Nava încărcată cu peste 14.000 de oi care s-a scufundat, la sfârșitul lunii noiembrie, în Portul Midia, a fost adusă la țărm, marți seara, urmând să înceapă operațiunea de ecarisaj.
Potrivit reprezentanților firmei care a realizat ranfluarea navei, macaraua plutitoare care a adus epava pe linia de plutire a eliberat-o treptat din strânsură, iar apoi șase remorchere au preluat-o și au dus-o la cheu, operațiunea încheindu-se marți seara.
Grup Servicii Petroliere a anunțat marți seara încheierea ranfluării navei Queen Hind, operațiune pentru care a folosit cea mai mare macara maritimă din bazinul Mării Negre, GSP Neptun, astfel că epava a fost transportată și asigurată la cheu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Specialiștii au folosit barje pentru stabilizarea Queen Hind.
“Nu a fost o operațiune ușoară. Am readus pe linia de plutire o navă cu o lungime comparabilă cu un teren de fotbal. Vorbim despre o operațiune desosebit de complexă, pe care GSP a reușit să o finalizeze, fără incidente, într-un timp record, raportat la alte proiecte similiare”, spune președintele GSP, Gabriel Comănescu.
Toată încărcătura de pe navă urmează să fie urcată în containere speciale și transportată la un incinerator în județul Tulcea, pentru a fi distrusă.
Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, de 3785 tdw, încărcată cu 14.600 de oi și un echipaj de 22 de marinari de naționalitate siriană, s-a înclinat periculos și s-a scufundat parțial pe bordul drept, în bazinul Portului Midia, după ce a plecat de la cheu, evenimentul având loc în 24 noiembrie 2019.
Autoritățile portuare au reușit salvarea întregului echipaj. De asemenea, timp de mai multe zile, autoritățile au reușit să salveze de la bordul navei peste 250 de oi. Dintre acestea, 180 au supraviețuit și au fost transferate la un adăpost din județul Ialomița unde vor rămâne până la sfârșitul vieții. Celelalte din cele 250 salvate inițial au murit sau au fost eutanasiate din cauza rănilor prea grave.
Contractul pentru operațiunea de ranfluare a navei a fost semnat în 14 ianuarie.