Acțiunile Nissan au scăzut marți cu aproape 6% după șocul provocat la nivel mondial de arestarea președintelui companiei, Carlos Ghosn, care pune sub semnul întrebării viitorul celui de-al doilea mare producător auto japonez și al alianței în care se află cu grupul francez Renault și compania japoneză Mitsubishi, transmite Reuters.
Nissan a anunțat luni că efectuează o investigație în urma unei informații furnizate de un informator, care a dezvăluit să Ghosn s-a folosit de banii companiei în scop personal și că și-a subevaluat veniturile raportate timp de ani de zile. Ghosn a fost arestat și va fi concediat din board-ul Nissan în această săptămână, scrie News.ro.
Ghosn este și președinte și director executiv al Renault și președinte al Mitsubishi Motors.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Înlăturarea lui Ghost ridică întrebări legate de viitorul alianței ve care a construit-o personal și pe care se angajase să o consolideze prin legături mai strânse, înainte de a se retrage din conducerea operațională a acesteia.
Cazul pune în centrul atenției și viitorul Nissan, cel mai mare partener al alianței, într-o perioadă de scădere a profiturilor companiei japoneze, pe fondul vânzărilor slabe din Statele Unite și a concurenței mai ridicate din partea rivalilor care investesc masiv în automobile conectate la internet și vehicule autonome.
Ilegalitățile de care este acuzat Ghosn ridică semne de întrebare și în privința guvernanței alianței în care consiliile de administrație ale celor trei companii partenere sunt prezidate de un singur om.
Un director de la sediul central al Nissan a declarat că este îngrijorat că procesul decizional al alianței, care concurează cu Volkswagen și Toyota Motor pentru poziția de cel mai mare producător auto dein lume, ar putea încetini în lipsa unei figuri unificatoare.
Directorul mai este îngrijorat că plecarea lui Ghosn ar putea afecta vânzările dacă fanii carismaticului lider vor abandona compania, în timp ce clienții corporativi, care trebuie să respecte regulile legate de complianță, vor suspenda comenzile din cauza scandalului.
Directorul general al Nissan, Hiroto Saikawa, a afirmat într-o conferință de presă susținută luni seara târziu că lui Ghosn i s-a acordat prea multă putere și că implicațiile conducerii Renault și Nissan de către acesta nu au fost verificate din 2005.
Procurorii japonezi au afirmat într-un comunicat că Ghosn și directorul Greg Kelly au conspirat pentru a subestima compensațiile primite de Ghosn într-o peerioadă de cinci ani, începând din anul fiscal 2010, la jumătate față de suma reală de 9,998 miliarde de yeni (88,9 milioane de dolari).
Ghosn s-a alăturat Nissan în 1991 și a devenit director general al companiei în 2001. Acesta a rămas în funcția de director general până în 2017 și a primit 9,2 milioane de euro (10,53 milioane dolari) pentru ultimul an în care a deținut această funcție.
”Prin subevaluarea salariului său, acesta a privat acționarii Nissan de oportunitățile de a aprecia dacă salariul său este potrivit”, a declarat Toru Ibayashi, director general pentru managementul averilor la UBS Securities Japan.
Directorul general Saikawa, aflat în conducerea Nissan din 2011, a subliniat că Nissan este o victimă a ilegalităților lui Ghosn, dar a refuzat să spună dacă și alți directori, în afară de Kelly, au fost implicați.
Televiziunea publică japoneză NHK a relatat că Nissan a plătit miliarde de yeni pentru achiziția și renovarea unor locuințe pentru Ghosn în Rio de Janeiro, Beirut, Paris și Amsterdam, potrivit unor surse.
Proprietățile nu aveau niciun scop de afaceri și nu au fost înscrise între beneficii în declarațiile depuse la bursa din Tokyo, potrivit NHK. Saikawa a refuzat să precizeze cum s-a folosit de Ghosn de banii companiei.
Nissan a cheltuit 2 miliarde de yeni pentru Ghosn în Rio și Beirut, prin intermediul filialei olandeze, tranzacțiile fiind supravegheate de Kelly, a relatat publicația Nikkei, citând surse.
Ghosn și Kelly nu au comentat acuzațiile și nu au putut fi contactați pentru comentarii.
Vicepreședintele executiv al Nissan, Hitoshi Kawaguchi, însărcinat cu relațiile guvernamentale, s-a întâlnit marți cu purtătorul de cuvânt al guvernului japonez și a declarat presei să a solicitat ca relațiile bune dintre Japonia și Franța să fie menținute.
Publicația Asahi a relatat, citând surse, că Kawaguchi a oferit procurorilor informații despre Ghosn, în schimbul unui tratament mai blând din partea procurorilor. Kawaguchi este a doua persoană din Japonia care beneficiază de o lege în acest sens intrată în vigoare în luna iunie.
Acțiunile Nissan au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, de 940 de yeni pe unitate, înainte de a închide în scădere cu 5,5%, la 950 de yeni pe unitate. Un volum record de 140 de milioane de acțiuni Nissan au fost tranzacționate marți, reprezentând aproape 6% din totalul acțiunilor înscrise pe principala platformă a bursei din Tokyo.
Acțiunile Mitsubishi, care a anunțat la rândul său, luni, că îl va înlătura pe Ghosn din funcția de președinte, au închis marți în coborâre cu aproape 7%. Ttilurile Renault au scăzut luni cu 8,4%.