Firmele vor avea posibilitatea să distribuie trimestrial jumătate din profit, acționarii urmând să fie obligați să restituie în maximum 6 luni ce au primit în plus dacă, la regularizarea anuală, companiile vor constata că au fost distribuite dividende prea mari, prevede un proiect avansat de peste 30 de parlamentari PSD. Printre beneficiari ar fi chiar statul, acționar la multe companii, inclusiv la giganții din energie listați la Bursa de Valori București. Ieri, Profit.ro a anunțat în premieră că Guvernul se pregătește să ia și banii din rezervele companiilor de stat încă de anul acesta.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată de mai multe zile pe Profit Insider
Dacă societățile ar începe distribuirea trimestrială a profitului, statul ar încasa astfel în primul an dividende din profiturile anului precedent, dar și dividende din profitul trimestrial pe anul în curs, pentru care altfel ar fi fost nevoit să aștepte până la jumătatea anului următor. Potrivit unei analize Profit.ro, statul ar putea încasa din dividendele pentru anul trecut sume de ordinul miliardelor de lei.
În prezent, repartizarea profitului este după aprobarea situațiilor financiare anuale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Se propune o modificare legislativă care să permită repartizarea unei cote de de ½ din profitul realizat trimestrial sub formă de dividende în cursul exercițiului financiar. Această măsură va duce la încasări din impozitul pe dividende în cursul anului fiscal și va da posibilitatea întreprinzătorului de a beneficia de rezultatele muncii prestate pe parcursul anului fiscal", este arătat în document.
În SUA, practica repartizării trimestriale către asociați a unei cote din profit este des întâlnită în rândul marilor corporații, mai ales a celor listate, decizia fiind a acționarilor și depinzând în principal de politica investițională a companiei.
Potrivit parlamentarilor PSD, modificările ar armoniza legislația dividendelor cu cea a altor realizatori de venituri care beneficiază de acestea încă din cursul anului fiscal, cum ar fi PFA, PFI etc.
CITEȘTE ȘI Gabriel Biriș: Sute de firme și-au pierdut codul de TVA doar pentru că au uitat să notifice Fiscul pentru contracte minore. Sistemul nu lucrează pentru ei"Dacă antreprenorul ar fi ales să nu își constituie o societate, ci să-și desfășoare activitatea ca persoană fizică autorizată, problema ar fi dispărut, ar fi putut să-și folosească profitul după bunul plac. Consider că, astfel, legea ține cont de forma juridică și nu de conținutul economic. Mai mult decât atât, permiterea distribuirii dividendelor în avans ar aduce câștiguri și pentru bugetul statului, pentru că plata dividendelor în avans ar aduce la buget și plata impozitelor pe dividende, și tot în avans", afirmă inițiatorul proiectului.
Plata de către asociați a diferențelor rezultate din regularizare ar fi în termen de 6 luni de la data aprobării situației financiare anuale aferente exercițiului financiar încheiat. În caz contrar, asociații datorează după acest termen o dobândă penalizatoare, dacă Adunarea Generală a Acționarilor nu a stabilit o dobândă mai mare.
Impactul asupra mediului de afaceri ar fi pozitiv, controlul administrativ trimestrial asupra profitului, simplificarea regulilor și permisiunea repartizării profitului la intervale mai mici de timp fiind de natură „să stimuleze creșterea economică și să să contribuie la stimularea inițiativei comerciale și la derularea în mod corespunzător a activității operatorilor economici”.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unicredit Bank: Profit net de 266 mil. lei în 2016, în creștere cu 20%. Planuri pentru dividende și noi emisiuni de obligațiuni în 2017În ce privește bugetul de stat, impactul va fi unul pozitiv pe termen scurt și lung (5 ani), conform sursei citate, întrucât distribuirea trimestrială a unei cote din profit ar însemna și plata trimestrială a impozitelor aferente. Odată cu regularizarea anuală, contribuabilii vor vărsa diferențele de impozit/contribuții rezultate la bugetul statului.
Potrivit programului de guvernare al PSD, cota de impozitare a dividendelor, în prezent de 5%, ar urma să fie eliminată de anul următor.
Proiectul introdus de parlamentarii PSD ar urma să modifice Legea contabilității (nr 82/1991), Legea societăților comerciale (nr 31/1990) și Legea privind organizarea și funcționarea cooperației (nr 1/2005).
Statul ar fi unul dintre beneficiarii legii
Statul deține sau are participații importante la multe companii, inclusiv companii mari listate pe Bursa de Valori București. Printre acestea sunt participații la Transelectrica (58,7%), OMV Petrom (20,6%), Nuclearelectrica (82,5%), Romgaz (70%), Transgaz (58,5%) și Electrica (48,8%)
Guvernul a mandatat, la finele lunii ianuarie, reprezentanții statului în adunările generale ale acționarilor sau consiliile de administrație la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, să ia măsurile necesare pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat în 2016, sub formă de dividende sau vărsăminte, la bugetul de stat. Măsura nu se aplică societăților sau regiilor care prin legi au reglementat un alt mod de repartizare a profitului net.
Creșterea cotei de profit vărsate la buget de către companiile de stat a fost avută în vedere și de Guvernul Cioloș, cu majorarea cotei respective de la 50% la 75% pentru anul 2015.
CITEȘTE ȘI Guvernul și-a mandatat reprezentanții să decidă alocarea la buget a 90% din profitul net pe 2016 al companiilor de statPotrivit unei analize Profit.ro din ianuarie, statul român ar putea încasa dividende de peste 2,2 miliarde de lei de la numai 6 companii din domeniul energetic la care este principal acționar, dacă acestea vor respecta memorandumul de distribuire a 90% din profitul net pe anul trecut drept dividente, procent stabilit de actualul Guvern Grindeanu. Măsura a fost contestată la momentul adoptării, analiștii susținând că statul sacrifică investițiile din sectorul energetic.
Transelectrica, Transgaz, Conpet, Nuclearelectrica, Hidroelectrica și Romgaz sunt companiile care vor contribui decisiv la majorarea veniturilor statului din dividende.