GRAFICE Ziua și recordul: Prețul energiei spot a sărit de 1.000 lei/MWh. România și Ungaria, campioane europene

GRAFICE Ziua și recordul: Prețul energiei spot a sărit de 1.000 lei/MWh. România și Ungaria, campioane europene
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 11 iul 2024

Prețul mediu zilnic energiei furnizate pentru vineri a sărit de 1.000 de lei/MWh, după ce cu o zi înainte atinsese nivelul de 944 lei/MWh. Prețul orar a atins și el maxime, de 3.328 lei/MWh, în apropierea celui mai ridicat preț orar de vară, din anii trecuți, 2021 și 2022, când Europa a traversat o criză energetică, iar prețul gazelor îl dicta pe cel al electricității, relevă datele analizate de Profit.ro.

România este a doua ce mai scumpă piață europeană (cu un preț mediu de 12 euro/MWh sau 1.055 eli/MWh), după Ungaria (unde prețul unui MWh este joi de 230 euro), prețuri apropiate de cel de pe OPCOM fiind înregistrate doar în celelalte state balcanice, Grecia și Bulgaria (190 euro/MWh).

Urmărește-ne și pe Google News
A fost lansată cea mai mare centrală solară din Chile. Cât 370 de terenuri de fotbal CITEȘTE ȘI A fost lansată cea mai mare centrală solară din Chile. Cât 370 de terenuri de fotbal
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

De altfel, toate statele care se învecinează cu Ucraina au prețuri ridicate: 149 euro/MWh - Slovacia și 132 euro/MWh - Polonia.

Comparativ, prețurile din Germania (91 euro/MWh) sau Franța (55 euro/MWh) sunt de 2-5 ori mai reduse decât cele din România și Ungaria.

Pe lângă efectele caniculei și ale secetei, pe partea cererii în această vară a apărut un element nou în regiune: importurile masive de electricitate ale Ucrainei.

În urma bombardamentelor rusești care le-a distrus o bună parte din capacitatea de generare de electricitate, autoritățile ucrainene importă masiv energie de la statele din jur.

FOTO Carrefour deschide noi hipermarketuri în România, după preluarea cora CITEȘTE ȘI FOTO Carrefour deschide noi hipermarketuri în România, după preluarea cora

Potrivit Ukrenergo, operatorul național, în urma bombardamentelor Ucraina și-a pierdut o cpapcitate de producție de 9 GW, echivalentă cu “consumul de vară la ore de varf al unor state precum Olanda sau Finlanda, sau consumul cumulat al Slovaciei și țărilor baltice”

“Ieri (miercuri -n.r.), de la 19:00 la 23:00, pentru a reduce numărul de întreruperi cu energie, Ukrenergo a apelat la ajutoare de urgență din sistemele de energie ale Poloniei și Slovaciei. Pe parcursul zilei, din România, Slovacia, Polonia, Ungaria și Moldova, Ucraina a importat un volum total 26,5 GWh, la o putere maximă de 1435 MW”, precizează Ukrenergo.

GRAFICE Ziua și recordul: Prețul energiei spot a sărit de 1.000 lei/MWh. România și Ungaria, campioane europene

Comparativ, prin mecanismul de cuplare pe care se bazează piețele spot, România a importat miercuri din Ungaria 7,1 GWh, o cantitate de aproape 4 ori mai redusă decât cea importată de Ucraina.

România și Ungaria au furnizat în luna iunie aproape 60% din importurile de energie electrică ale Ucrainei, care l-a rândul său și-a dublat în această lună volumele importate până la un nivel record, ca urmare a bombardamentelor rusești ce au afectat sistemul național. Probabil că acesta a fost unul din principalele motive, alături de canicula instalată, pentru care piețele spot de la București, Budapesta și Balcani au fost cele mai scumpe din Europa, prețurile din regiune deconectându-se practic de cele din vestul continentului.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
ucraina
ungaria
romania
import