Compania americană Altria, care deține și comercializează în SUA mărci de țigări ca Marlboro, Chesterfield sau L&M, a ajuns la un acord privind preluarea unui pachet de 45% din acțiunile Cronos, un producător canadian de canabis, pentru 2,4 miliarde de dolari canadieni (1,8 miliarde de dolari americani).
Zilele trecute, Cronos confirmase că poartă discuții despre o posibilă "investiție" din partea Altria. Acțiunile producătorului canadian sunt în creștere cu 25% în urma acordului cu producătorul Marlboro.
"Cu resursele Altria, Cronos anticipează că va putea sprijini inovația pe piața produselor canabinoide și va putea crea produse și branduri diferențiate în categoriile consumului medical și recreațional. Grupul Cronos se așteaptă să colaboreze cu Altria pentru a își extinde rapid oferta de produse pe noi piețe, inclusiv pe segmentul dispozitivelor. Altria are o experiență semnificativă care poate reprezenta o piatră de temelie pentru produsele de vapat", spun reprezentanții companiei canadiene.
CITEȘTE ȘI Previziunile scandaloase ale Saxo Bank pentru 2019: Apple cumpără Tesla, datoriile din UE sunt iertate, Trump îl concediază pe șeful Fed, iar Germania intră în recesiunePe lângă participația inițială de 45% la Cronos, acordul dintre cele două companii vizează și derivate care permit Altria să achiziționeze un pachet suplimentar de 10% din acțiunile producătorului canadian, la un preț prestabilit, în schimbul a 1,4 miliarde de dolari canadieni.
Altria Group, care a luat naștere sub numele de Philip Morris Companies, este una dintre cele mai mari companii din industria tutunului. Cea mai cunoscută marcă de țigarete a grupului american este Marlboro, lansată și comercializată de Phillip Morris USA, divizie a Altria. Totodată, Marlboro este și cel mai vândut brand de țigarete la nivel mondial. În afara SUA, Marlboro și alte mărci comercializate de Altria în Statele Unite (Assos, Chesterfield, L&M etc) sunt vândute de Phillip Morris International, companie care s-a desprins în 2008 de Altria.
Spre deosebire de Altria, reprezentanții Phillip Morris International au declarat, luna trecută, că nu sunt interesați să intre pe piața cannabisului.
Parlamentul canadian a aprobat, în vară, legalizarea consumului de cannabis în scop recreațional la nivel național, iar legea adoptată în acest sens a intrat în vigoare în octombrie. Deținerea de cannabis a devenit infracțiune în 1923 în Canada, dar folosirea ei în scopuri medicale este legală din 2001.