Comisia Europeană (CE) a aprobat fuziunea dintre companiile americane Dow Chemical și DuPont, ambele cu activități și în România, cu condiția vânzării unei părți semnificative din afacerile cu pesticide ale DuPont, inclusiv activitățile de cercetare-dezvoltare la nivel mondial.
„Pesticidele sunt produse care contează – pentru fermieri, consumatori și mediu. Avem nevoie de competiție în acest sector, astfel încât companiile să fie împinse în direcția unor produse mai sigure pentru oameni și mediul înconjurător. Prin decizia de astăzi ne asigurăm că fuizunea dintre Dow Și DuPont nu reduce competiția pentru pesticidele existente sau inovația în domeniul produselor mai sigure”, a afirmat comisiarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager.
În decembrie 2015, companiile americane Dow Chemical și DuPont au anunțat că vor fuziona printr-o tranzacție cu acțiuni, mutare care va da naștere celei mai mari corporații din industria chimică, cu vânzări anuale de peste 90 de miliarde de dolari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania rezultată în urma fuziunii va avea o capitalizare de 130 miliarde de dolari. Dow Chemical și DuPont vor deține câte 50% din acțiunile viitoarei corporații, care se va numi DowDuPont. Noul grup, DowDupont, va fi impărțit în trei companii, listae la bursă, destinate prodeselor agricole, materialelor industriale și dezvoltarea de produse de specialitate.
Dow Chemical a anunțat, vara trecută, că va desființa 2.500 de locuri de muncă la nivel global, echivalentul a 4% din total, în urma deciziei de a fuziona cu DuPont
Dow Chemical deține fabrici în 36 de țări, inclusiv în România, unde produce și distribuie materiale pentru industria construcțiilor, precum termoizolații și adezivi.
Fuziunea dintre Dow Chemical și DuPont nu este singura din industrie. Grupul german din industria chimică Bayer a confirmat, în toamna lui 2016, că a ajuns la un acord pentru preluarea companiei americane Monsanto, care a acceptat oferta îmbunătățită de preluare, de peste 66 de miliarde de dolari, sumă care include și datoriile.
Totodată, Syngenta a agreat, la începutul anului trecut, o ofertă de preluare din partea companiei chineze cu capital de stat China National Chemical Corp. (ChemChina) în schimbul a 43 miliarde de dolari.