Studentul poate să lucreze oriunde dorește în Europa și în lume, dar dacă primește din partea statului un sprijin, după terminarea facultății să existe o perioadă în care să returneze ce a primit, așa cum se întâmplă în Europa, a declarat, astăzi, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
"Și eu am fost student, chiar dacă de multe ori nu pare acest lucru, dar nu am spus și nu o să spun niciodată ceva împotriva unui principiu european, un principiu de bun simț. Eu întotdeauna nu mă uit doar la litera unei legi, pentru mine contează și spiritul acelei legi. Cele patru principii al Uniunii Europene nu vor fi niciodată încălcate de mine, oricând ar încerca unii să-mi pună în cârcă acest lucru. Nu vrea nimeni să țină pe nimeni legat de glie. Doar am ridicat acea problemă a unui sistem pe care alte state din Europa îl practică. Chiar am rugat-o aseară pe fata mea să-mi trimită și mie contractul pe care l-a semnat cu facultatea respectivă din țara respectivă, să văd ce scrie. Ce te angajezi să faci, pentru că statul îți dă un împrumut să faci respectiva universitate... Eu n-am spus altceva decât ce Europa practică astăzi. Studentul poate să lucreze oriunde dorește în Europa, în lume, dar dacă primești din partea statului un sprijin, după terminarea facultății să existe o perioadă în care acele lucruri pe care statul ți le-a dat să returnezi, așa cum se întâmplă în Europa", a spus Teodorovici, citat de Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Întrebat cum comentează nemulțumirile studenților față de noile intenții ale Guvernului față de facilitățile acordate pentru transportul pe calea ferată, ministrul Finanțelor Publice a precizat că gratuitățile "nu reprezintă un drept, ci o facilitate".
Guvernul intenționează să taie puternic din gratuitatea generală acordată studenților pentru călătorii cu trenul, urmând să impună o limită a numărului de călătorii anuale, să plafoneze vârsta beneficarilor la maximum 26 de ani și să acorde facilitatea doar pentru anumiți studenți, de exemplu pentru cei care nu au restanțe.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, susține că tăierea nu ar fi generată de lipsa de bani a Guvernului, ci "pentru eficientizarea resurselor și încadrarea într-un deficit de 2,76%".
Luna trecută, însă, Profit.ro relata că Guvernul derulează în prezent un amplu proces de analiză a cheltuielilor administrative, fiind deja găsite 40 de măsuri concrete pentru reducerea cheltuielilor pentru fiecare minister în parte, inclusiv prin reorganizări/descentralizări. Guvernul vrea să aplice măsurile de reducere a cheltuielilor la prima rectificare bugetară din acest an, gândită pentru finalul lunii iulie - începutul lunii august, cheltuielile aflate pe lista reducerilor incluzând cele pentru utilități, parcul auto, achiziții publice sau deplasările angajaților statului, relevă un document redactat în Guvern și aflat în posesia Profit.ro.
De ce este important: Toți studenții din România, indiferent de vârstă și naționalitate, beneficiază, începând cu 1 februarie 2017, de gratuitate la transportul feroviar pentru un număr nelimitat de călătorii, inclusiv pe perioada vacanțelor universitare și indiferent de operatorul feroviar.
Mai este bine de știut: Gratuitatea la transportul intern feroviar este acordată tuturor studenților înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență, într-o instituție de învățământ superior acreditată din România, de stat sau privată. Aceștia pot fi înscriși la programe de studii de la toate cele trei cicluri: licență, masterat, doctorat, indiferent de forma de finanțare a studiilor (buget sau taxă).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BMW explică de ce a ales Ungaria în locul României, singura țară din Europa de Est care nu are o investiție greenfield în industria autoDate oficiale ale CFR Călători, analizate de Profit.ro, arată că introducerea gratuităților nelimitate pentru studenți a avut ca rezultat o creștere a tuturor categoriilor de studenți în totalul călătorilor transportați de la 4,62%, în anul 2016, la 11,59%, în anul 2017. Este vorba, astfel, de o creștere cu 150% sau de 2,5 ori mai mare în 2017 față de 2016.
De asemenea, în totalul călătoriilor subvenționate, procentul deconturilor pentru studenți a crescut de la 21,29%, în anul 2016, la 62,28%, în anul 2017.