UTI a implementat în orașul Burgas din Bulgaria un sistem de management al transportului public despre care susține că este cel mai complex existent în prezent în țara vecină și care a costat nouă milioane de euro. Pentru realizarea acestui proiect, compania a instalat și produse marcă proprie, a anunțat luni UTI.
"Sistemul instalat de UTI a schimbat radical modul de funcționare a transportului în comun din acest oraș, întrucât călătorii au la dispoziție carduri electronice în locul fostelor bilete de hârtie, iar taxatoarele din vehicule au fost înlocuite de validatoare care permit colectarea automată a titlurilor de călătorie", se anunță într-un comunicat al companiei.
Proiectul, a cărui valoare este de 9,3 milioane de euro fără TVA, a fost câștigat de UTI prin licitație publică și a avut ca scop îmbunătățirea condițiilor de transport public, a siguranței și confortului cetățenilor și a fluxului rutier. Lucrările au fost finanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, din bugetul municipalității, precum și dintr-un împrumut de la BERD.
CITEȘTE ȘI Toate mașinile care vor intra și ieși din țară vor fi monitorizate. UTI va încasa 9,8 milioane de lei pentru realizarea sistemuluiAflat pe malul Mării Negre, Burgas este al patrulea oraș ca mărime din Bulgaria, fiind un centru industrial dezvoltat. Este și o locație cu potențial turistic, anual 2.5 milioane de turiști din Bulgaria și din afara țării vin pe plajele din această localitate.
Proiectul din Burgas a avut printre obiective reducerea aglomerației prin creșterea capacității și a vitezei vehiculelor de transport public, îmbunătățirea mobilității în rândul populației, fidelizarea călătorilor existenți și atragerea de noi categorii de călători, îmbunătățirea activităților de informare a călătorilor, creșterea siguranței și reducerea poluării.
Unul dintre produsele marcă proprie dezvoltate de UTI și care stau la baza sistemului din Burgas este platforma Skayo. Aceasta conține atât componente la nivel aplicativ – produsul software Skayo cu componentele sale specifice, cât si elemente hardware dedicate - Validatorul Skayo. Acesta este un echipament de taxare automată care asigură verificarea, colectarea și validarea călătoriilor încărcate în portofelele electronice. Skayo îi oferă călătorului informații clare și succinte despre acțiunea realizată cu cardul electronic, prin afișarea unui mesaj scris pe ecranul echipamentului, dar și printr-un semnal sonor și luminos.
Validatoarele funcționează în cadrul unui sistem automat de taxare, care asigură reducerea fraudei și permite simplificarea procesului de încasare a banilor pentru călătorii. Validatoarele pot funcționa independent sau integrate prin intermediul unui computer de bord. Skayo Bridge asigură comunicațiile între vehiculele aflate în trafic și dispeceratul central și permite vânzarea de titluri de călătorie chiar și la bordul vehiculului, în situații speciale.
Sistemul automat de taxare realizat de UTI se bazează pe utilizarea de carduri contactless, pe care se înscriu titlurile de călătorie specifice fiecărui operator de transport. Sistemul oferă facilitați de reîncărcare a cardurilor la punctele de vânzare (cu plata numerar sau cu card bancar), la automate de vânzare, în vehicul și prin intermediul unui portal online. Utilizarea sistemului asigură operatorilor de transport informații privind categoriile și numărul real de călători transportați, precum și o mare varietate de rapoarte cu informații de sinteză (numărul și categoriile de titluri de transport vândute, numărul și categoriile de validări per linie de transport/oră/zonă).