FOTO Rafo Onești, abia intrată în faliment, își vede deja terenuri scoase la vânzare. Pe OLX

FOTO Rafo Onești, abia intrată în faliment, își vede deja terenuri scoase la vânzare. Pe OLX
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 oct 2019

Un teren de aproape 2 milioane și jumătate de metri pătrați, ce face parte din fosta platformă Rafo Onești, a fost scos la vânzare pe platfoma de anunțuri OLX, prețul cerut fiind de 4.563.054 de euro.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

ULTIMA ORĂ GALERIE FOTO Guvernul Dăncilă a fost demis. Un parlamentar a venit de teamă din spital, în cărucior. Spectacol în Parlament CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ GALERIE FOTO Guvernul Dăncilă a fost demis. Un parlamentar a venit de teamă din spital, în cărucior. Spectacol în Parlament
Urmărește-ne și pe Google News

În anunțul postat pe 30 septembrie se spune că este vorba despre “terenuri în suprafață totală de 2.456.654,00 mp și construcțiile de pe acestea situate in Onesti, Strada Industriilor”

Terenul face parte din fosta patformă industrială Rafo Onești.

FOTO Rafo Onești, abia intrată în faliment, își vede deja terenuri scoase la vânzare. Pe OLX

Pe 19 septembrie, Tribunalul Bacău a pronunțat falimentul Rafo Onești, la 11 ani de la oprirea activității în rafinărie.

Unitatea nu mai funcționează de o perioadă lungă, activitatea de producție fiind oprită în 2008, cu mult înainte de intrarea în insolvență. Profit.ro a anunțat recent că rafinăria este avută însă în vedere pentru o potențială achiziție de o firmă românească, Red Circle Investment SRL din București, care a trimis scrisoare de intenție în acest sens și a achiziționat și un caiet de sarcini. Firma este controlată cu 90% din capital de o alta, Nisa EW Trans SRL, care la rândul ei este deținută de societățile MTK Admin Imob SRL și Noble Brothers Holding SRL.

Până la acest moment, însă, în care apare falimentul RAFO, intențiile investitorilor nu s-au concretizat într-o tranzacție.

Primul pas din procedură va fi reluarea procesului de inventariere și evaluare a rafinăriei, urmat de elaborarea unei noi strategii de valorificare, menită să acopere recuperarea creanțelor și cheltuielile de conservare. În cazul în care nu vor exista investitori interesați pentru tot ansamblul, va fi luată în considerare și vânzarea segmentată, pe procese tehnologice.

După cum a relatat Profit.ro, Fiscul a cerut în ultima parte a anului trecut intrarea în faliment a RAFO Onești, reintrată în insolvență în 2016 și a cărei platformă industrială scoasă la licitație nu și-a găsit încă cumpărător, motivarea solicitării ANAF fiind aceea că societatea nu și-ar fi respectat planul de reorganizare și ar fi acumulat noi datorii către creditori în cursul procedurii de insolvență. Instanța acceptase amânarea judecării cererii de faliment, dând timp administratorului judiciar al RAFO să găsească cumpărători pentru platforma industrială. 

Rafinăria RAFO era avută în vedere pentru o potențială achiziție și de o firmă românească, Red Circle Investment SRL din București, care a trimis scrisoare de intenție în acest sens și a achiziționat și un caiet de sarcini. Firma este controlată cu 90% din capital de o alta, Nisa EW Trans SRL, care la rândul ei este deținută de societățile MTK Admin Imob SRL și Noble Brothers Holding SRL.

MTK Admin Imob SRL și Noble Brothers Holding SRL sunt controlate, de anul trecut, de un om de afaceri în vârstă de 54 de ani din Azerbaijan, Yusif Azizov, care le-a preluat de la fostul asociat majoritar, o firmă înregistrată în Turcia și deținută de un alt azer, Umid Abuzarli. Acesta din urmă a coordonat organizația de tineret a partidului de guvernământ din Azerbaijan, înființat în 1992 de fostul președinte al țării, Heydar Aliyev, și condus în prezent de fiul acestuia, actualul președinte Ilham Aliyev. Abuzarli a mai lucrat și ca funcționar public, fiind șef de departament la Comitetul de Stat pentru Diaspora al Republicii Azerbaijan.

