Turism Felix, societate care operează 5 hoteluri în Băile Felix din portofoliul SIF Transilvania, raportează o prăbușire de 56% a afacerilor la 6 luni. Compania menționează în raportarea către Bursă efectul măsurilor de restricție luate în contextul epidemiei de coronavirus și care au determinat-o să închidă pentru 3 luni activitatea.
Evenimentul insolit din turismul românesc ce și-a câștigat și o notorietate în opinia publică, hora din piscină care au făcut-o celebră și pe cântăreața de muzică populară Mariana Abrudan, anul acesta nu a mai avut liber la desfășurare în contextul crizei medicale a noului coronavirus. Mai mult decât atât, firma care deține ștrandul Apollo unde se organiza hora a avut activitatea sistată total în perioada 16 martie – 16 iunie și încă are segmente de servicii restricționate.
Acesta este contextul în care venituri totale ale companiei hotelieră Turism Felix (TUFE) au căzut cu 56,74%, la 14,37, de la 33,22 milioane de lei din exercițiul financiar anterior. „Activitatea societății în cursul primului semestru 2020 a fost drastic afectată de declanșarea și extinderea crizei sanitare și economice generată de noul virus COVID – 19”, spune compania în raportarea către Bursă. „Sectorul ospitalității a fost puternic afectat de criza economică generată, declanșarea pandemiei a constituit un eveniment cu impact semnificativ asupra activității societății ca urmare a instituirii stării de urgență și alertă la nivel național că a condus la impunerea unor măsuri restrictive pentru activitatea de turism.”
CITEȘTE ȘI Administrator a 3 PUB-uri: Închiderea teraselor la ora 23.00 a scăzut vânzările barurilor din Centrul Vechi al Capitalei sub limita de supraviețuire. Ce va schimba prelungirea decisă de GuvernCompania vorbește despre efectul de atenuare a schemei de plată a șomajului tehnic de către stat, însă chiar și așa, cheltuielile totale au suferit un declin într-o dinamică mai mică decât veniturile, respectiv un recul de 30,95%, la 23,22 milioane de lei, de la 33,63 milioane lei.
Societatea raportează, astfel, o pierdere de 8,95 milioane lei, față de rezultatul negativ de aproximativ 369.000 de lei de la S1 2019, aceasta fiind fotografia înainte de vârful sezonului estival. Anul trecut, într-un context în care horele în apă de la ștrandul Apollo încă erau de actualitate, compania a obținut un profit net de 14,21 milioane lei, din care societatea a fost în măsură să aprobe pentru data de 30 septembrie distribuirea de dividende în valoare însumată de 5,01 milioane lei.
Acționarul majoritar al Turism Felix este SIF Transilvania (SIF3), cu o participație de 63,20%, iar un al 2-lea acționar semnificativ este SIF Oltenia (SIF5) care și-a suplimentat deținerea la 28,97% inclusiv cumpărând un pachet de 7% din acțiunile societății de la compania Rieni Drinks, a fraților Ioan și Viorel Micula, oameni de afaceri cu investiții relevante în industria băuturilor răcoritoare. Turism Felix operează 5 hoteluri din Băile Felix, respectiv International (4 stele), Termal (3 stele), Nufărul (3 stele), Poienița (3 stele) și Mureș (2 stele).
CITEȘTE ȘI Taxele de pașaport și permis auto vor putea fi plătite online prin ghiseul.roLa 30 iunie, compania avea active totale de 238,35 milioane de lei, în declin cu 1,46% față de cele de 241,90 milioane de lei de la 1 ianuarie. În același răstimp, dacă datoriile totale s-au majorat cu 50,07%, la 31,32 miloane lei, de la 20,87 milioane lei.
Turism Felix este listată la cota pieței reglementate a Bursei de Valori București din anul 2007, iar la ultimul preț de închidere, de 0,3300 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a societății este de 163,73 milioane de lei (33,86 milioane de euro).
„Mediul economic ar putea suferi o a doua prabușire dacp pandemia de coronavirus (COVID-19) se extinde considerabil, sunt reintroduse măsurile de izolare sau cresc din nou tensiunile comerciale în urma creșterii numărului de persoane infectate”, spune compania în raportarea semestrală. „Pentru următoarele 6 luni ale exercițiului financiar, din analizele efectuate, există totuși semnale de riscuri și incertitudini care ar putea afecta buna desfășurare a activității societății. Conducerea este conștientă că aceste evoluții pot să influențeze activitatea viitoare, efectul acestora asupra rezultatelor viitoare neputând fi estimat. Conducerea monitorizează în permanență evoluția evenimentelor și caută să găsească cele mai bune măsuri pentru asigurarea continuității activității.”