Furnizorul de servicii de schimb valutar și plăți internaționale pentru companii iBanFirst se așteaptă să încheie anul, în România, cu o valoare a plăților intermediate de peste 1 miliard de euro, dublă față de 2022. Pentru 2024, compania de tehnologie financiară și-a propus să-și consolideze operațiunile biroului local și o creștere de 50% a portofoliului de clienți.
“Echipa noastră de consultanți din București deservește în prezent aproximativ 400 de clienți, având o rata de onboarding de 30 companii pe lună. Rezultatele obținute pe plan local ne-au depășit așteptările inițiale, poziționând România în top 3 piețe europene ale iBanFirst în ceea ce privește adoptarea serviciilor fintech de către companii”, spune Alin Latu, country managerul iBanFirst pentru România.
Printre clienții iBanFirst se numără companii de import-export active în domenii diverse, de la industria auto, agricultură, IT și telecomunicații la construcții și retail. Valoarea tranzacțiilor intermediate de platformă variază de la câteva mii de euro până la milioane de euro, iar principalii parteneri comerciali externi ai companiilor românești provin din țări din Uniunea Europeană, China și Turcia.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Licitație ratată la Finanțe. Dobânzile României au sărit peste cele ale Ungariei și au ajuns cele mai mari din regiuneÎn ultimii doi ani, marcați de o volatilitate ridicată a cursului de schimb valutar, serviciile de gestionare a riscului valutar au fost foarte solicitate de către companiile din regiune, inclusiv cele din România. Totodată, cum SUA rămâne un partener comercial important pentru IMM-urile regionale și românești, în special pentru companiile de software, iBanFirst a lansat, în acest an, un serviciu de deschidere de la distanță a conturilor locale în dolari americani.
Potrivit datelor prezentate de managerul iBanFirst, dezvoltarea ofertei fintech-urilor, în special în domeniul plăților internaționale în ultimii șapte ani, a adus economii semnificative IMM-urilor cu sediul în regiune, depășind 1 miliard de euro anual.
“În România, mediul de afaceri dinamic stimulează cererea pentru servicii de plăți transfrontaliere rapide și eficiente din punct de vedere al costurilor. (…) Totodată, românii sunt foarte receptivi la noile tehnologii și soluții digitale. Acest aspect a facilitat promovarea platformei noastre de tranzacționare, deoarece oamenii au înțeles rapid funcționalitatea acesteia în comparație cu alte țări în care activăm. În prezent, România se află în faza de early majority, în care peste 50% dintre IMM-uri colaborează cu fintech-uri ca o alternativă la băncile tradiționale”, spune Latu.
El se așteaptă ca leul să înregistreze o ușoară devalorizare în raport cu euro pe parcursul anului 2024, pus în continuare sub presiune de conflictul din Ucraina și a impactul acestuia asupra economiei europene.
Perechea EUR/RON se va tranzacționa sub pragul de 5.00 în prima jumătate a anului 2024, dar pentru al doilea semestru estimările indică o creștere a cursului la 5.02.
“De asemenea, în 2024 anticipăm o revenire a stagflației în Europa, având în vedere că datele recente arată o creștere economică slabă și rate ale inflației mai ridicate decât se anticipa în țările dezvoltate precum Germania și Franța. În Europa continentală, absența unei spirale prețuri-salarii ne dă speranța că aceasta este doar o fază de tranziție. Situația este mai îngrijorătoare în Marea Britanie”, mai spune Latu.
iBanFirst a deschis biroul de la București în 2021, iar un an mai târziu anunța că vrea să-și stabilească în România hubul pentru Europa de Est.