Grupul britanic de pază și securitate G4S, cel mai mare furnizor de produse și servicii de securitate din lume, cu prezență în 100 de țări și peste 610.000 angajați, vinde operațiunile cu numerar din România către compania americană Brink's, lider global pe piața de cash management și logistică securizată. Prețul total al tranzacției, care include și operațiuni din alte țări, este de 860 de milioane de dolari, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Prin această tranzacție, Brink's intră pe 14 noi piețe, printre care și România.
Grupul G4S este prezent în România prin intermediul G4S Cash Solutions și G4S Secure Solutions, fiind una dintre cele mai importante companii pe piața de profil. În total, cele două entități G4S din România au avut, în 2018, afaceri de 331 de milioane de lei.
Până în 2006, când a fost efectuat un proces de rebranding, compania, de origine daneză, se numea Group 4 Falk. În 2002, aceasta a cumpărat în România societatea de pază și protecție APS Valahia, înființată în 1996 de omul de afaceri, fost ofițer SPP Liviu Tarsea, pe baza căreia a dezvoltat operațiunile de astăzi.
În primăvara anului 2016 au fost percheziții la G4S, într-un dosar de evaziune de 3 milioane euro. La acel moment, Agerpres arăta că ar fi fost firme "fantomă" care ar fi înregistrat achiziții și prestări de servicii fictive în contabilitatea G4S, firme care ar fi fost controlate de Ion Bîrcină, finul fostului judecător al Curții Constituționale Toni Greblă.
Operațiunile cu numerar ale G4S, care sunt vizate de tranzacția cu Brink's, sunt realizate prin intermediul G4S Cash Solutions, cu 2.839 de angajați și afaceri de 231,8 milioane de lei pe plan local în 2018. Compania este specializată în furnizarea serviciilor de transport și procesare a numerarului, alimentare și intretinere de nivel I ATM-uri.
Per ansamblu, operațiunile care vor fi vândute au generat, în 2019, afaceri de circa 800 de milioane de dolari și un profit operațional de 85 de milioane de dolari.
G4S, prezentă în circa 90 de țări, este listată la Londra și Copenhaga.