Obligația de a avea depozite proprii impusă tuturor comercianților de produse energetice de vechea conducere a ANAF, contestată ulterior în instanță de numeroase firme și invalidată de judecători, dar menținută de autorități va fi, în sfârșit, eliminată, prin decizie semnată de noua conducere a ANAF, la solicitarea Ministerului Finanțelor. Anul trecut, ANAF a refuzat să elimine obligația, în pofida deciziei instanțelor, care invalidau condițiile respective. Dacă nu aveau depozite proprii, mulți distribuitori de produse energetice în regim angros rămâneau fără atestat și erau astfel scoși de pe piață.
Instanțele au suspendat anul trecut, în vară, un ordin al președintelui ANAF de la acea vreme, Ionuț Mișa, însă, în loc să se conformeze deciziei instanței, acesta a emis în decembrie un nou ordin, similar cu cel invalidat în instanță. Era astfel stabilit în continuare că atestatele firmelor distribuitoare de produse energetice în regim angros vor fi anulate dacă acestea nu aveau depozite proprii, iar procedura de reautorizare era una extrem de restrictivă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Problema care riscă să blocheze nu numai instanțele (sunt sute de procese), dar și campania agricolă de primavară care stă să înceapă... Sub semnătura domnului Mișa, omul care vărsa lacrimi pe la televiziuni de cât de mult își iubește țara, vedem cum păpușarii insistă să curețe o piață de miliarde de concurență prin metode care țin mai degrabă de statele mafiote/totalitare decât de statul drept (bine însă că mai avem instanțe!). Chiar dacă instanțele au suspendat primul ordin (OPANAF 1.960), chiar dacă instanțele au constatat că și cel de al doilea (OPANAF 3.236) era suspendat de drept (normal, pentru că avea același text cu primul, ce fusese deja suspendat pe motiv de nelegalitate), opanafu' rezistă ... Prietenii știu de ce!", a scris în februarie, într-o postare pe Facebook, avocatul Gabriel Biriș.
Potrivit unui comunicat transmis acum de ANAF, un ordin, aflat încă la stadiul de proiect, va elimina obligația firmelor care comercializează produse energetice în sistem angro de a deține spații de depozitare pentru acestea. De asemenea, ar urma să dispară și formalitățile aferente recepționării și livrării produselor energetice din aceste spații.
Cu toate acestea, dacă activitatea necesită utilizarea spațiilor de depozitare, rămân valabile condițiile de control și supraveghere a acestora (dotarea cu rezervoare verificate metrologic, dotarea cu sisteme de gestiune a stocurilor conectate la cu rezervoarele ce carburanți, dotarea cu sistem de supraveghere video).
Această inițiativă are la bază următoarele deziderate, potrivit ANAF:
1. Implementarea unui cadru de reglementare suplu, eficient și adaptat cerințelor legitime ale mediului economic.
2. Asigurarea premiselor pentru funcționarea eficientă a pieței produselor energetice.
3. Limitarea impactului asupra mediului concurențial și asigurarea proporționalității intervenției instituțiilor de control în economie.
În cazul în care sunt identificate derapaje, intervenția statului trebuie să fie punctuală, proporțională și adecvată nivelului riscului identificat, fără afectarea activității tuturor participanților la piață.
”Mă bucur că noua conducere a ANAF a înțeles importanța unei atitudini corecte față de mediul de afaceri și și-a asumat eliminarea acestui obstacol din fața competiției loiale pe piața produselor energetice. Această abordare respectă angajamentul meu pentru încurajarea dezvoltării mediului de afaceri autohton și reprezintă o premisă importantă pentru succesul modernizării și eficientizării activității ANAF. Rolul statului este de a încuraja mediul de afaceri și de a le crea condițiile pentru un comportament corect. Iar, dacă sunt identificate derapaje, intervenția statului trebuie să fie punctuală, proporțională și adecvată nivelului riscului identificat, fără afectarea activității tuturor participanților la piață.” a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.