Consumatorii casnici din București - printre fericiții locuitori a numai 7 capitale europene în care costul cu factura la electricitate a scăzut. Detalii vor fi prezentate la Profit Energy.forum

Consumatorii casnici din București - printre fericiții locuitori a numai 7 capitale europene în care costul cu factura la electricitate a scăzut. Detalii vor fi prezentate la Profit Energy.forum
scris 10 oct 2019

Consumatorii casnici din București se numără printre fericiții locuitori a numai 7 capitale europene în care costul cu factura la electricitate s-a redus în al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Detalii despre situația din sistemul energetic în ansamblu și perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum, un eveniment care va fi organizat pe 14 octombrie, cu transmisiune în direct pe Profit TV, și la care vor fi prezenți oficiali cu putere de decizie din administrație și cei mai importanți jucători din domeniu

Potrivit unui raport al Directoratului pentru Energie al Comisiei Europene (DG Energy), facturile bucureștenilor s-au redus cu 6%, ca urmare a scăderii ponderii prețului energiei achiziționate în totalul facturii (în favoarea ponderii celorlalte costuri: tarife de transport, distribuție, certificate verzi, accize, etc).

Urmărește-ne și pe Google News

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Astfel, din totalul facturii de aproximativ 12,5 eurocenți/KWh, costul cu achiziția de energie recunoscut de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) furnizorilor este de doar 5 eurocenți/KWh.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
RECORD NEGATIV: România a înregistrat cea mai mică producție de electricitate din istoria modernă a țării. Detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI RECORD NEGATIV: România a înregistrat cea mai mică producție de electricitate din istoria modernă a țării. Detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum

Cum, începând cu luna aprilie, prețul energiei a redevenit unul reglementat, fiind înghețat de ANRE, ca urmare a adoptării OUG 114, evoluția semnalată de CE nu are nimic de-a face cu cea a pieței, care a avut o traiectorie opusă.

Astfel, în urma deciziei ANRE ca producătorii să ofere energie electrică pentru alimentarea consumatorilor la cost de producție plus un profit de 5%, s-a limitat cantitatea de energie de pe piața liberă, ceea ce a condus la o majorare a prețurilor de achiziție ale furnizorilor de pe piețele centralizate.

Cu alte cuvinte, în timp ce erau obligați de ANRE să vândă energie populației la un preț în scădere față de trimestrul al doilea al anului trecut, furnizorii se vedeau nevoiți să cumpere energie electrică de pe piețele centralizate la prețuri net superioare, ceea ce a condus, potrivit directorui general al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități (ACUE), Silvia Vlăsceanu, la înregistrarea unei pierderi “estimată până acum de cei cinci FUI, în perioada martie-sfârșitul anului este de circa 150 de milioane de lei, nivel cumulat pentru toți”.

În luna aprilie, prețul mediu de achiziție al furnizorilor de pe piețele centralizate la termen a fost de 249 de lei/MWh, în timp ce cel din aceeași lună a anului trecut de 179 lei/MWh.

Similar, în lunile mai și iunie, furnizorii au achitat 255 de lei/MWh, respectiv 256,39 lei/MWh, cu 30% peste prețurile din 2018, de 191 lei/MWh, respectiv 198,8 lei/MWh.

Raportul DG Energy arată cât de dificilă este sarcina guvernului României și ANRE de a convinge Comisia Europeană de necesitatea abrogării treptate a OUG 114.

Oficialii de la Bruxelles par a ști foarte bine că autoritățile române (guvernul și ANRE) sunt autorii situației de pe piața de energie, preferând, din motive electorale, să plafoneze prețurile gazelor și energiei electrice fără niciun fundament economic. Nu poți să reduci facturile consumatorilor casnici și ponderea prețurilor energiei furnizate în total factură în condițiile în care piața evoluează în sens contrar.

Insistența cu care DG Energy se referă la facturile bucureștenilor (în textul raportului mai este analizată doar scăderea facturilor locitorilor Zagreb-ului, pusă pe seama reducerii TVA) arată că oficialii europeni știu că pierderile cauzate tuturor actorilor de pe piață sunt imputabile exclusiv guvernului și ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
energie
electrică
electricitate
romțnia
ue