Ziaristul de la publicația Zaman cere azil în România: În Turcia, justiția nu funcționează, există tortură

Ziaristul de la publicația Zaman cere azil în România: În Turcia, justiția nu funcționează, există tortură
scris 6 dec 2018

Jurnalistul turc Kamil Demirkaya de la publicația "Zaman" a declarat joi, la Curtea de Apel București, că nu dorește să fie extrădat în Turcia, deoarece justiția de acolo nu funcționează, iar jurnaliștii și cadrele didactice sunt "o țintă".

Ziaristul a mai spus că a cerut azil în România, iar acuzațiile care i se aduc de către autoritățile turce i se par "caraghioase".

Urmărește-ne și pe Google News
Litrul de benzină a ajuns la 5 lei! Prețul fără taxe s-a micșorat cu peste 22% într-o singură lună, cel cu taxe coborând doar cu 11% pentru că statul încasează 55% din prețul la pompă CITEȘTE ȘI Litrul de benzină a ajuns la 5 lei! Prețul fără taxe s-a micșorat cu peste 22% într-o singură lună, cel cu taxe coborând doar cu 11% pentru că statul încasează 55% din prețul la pompă

"Nu doresc să fiu trimis în Turcia. Justiția nu funcționează. Cadrele didactice și jurnaliștii sunt o țintă pentru autoritățile de acolo. În momentul de față, conform statisticilor, din 326 de ziariști încarcerați la nivel global, aproximativ 170 sunt reținuți în Turcia. (...) Mă opun extrădării. Motivul pentru care mă opun extrădării este că Justiția nu funcționează corect în Turcia. Există tortură și alte modalități mai puțin ortodoxe care se folosesc față de persoanele cercetate. (...) La momentul în care am plecat, în Turcia lumea era înspăimântată, era multă presiune. (...) Recent, din Republica Moldova au fost extrădați 6 profesori care au lucrat cu mine. Foarte mulți ziariști de la sediul central Zaman din Istanbul au fost trimiși la închisoare, precum și rude de-ale mele", a precizat Kamil Demirkaya, potrivit Agerpres.

El a explicat că, oficial, autoritățile din Turcia îl acuză de faptul că a avut pe telefon instalată o aplicație (bylock), folosită de susținătorii predicatorului Fethullah Gulen.

România a acordat anul trecut statut de refugiat unui număr de 3 persoane acuzate de Turcia de apartenență la gruparea clericului turc exilat în SUA Fethullah Gülen (Hizmet), denumită și "Organizația Statul Paralel" de către autoritățile de la Ankara, considerată teroristă și ținută responsabilă de regimul Erdogan pentru tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, eveniment care a fost urmat de o epurare masivă în rândurile opozanților președintelui.

De asemenea, statul român a respins 2 cereri de extrădare ale statului turc pe această temă, potrivit documentelor instanțelor de judecată analizate de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
zaman
azil
turcia
romania