Prima victimă făcută de pandemia de coronavirus printre agențiile de turism românești este Agetur, una dintre cele mai vechi firme de profil din țară, înființată în 1990 și cu afaceri, anul trecut, de 12 milioane de lei. În acest moment, au de recuperat bani de la Agetur mai mult de 500 de turiști care plătiseră deja avansul pentru vacanțe în străinătate.
Administratorul judiciar provizoriu al agenției de turism spune pentru Profit.ro că aceștia vor mai primi însă doar jumătate din sumele achitate.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Insolvența, avizată de instanță, a fost declanșată la cererea Agetur. Administrator judiciar provizoriu a fost desemnat CAPI Țigănuș Anton & Țigănuș Radu.
Contactat de Profit.ro, Anton Țigănuș a declarat că Agetur este o victimă a colapsului din turism generat de pandemia de coronavirus.
"Zborurile și plecările externe au fost suspendate pentru o perioadă de trei luni. Banii, primiți ca avans de la turiști, au fost plătiți către hotelurile din străinătate, pentru rezervări externe, iar guvernanții nu au susținut în niciun fel această activitate economică", a spus Țigănuș.
El a arătat că Agetur a primit avansuri de la clienți în cuantum total de 360.000 de euro și 400.000 de lei. "Este vorba de 520 de clienți păgubiți", a precizat administratorul judiciar. Clienții vor fi despăgubiți prin polița de asigurare de risc de insolvență, care va acoperi parțial sumele plătite, dar Țigănuș explică faptul că vor primi, astfel, doar jumătate din bani.
"Oamenii își vor putea primi banii în termen de 40-45 de zile după ce notific firma de asigurare și după ce clienții depun la Omniasig cerere de dezdăunare", a afirmat administratorul judiciar.
CITEȘTE ȘI FOTO Doi oameni de afaceri investesc 10 milioane de euro într-un proiect turistic situat în zona HorezuDatoriile către furnizori ale Agetur cumulează la rândul lor 1,5 milioane de lei, dar, în total, conform balanței, pasivul se ridică la 10 milioane de lei.
Agetur, avându-l ca acționar majoritar pe Dragoș Horhocea, este una dintre primele agenții înființate în România, în 1990, și vinde preponderent vacanțe externe, anul trecut având o cifră de afaceri de 12 milioane de lei, care o plasează printre firmele medii de profil la nivel național.