Motivul schimbării legislației este numărul foarte mare de proiecte noi, cu precădere din surse regenerabile, cu putere instalată însumată ce copleșește capacitatea de integrare a sistemelor de transport și distribuție, ce au nevoie de investiții masive pentru creșterea acesteia.
„Cel mai mare plan al secolului”, așa numesc mulți ambițiile țărilor membre UE din Europa de Est de a dezvolta o nouă serie de reactoare pentru a produce energie nucleară în măsură să acopere o parte din nevoile lor energetice. Din Cehia până în România, țările din fostul bloc sovietic au planuri de a construi cel puțin 12 centrale nucleare în valoare de 130 de miliarde de euro, iar prima dintre acestea va putea funcționa cam peste un deceniu.
PPC Renewables, parte a grupulu grec PPC, care a preluat afaceilee Enel din România, pregătește o nouă centrală eoliană, cu o capacitate instalată de 140 MW, la locația "Deleni" din județul Vaslui, ajungând în faza de construcție.
Municipiul Ploiești a depus al treilea proiect cu finanțare europeană pentru pentru modernizarea CET Brazi, în valoare de aprox. 60 milioane de euro. Proiectul are în vedere montarea unei surse noi de producere a energiei termice și electrice, în cogenerare de înaltă eficiență pentru a reduce costurile pltite de populație.
Prețurile petrolului au scăzut cu peste 1 dolar barilul, după ce oficialii israelieni au declarat că vor să evite atragerea Orientului Mijlociu într-un război total, în timp ce răspund la un atac mortal cu rachete în Înălțimile Golan, zonă ocupată de Israel, produsă în weekend, transmite Reuters.
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, cu proiecte investiționale majore, constând în retehnologizarea reactorului 1 al centralei, ridicarea reactoarelor 3 și 4, precum și SMR-urile de 462 MW avute în vedere la Doicești, se gândește să-și construiască și o unitate de producție de energie electrică pe gaze naturale, cu putere instalată de cel puțin 100 MW.
NuScale Power Corp., compania americană dezvoltatoare și proprietară a tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) cu care România vrea să construiască o centrală nucleară de 462 MW la Doicești, listată pe bursa Nasdaq, este investigată de către instituția de reglementare și supraveghere a pieței de capital din Statele Unite, U.S. Securities and Exchange Commission (SEC).
Prețul gigacaloriei crește de peste două ori la Iași, însă populația va plăti cu aproape 50 la sută în plus, întrucât Primăria va majora subvenția pentru a acoperi o parte din această creștere.
Canicula extremă din luna iulie ne-a determinat să folosim foarte mult aparatele de aer condiționat. Însă de această dată nu doar creșterea consumului va determina valoarea facturii, ci și pragurile de prețuri stabilite de Guvern. Mai exact, dacă nu ne mai încadrăm în intervalul de consum mic, trecem automat la un preț mai mare per kWh. Așadar să ne pregătim să primim în luna august, pentru consumul din iulie, facturi vizibil mai mari, în unele cazuri chiar și de cinci ori, după cum arată calculele Asociației Energia Inteligentă.
Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunță că se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice, în zone din sectoarele 1, 3, 4 și 6 din Capitală. Apa caldă va fi sistată în sute de blocuri în următoarele zile.