Romgaz continuă asocierea cu Lukoil în Marea Neagră

Romgaz continuă asocierea cu Lukoil în Marea Neagră
scris 21 aug 2024

Cel mai mare producător autohton de gaze, controlat de statul român, Romgaz, continuă asocierea cu gigantul rus Lukoil în proiectul offshore Trident, în acest an fiind deja organizate “licitații în vederea achiziției lucrărilor de foraj”, în contextul, însă, al sancțiunior impuse rușilor în Europa, conform datelor Profit.ro.

Investițiile efectuate în asociere cu Lukoil Overseas, companie înregistrată în Olanda, cu sucursală în România, controlată de gigantul rus, au fost finanțate exclusiv din surse proprii, spun oficialii Romgaz.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Delgaz Grid accelerează instalarea de contoare inteligente CITEȘTE ȘI FOTO Delgaz Grid accelerează instalarea de contoare inteligente

În 2024, “au fost efectuate lucrări în vederea pregătirii forajului sondelor din zăcământul Lira 2A și au avut loc licitații în vederea achiziției lucrărilor de foraj, după ce în aprilie 2024 ANRM a aprobat participarea partenerilor asocierii la Etapa a II-a a fazei opționale de evaluare”.

Decizia ANRM reprezintă practic o prelungire a programului de explorare efectuat de cele 2 companii până în 2026, perioadă în care probabil că Lukoil va continua să caute un cumpărător pentru participația sa de 87,8%.

Rusia neagă că ar fi avut discuții indirecte cu Ucraina pentru a evita ținte energetice, înainte de a fi întrerupte de atacul Kievului în regiunea Kursk CITEȘTE ȘI Rusia neagă că ar fi avut discuții indirecte cu Ucraina pentru a evita ținte energetice, înainte de a fi întrerupte de atacul Kievului în regiunea Kursk

Încă din 2020, dinaintea declanșării războiului din Ucraina și sancționării de către Occident a companiilor rusești, Romgaz a primit din partea Lukoil Overseas Atash B.V. o scrisoare prin care compania prin care Lukoil este acționară în proiect își anunța disponibilitatea de a renunța cel puțin la o parte din acțiuni.

De altfel, încă de la publicarea raportului anual cu rezultatele financiare pe anul trecut, Romgaz a anunțat că unul din obiectivele sale este “menținerea actualei participații de 12,2% în perimetrul EX-30 Trident, Marea Neagră".

“În anul 2023 au fost finalizate lucrările de stabilire a locației și traiectoriei sondei de conturare a descoperirii perimetrului Lira. Au fost finalizate lucrările de modelare geomecanică și evaluare a stabilității găurii de sondă în vederea stabilirii traiectoriei sondei de conturare, modelarea dinamică a curgerii pentru perimetrul Lira și confirmarea obiectivelor de testare a sondei. Lucrările de reprocesare seismică 3D au fost finalizate în luna septembrie 2023, iar cele de interpretare/reinterpretare seismică se estimează că vor fi finalizate în luna ianuarie 2024”, susținea compania la acea dată.

FOTO - ANPC, acțiune de amploare în parcuri. Închide locurile de joacă din toate parcurile sectorului 2 CITEȘTE ȘI FOTO - ANPC, acțiune de amploare în parcuri. Închide locurile de joacă din toate parcurile sectorului 2

Lukoil poate avea însă dificultăți în vânzarea participației sale în proiect, până acum lucrările de explorare fiind unele dezamăgitoare.

Până în 2020, Romgaz a investit în proiectul Trident 267 milioane de lei, iar două dintre cele trei sonde săpate până la acea dată erau uscate, iar pentru a treia nu exista o evaluare clară.

Nu mai puțin de 55,9 milioane de lei, cota aferentă Rompgaz pentru săpareai “sondei Trinity-1X din perimetrul EX30 Trident din Marea Neagră”, au fost investiți în 2019.

În rapoartele lor, cele două companii, Romgaz și Lukoil, au anunțat că săparea sondei sterile Trinity din perimetrul EX30 Trident din Marea Neagră le-a costat aproximativ 100 de milioane de dolari numai în trimestrul al patrulea al anului 2019.

Romgaz și Lukoil au confirmat, în exclusivitate, pentru Profit.ro că, deși a fost un “succes geologic”, sonda Trinity nu a confirmat prognozele.

Eșecul explorării Trinity, însă, a influențat rezultatele financiare ale celor 2 companii.

Muntele Fuji - Prelata anti-turiști a fost retrasă CITEȘTE ȘI Muntele Fuji - Prelata anti-turiști a fost retrasă

În raportul pe 2019 al gigantului rus, acesta a anunțat că performanțele segmentului Upstream, în special cele internaționale, au fost afectate negativ de recunoașterea cheltuielilor cu săparea “unei sonde sterile” în România (Trinity - n.r.) și a aprecierii rublei.

În industria petrolieră, o sondă sterilă reprezintă o sondă care fie nu deține hidrocarburi, fie nivelul de hidrocarburi descoperit nu este suficient pentru a fi exploatabile comercial.

Drept urmare, Lukoil a anunțat că “în cel de-al patrulea trimestru al lui 2019, a adăugat la capitolul cheltuieli aproximativ 5,8 miliarde de ruble (88 milioane dolari - n.r.), aferente săpării unei sonde de explorare sterile în România”. Similar, în raportul pe 2019, Romgaz precizează că a înregistrat “pierderi nete din depreciere de 250,3 milioane lei ca urmare a abandonării anumitor proiecte de investiții în sonde, din care suma de 55,9 milioane lei (13 milioane dolari n.r.) este aferentă sondei Trinity-1X din perimetrul EX30 Trident din Marea Neagră”.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
marea neagră
lukoil
trident
romgaz
vanzare