Deficitul comercial al României a crescut în primele opt luni la 10,85 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Deficitul comercial al României a crescut în primele opt luni la 10,85 miliarde de euro

Înaintea lui Abuzarli, care și-a susținut anul acesta teza de doctorat la ASE București, asociatul unic al firmei turcești, denumită inițial MTK Group, iar ulterior Wall Street Group, a fost Tural Karimov, fratele lui Hamza Karimov, șeful operațiunilor din România ale SOCAR, compania petrolieră de stat a Azerbaijanului. În 2008, Hamza Karimov declara că SOCAR ar fi interesată să preia RAFO Onești.

Red Circle Investment SRL, care și-a manifestat intenția de a cumpăra platforma RAFO, a fost înființată în aprilie anul trecut, terminând anul cu un rulaj de aproape 10,7 milioane lei și cu un profit net de 1,62 milioane lei. Pe site-ul companiei se precizează că "Red Circle a executat lucrări de construire stații distribuție carburanți în toată țara și lucrări de infrastructură: execuție canalizare, platforme betonate, pavaje, borduri, trotuare, precum și alte lucrări de construcții complementare".

Firma, având ca obiect de activitate tranzacțiile imobiliare, funcționează ca "umbrelă", inclusiv publică, pentru toate business-urile controlate de entitățile juridice din spatele ei. Acestea sunt producătorul de sisteme de anvelopare a clădirilor Romatermit Construct, distribuitorul de jucării MuMu Toys, operatorul de sisteme de ticketing Andan Impex și clădirea de birouri Plevnei Offices. Grupul a avut în portofoliu și compania Immorom Alpha, administratorul clădirii Budișteanu Office Building, vândută în 2017 antreprenorului Ioan Istrate, cel care a lansat mărcile de înghețată Polar, Autentic și Fulg de Nea.

În plus, Red Circle Investment afirmă că dezvoltă un proiect rezidențial cu peste 140 de apartamente în partea de nord a Bucureștiului, cu denumirea Nisipoasa Residence.

Cei de la Red Circle Investment au lansat o procedură de due dilligence la RAFO Onești și au și vizitat rafinăria luna trecută. Reprezentanții firmei nu au răspuns întrebărilor Profit.ro.

În același timp, conform informațiilor Profit.ro, offshore-ul cipriot cu acționariat necunoscut Uroco Ltd, care a cumpărat în vara aceasta creanța de 305 milioane lei asupra RAFO Onești deținută de fostul acționar majoritar al companiei, Petrochemical Holding, creanță care reprezintă peste 90% din totalul datoriilor RAFO înscrise la masa credală și este garantată cu principalele active ale RAFO, reprezentând instalații și echipamente de pe platforma industrială, s-a retras din cursa pentru cumpărarea rafinăriei.

Uroco Ltd trimisese anterior o scrisoare de intenție în care își exprima interesul pentru cumpărarea platformei RAFO, precum și o scrisoare de bonitate emisă de instituția elvețiană de private banking CBH Compagnie Bancaire Helvetique, în care se certifica faptul că offshore-ul cipriot deținea peste 30 milioane dolari într-un cont deschis la banca din Elveția. Prețul de pornire al negocierii directe de vânzare a RAFO a fost stabilit la 44,625 milioane dolari, acceptându-se și oferte sub această sumă, însă nu mai mici de 29,75 milioane dolari.

Cu toate că erau atrași de perspectivele financiare și operaționale ale RAFO, precum și de starea bună a echipamentelor și instalațiilor rafinăriei, cei de la Uroco s-au răzgândit din cauza riscurilor de natură "non-economică" ale proiectului, "urmare a analizării circumstanțelor și problemelor cu care s-a confruntat Petrochemical Holding în România, care au condus la retragerea acționarului din business".

După cum a relatat Profit.ro, grupul austriac Petrochemical Holding GmbH, fostul acționar majoritar al rafinăriei RAFO Onești și până de curând cel mai mare creditor al acesteia, controlat și condus de omul de afaceri rus Iakov Goldovski, a înregistrat luna trecută, în calitate de reclamant, o cerere de declanșare a unei proceduri de arbitraj cu statul român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington.

Lanțul Smyk, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte, jucării și accesorii pentru copii din Polonia, se extinde în România CITEȘTE ȘI Lanțul Smyk, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte, jucării și accesorii pentru copii din Polonia, se extinde în România

Petrochemical Holding GmbH  acuză România de încălcarea Tratatului privind Carta Energiei, un acord internațional încheiat în 1994 de statele din Europa și fosta Uniune Sovietică ce statuează principiile colaborării internaționale în domeniul energiei și care conține și prevederi privind protecția investițiilor străine în sectorul energetic. Printre cele mai mari și mai notorii litigii internaționale judecate în baza Tratatului privind Carta Energiei s-a numărat cel privind exproprierea de către statul rus a gigantului petrolier Yukos, deținut anterior de către omul de afaceri Mihail Hodorkovski.

