Grupul CEZ a raportat în prima jumătate a acestui an profituri în creștere pe toate business-urile din România, pentru care a anunțat anterior că a declanșat negocierile de vânzare cu cel mai bun ofertant rezultat în urma evaluării ofertelor angajante primite pe 25 iunie. În primele 6 luni ale acestui an și în pofida crizei Coronavirusului, CEZ România a înregistrat un profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare de aproximativ 100 milioane de euro, în creștere cu aproximativ 50% față de cel din perioada similară a anului trecut și peste întreg profitul realizat în întreg anul 2019, de aproximativ 390 milioane de lei (puțin peste 80 milioane de euro).
Cel mai mare profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare, de 50 de milioane de euro, l-a adus activitatea de producție de energie. Astfel, cel mai mare parc eolian onshore din Europa, situat la Fântânele-Cogealac și sistemul hidroelectric din Reșița, format din patru lacuri de acumulare și patru microhidrocentrale, au produs 700 Gwh de energie eoliană (+9% față de perioada similară a anului trecut) și 40 GWh de energie hidro (-12% față de semestrul întâi al lui 2019).
Profitul din producția de energie regenerabilă s-a majorat cu 43% comparativ cu primele șase luni ale anului trecut, când acesta s-a ridicat la 34,3 milioane.
CEZ susține că majorarea profitului din activitatea de producție de energie s-a datorat unui volum mai mare cu 8% al producției și a prețurilor mai ridicate obținute.
Compania estimează că, pe întreg anul, producția de energie regenerabilă din România se va majora de la 1,2 TWh în 2019 la 1,4 TWh în 2020.
În ceea ce privește activitatea de furnizare, aceasta a contribuit cu 15 milioane de euro la profitul CEZ din România, în creștere cu peste 200% față de nivelul din primele 6 luni ale anului trecut, când a raportat în profit de 4 milioane de euro.
În primul semestru, CEZ a furnizat 882 GWh către consumatorii casnici (+2% față de perioada similară a anului trecut), 420 GWh către consumatori concurențiali conectați la rețeaua de distribuție (-16% față de S1 2019) și 475 Gwh către consumatori concurențiali industriali (-6% față de S1 2020).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nemo Express, unul dintre cei mai mari curieri din România, face pasul către bursăPotrivit companiei, rezultatele de pe semestrul al doilea vor compensa rezultatele bune de pe primul semestru, ca urmare a reglementărilor introduse. CEZ nu precizează care sunt aceste reglementări.
Un profit mai mare cu 33% în România a raportat compania cehă și în ceea ce privește activitatea de distribuție, acesta ajungând la 34,3 milioane euro, de la 26,7 milioane euro în primiul semestru al anului trecut.
În primele șase luni ale anului, compania a distribuit 3 TWh (-10% față de perioada similară a anului trecut).
În total, în primul semestru, CEZ România a produs 0,74 TWh și a achiziționat de pe piața en gros 2,25 TWh, din care a vândut către consumatori 1,77 TWh, pe piețe en gros 0,77 TWh, restul fiind alocat pentru acoperirea pierderilor de pe rețea (0,45 TWh).
"Pe 25 iunie 2020, grupul CEZ a primit oferte angajante pentru activele din România. Ofertele au fost evaluate și negocierile cu cel mai bun ofertant sunt în desfășurare", potrivit unui raport al companiei.
În cursă au intrat și companii românești. Conducerea companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a primit pe 25 iunie acordul acționarului său majoritar, Ministerul Economiei, ce deține 80% din capitalul societății, pentru a depune, în consorțiu cu SAPE și Electrica SA, o ofertă angajantă de preluare a activelor din România ale grupului ceh CEZ, precum și pentru contractarea în acest scop a unui credit.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Michael Israeli și divizia de investiții a CITR pregătesc un ansamblu rezidențialCu mari șanse este creditată însă și compania australiană de investiții MIRA (Macquarie Infrastructure and Real Assets), cu active în infrastructură, construcții, agricultură și energie.
În septembrie 2019, grupul CEZ a lansat oficial procesul de vânzare a activelor pe care le deține în România, publicând și un anunț detaliat dedicat potențialilor investitori interesați, în Financial Times.. CEZ vizează vânzarea a șapte companii și păstrarea celor cu activități din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) și de trading.
Anterior aceasta a anunțat că CEZ a primit scrisori de interes de la peste 30 de potențiali cumpărători pentru activele din România, iar aceștia vor fi invitați să depună oferte în decembrie, dar procesul de vânzare va fi închis abia în prima jumătate a anului 2021.
Anterior decretării stării de urgență, cei de la CEZ se așteptau ca atribuirea contractului de vânzare-cumpărare a activelor lor din România, precum și plata prețului stabilit pentru acestea, să fie în cursul celui de-al doilea semestru al anului în curs, după ce, inițial, cehii aveau în vedere ca tranzacția să fie finalizată doar în prima jumătate a anului 2021.
Pe perioada stării de urgență, au fost suspendate prin ordonanță militară procedurile de vânzare/cumpărare de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora.
Grupul CEZ se numără printre principalii lideri de utilități integrate din România. Acesta deține una dintre cele mai mari companii de distribuție de energie, cel mai mare parc eolian onshore din Europa, situat la Fântânele-Cogealac, sistemul hidroelectric din Reșița format din patru lacuri de acumulare și patru microhidrocentral și furnizarea de energie electrică și gaze către clienții finali.