Producția de energie electrică din fermele solare crește mai rapid în Europa Centrală și de Est decât în oricare altă regiune europeană, depășind cu mult ratele de creștere observate atât în părțile mai bogate, cât și în cele mai însorite ale continentului.
Denumirea oficială a proiectului este ″Eficientizarea energetică a alimentării cu energie electrică a Alro SA și asigurarea unei rezerve sigură și continuă pentru reglajul de sistem de către operatorul rețelei electrice al noilor surse de energie regenerabilă în sud-vestul Olteniei, prin instalarea unei centrale cu ciclu combinat de 470 MW în imediata vecinătate a Alro SA″.
Cel mai mare producător autohton de gaze, controlat de statul român, Romgaz, continuă asocierea cu gigantul rus Lukoil în proiectul offshore Trident, în acest an fiind deja organizate “licitații în vederea achiziției lucrărilor de foraj”, în contextul, însă, al sancțiunior impuse rușilor în Europa.
Infrastructurile de stocare a gazelor din Europa sunt practic saturate, ceea ce duce la prețuri mai mari și noi provocări pentru aprovizionarea de iarnă, se arată într-o analiză Energynews.pro. Datele Gas Infrastructure Europe (GIE) arată că depozitele de gaze din UE sunt aproape de 90% grad de umplere, deși ne aflăm încă în lună de vară. În România, depozitele de gaze sunt pline în proporție de 90,22%.
Marile companii grecești din domeniul energiei văd zona Balcanilor, și în special România și Bulgaria, drept „teren propice” pentru investiții, cu un accent deosebit pe domeniul surselor regenerabile de energie.
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, va instala, în următorii cinci ani, la clienții săi din zona Moldovei, circa un milion de contoare inteligente, ceea ce înseamnă că, împreună cu loturile de contoare inteligente deja montate, 85% dintre consumatori vor avea la finele anului 2029 sisteme de măsurare inteligentă a energiei.
Consumatorii de gaze urmează să achite de luna aceasta noile prețuri la gaze, care conțin tarifele de distribuție gaze majorate cu 24,1%, așa cum au fost aprobate de ANRE, pentru cel mai mare operator de distribuție gaze naturale din România, conform Asociației Energia Inteligentă
Piața spot de energie din România, pe care se tranzacționează o cantitate echivalentă cu aproximativ 40% din consumul intern net, a fost de departe cea mai scumpă din UE de la începutul trimestrului al treilea și până în prezent, prețul mediu al energiei tranzacționate pe platforma operată de OPCOM fiind de 135,75 euro/MWh, de aproape 3 ori mai ridicat decât cel înregistrat în Franța, unde prețul mediu a fost de 48,9 euro/MWh.
Proiecte noi de producție de energie electrică regenerabilă fotovoltaică ce ar însuma, dacă ar fi finalizate și puse în funcțiune, o putere instalată de 2.000 MW au primit în iulie avize tehnice de racordare (ATR) de la operatorul de transport și sistem Transelectrica, relevă date analizate de Profit.ro.
China și Arabia Saudită au fost principalele destinații pentru exporturile rusești de păcură și motorină sub vacuum (VGO) în iuliepotrivit traderilor și datele LSEG, citate de Reuters.