Prețul mediu zilnic energiei furnizate pentru vineri a sărit de 1.000 de lei/MWh, după ce cu o zi înainte atinsese nivelul de 944 lei/MWh. Prețul orar a atins și el maxime, de 3.328 lei/MWh, în apropierea celui mai ridicat preț orar de vară, din anii trecuți, 2021 și 2022, când Europa a traversat o criză energetică, iar prețul gazelor îl dicta pe cel al electricității, relevă datele analizate de Profit.ro.
România este a doua ce mai scumpă piață europeană (cu un preț mediu de 12 euro/MWh sau 1.055 eli/MWh), după Ungaria (unde prețul unui MWh este joi de 230 euro), prețuri apropiate de cel de pe OPCOM fiind înregistrate doar în celelalte state balcanice, Grecia și Bulgaria (190 euro/MWh).
De altfel, toate statele care se învecinează cu Ucraina au prețuri ridicate: 149 euro/MWh - Slovacia și 132 euro/MWh - Polonia.
Comparativ, prețurile din Germania (91 euro/MWh) sau Franța (55 euro/MWh) sunt de 2-5 ori mai reduse decât cele din România și Ungaria.
Pe lângă efectele caniculei și ale secetei, pe partea cererii în această vară a apărut un element nou în regiune: importurile masive de electricitate ale Ucrainei.
Prețurile și volumele tranzacționate pentru vineri pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM
În urma bombardamentelor rusești care le-a distrus o bună parte din capacitatea de generare de electricitate, autoritățile ucrainene importă masiv energie de la statele din jur.
CITEȘTE ȘI FOTO Carrefour deschide noi hipermarketuri în România, după preluarea coraPotrivit Ukrenergo, operatorul național, în urma bombardamentelor Ucraina și-a pierdut o cpapcitate de producție de 9 GW, echivalentă cu “consumul de vară la ore de varf al unor state precum Olanda sau Finlanda, sau consumul cumulat al Slovaciei și țărilor baltice”
“Ieri (miercuri -n.r.), de la 19:00 la 23:00, pentru a reduce numărul de întreruperi cu energie, Ukrenergo a apelat la ajutoare de urgență din sistemele de energie ale Poloniei și Slovaciei. Pe parcursul zilei, din România, Slovacia, Polonia, Ungaria și Moldova, Ucraina a importat un volum total 26,5 GWh, la o putere maximă de 1435 MW”, precizează Ukrenergo.
Comparativ, prin mecanismul de cuplare pe care se bazează piețele spot, România a importat miercuri din Ungaria 7,1 GWh, o cantitate de aproape 4 ori mai redusă decât cea importată de Ucraina.