Compania britanică Vast Resources, administratorul minelor polimetalice Mănăila și Băița Plai, a primit licența de exploatare pentru perimetrul Cârlibaba, adiacent minei de la Mănăila, județul Suceava.
Noua licență extinde aria de exploatare a proiectului Mănăila-Cârlibaba cu 410%, de la 27,2 hectare la 138,6 hectare.
“Acest lucru ar permite crearea unei instalații miniere și de prelucrare mai mari la fața locului și ar elimina necesitatea transportului costisitor de mineruri până la actuala unitate de procesare din Iacobeni, situată la o distanță de aproximativ 30 de kilometri”, potrivit companiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Vast Resources a anunțat încă din 2017 că vrea să își extindă activitatea de exploatare în perimetrul Cârlibaba, unde intenționează să dezvolte o nouă carieră carieră polimetalică și o unitate de procesare metalurgică aferentă, care va înlocui facilitatea de la Iacobeni și este estimată să reducă cheltuielile operaționale cu 25% până la 30%.
Britanicii au estimat atunci că extinderea operațiunilor va duce la dublarea producției și la creșterea numărului de angajați cu circa 70 de persoane.
Studiile preliminare relevă că există potențial pentru o nouă mină deschisă în vederea exploatării resurselor minerale până la o adâncime de 125 metri și, în același timp, pentru dezvoltarea unei mine subterane mai mici sub mina de suprafață. Accesul la secțiunea subterană va putea fi asigurat dinspre mina deschisă de la Mănăila, prin contrucția de galerii de acces, arată compania acum.
Cârlibaba este contectată cu Mănăila printr-un tunel subteran de 2 kilometri.
Tot în apropiere de Mănăila, Vast Resources mai deține două concesiuni, respectiv Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, unde a fost indentificată prezența unor depozite de cupru și aur. Compania are în vedere noi lucrări de forare pentru a confirma și evalua depozitele, care ar putea fi transformate într-o nouă sursă de minereuri pentru viitorul complex metalurgic.
De asemenea, compania deține și 80% din mina polimetalica de la Băița Plai, județul Bihor, pentru care a obținut licență de la ANRM la finele anului 2018, precum și o participație de 29% din perimetrul Geamăna-Colții Lazărului, situat în apropiere de Baia de Arieș și de Roșia Montană, în așa-numitul “patrulater aurifer” din Munții Apuseni.
Producția comercială la Băița este estimată să înceapă în luna iulie, primele vânzări de concentrat de cupru fiind așteptate în august.