Prețurile petrolului au scăzut cu peste 1 dolar pe baril după ce guvernul SUA a revizuit semnificativ în scădere numărul de locuri de muncă adăugate într-o perioadă de 12 luni până în martie 2024, reducând încrederea investitorilor, transmite Reuters.
Ministerul Energiei pregătește o nouă schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea celor mai mari emitenți industriali de CO2 din România, împovărați de obligațiile de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră impuse la nivel european.
Scopul este creșterea ponderii surselor regenerabile de energie în componența carburanților și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul transporturilor.
Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică din Grecia, la care statul elen este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, cumpărătorul principalelor active și operațiuni din România ale italienilor de la Enel, pregătește 6 proiecte de stocare de energie electrică în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj.
Explozia din ultimele 3 luni a prețurilor de pe piața spot de electricitate din România, care în iulie a fost cea mai scumpă din UE, a fost pusă pe guvernanți pe seama caniculei, care a majorat, la nivel regional, cererea și a redus producția, în special de energie hidro, și a indisponibilității unei linii cheie de transmisie de 400 kV în Ungaria, care a decuplat piața est-europeană de cea occidentală. MEKH, reglementatorul maghiar al pieței, nu pomenește în ultimul său raport de nicio indisponibilitate a capacității de transmisie, avansând alte explicații: deficit de producție în România și Bulgaria și creșterea fluxurilor româno-ucrainene.
Au fost adoptate hotărâri de Guvern în acest sens, în ședința de miercuri.
Primăriile primesc și anul acesta derogare de la Legea finanțelor publice locale pentru a putea garanta creditele de care producătorii de energie termică în sistem centralizat din subordinea lor au nevoie pentru a face rost de banii necesari cumpărării de combustibil care să le asigure funcționarea în bune condiții la iarnă.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Raiffeisen Bank International oferă un pachet de finanțare de 110 milioane de pentru construirea și exploatarea a două centrale solare fotovoltaice la Ghimpați și Iepurești, în sud-estul României, cu o capacitate totală instalată de aproximativ 300 MW. Beneficiarul finanțării este compania israeliană Nofar Energy.
Comisia Europeană a cerut Guvernului să nu mai permită demnitarilor, secretari de stat sau miniștri, să se mai înscrie în procedurile de selecție ale consiliilor de administrație (CA) ale companiilor din energie, considerând ”imorală” această practică instituțională în România. Premierul Ciolacu va avea, joi, la Bruxelles, discuții cu președina Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar ministul Finanțelor, Marcel Boloș, și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, îl vor însoți și vor discuta această temă cu directoarea pentru redresare și reziliență a Comisiei, Celine Gauer.
Producția de energie electrică din fermele solare crește mai rapid în Europa Centrală și de Est decât în oricare altă regiune europeană, depășind cu mult ratele de creștere observate atât în părțile mai bogate, cât și în cele mai însorite ale continentului.