În solicitarea de arbitraj înaintată de Petrochemical Holding, statul român este reprezentat, ca pârât, de către Ministerul Finanțelor Publice. Contactate de Profit.ro pentru detalii, nici una dintre cele două părți nu a făcut vreo declarație. Grupul austriac controlat de Goldovski a angajat pentru acest litigiu biroul din Londra al uneia dintre cele mai mari case de avocatură din lume, McDermott Will&Emery.

Platforma industrială RAFO a fost scoasă la licitație în mai multe rânduri, cu preț de pornire tot mai mic, însă fără succes, astfel că administratorul judiciar a schimbat strategia, trecând la negocierea directă. În sarcina eventualului cumpărător al rafinăriei va fi instituită obligația de a desfășura activități care se circumscriu obiectului de activitate al RAFO SA pe o perioadă de minimum 5 ani, astfel încât să fie preîntâmpinată dezafectarea întregii platforme industriale.

FOTO Rafo Onești, abia intrată în faliment, își vede deja terenuri scoase la vânzare. Pe OLX

Pentru a stimula interesul potențialilor investitori, administratorul judiciar al RAFO a elaborat și un plan de afaceri pentru aceștia, în care se arată printre altele că, dat fiind proximitatea geografică a rafinăriei de granița de est a țării și buna infrastructură proprie a acesteia pentru transportul feroviar al mărfii produse, RAFO ar putea vinde cu succes carburanți inclusiv pe piețele din Ucraina și Republica Moldova, beneficiind și de costuri logistice și de transport mai reduse decât competitorii.

Potrivit sursei citate, RAFO ar putea produce și vinde benzină, motorină, GPL, propilenă, cocs și sulf.

NEPI Rockcastle deschide un nou mall CITEȘTE ȘI NEPI Rockcastle deschide un nou mall

"Grație localizării sale aproape de Republica Moldova și Ucraina, RAFO are costuri de transport mai mici decât concurenții, atât pe calea ferată, cât și pe căile rutiere. În consecință, RAFO ar putea beneficia de prețuri nete de vânzare mai mari aprovizionând aceste piețe", se arată în document.

"Pentru o mai bună eficientizare a procesului de vânzare și având în vedere că strategia de negociere directă este ultimul pas aprobat, administratorul judiciar a adus la cunoștința potențialilor cumpărători faptul că, după efectuarea unui due dilligence și luarea deciziei de cumpărare, este necesară constituirea unei garanții de 2 milioane dolari în vederea publicării anunțului și demarării efective a procedurii de negociere directă", precizea administratorul judiciar al RAFO, Casa de Insolvență Transilvania.

Pentru ca rafinăria să poată funcționa, este nevoie de reactivarea conductei care o aprovizionează cu țiței și care a fost evacuată în 2013, potrivit Conpet Ploiești, compania de stat care operează sistemul național de transport prin conducte al țițeiului. În acest scop, este nevoie de lucrări de reparație a conductei respective, Bărăganu - Mărtinești - Onești, care ar putea dura până la 2 ani, de constituirea unui stoc de operare de 42.000 tone țiței și de garanții ferme din partea proprietarului rafinăriei privind transportul de țiței pe această rută. Capacitatea de transport a conductei este de 4,5 milioane tone pe an.    

RAFO Onești a reintrat în insolvență din proprie inițiativă pe 27 octombrie 2016, la 5 ani după ce, în 2011, ieșise dintr-o procedură de reorganizare care durase nu mai puțin de 7 ani, urmare a precedentei intrări în insolvență, survenită în 2004.

Activitatea rafinăriei a fost oprită în 2008 pentru efectuarea unor investiții de modernizare estimate să dureze doi ani, dar nu a mai fost repornită de atunci.

Platforma petrochimică Borzești, din care a făcut parte și rafinăria RAFO, precum și platforma Dărmănești, scoasă și ea la vânzare, a fost construită în 1964. Rafinăria a fost construită pentru a prelucra țiței sulfuros de import.

viewscnt
Afla mai multe despre
rafo onesti
vanzare rafinaria rafo
vanzare platforma industriala rafo onesti
socar azerbaijan
hamza karimov
faliment rafo onesti anaf
petrochemicl holding