ULTIMA ORĂ FOTO După 36 de ani, Sir George Iacobescu, românul care a schimbat fața Londrei, pleacă cu totul din fruntea Canary Wharf. "Cu toții am crescut cu trupul în România, dar cu mintea în lumea occidentală.". Pensia, o provocare

ULTIMA ORĂ FOTO După 36 de ani, Sir George Iacobescu, românul care a schimbat fața Londrei, pleacă cu totul din fruntea Canary Wharf. "Cu toții am crescut cu trupul în România, dar cu mintea în lumea occidentală.". Pensia, o provocare

Sursă foto: Captură X (ex-Twitter)

Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iun 2024

Sir George Iacobescu, românul care a schimbat fața Londrei prin transformarea unei zone de docuri abandonate în al doilea mare centru financiar al capitalei Marii Britanii, desemnat londonezul anului în 2021, pleacă cu totul, după 36 de ani, de la cârma companiei dezvoltatoare Canary Wharf Group Investment Holdings, retrăgându-se din poziția de președinte non-executiv al board-ului acesteia începând cu 1 iulie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Anterior, el renunțase la poziția de CEO în 2019.

ANUNȚ Plafonarea tarifelor la RCA - prelungită. Noi schimbări pregătite CITEȘTE ȘI ANUNȚ Plafonarea tarifelor la RCA - prelungită. Noi schimbări pregătite

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Sir George Iacobescu a crescut în România comunistă în deceniile de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Sir George a reprezentat o forță mobilizatoare în procesul de redezvoltare a docurilor Londrei încă din 1988. A devenit director executiv al Canary Wharf Group Investment Holdings în 1997 și președinte al companiei în 2011. A fost înnobilat în 2012, pentru actele sale de caritate, precum și pentru serviciile aduse comunității și industriei serviciilor financiare, fiind singurul cetățean britanic născut în România căruia i s-a acordat această onoare″, a transmis compania, în mesajul său de rămas bun.

Revizuire de strategie la OMV Petrom: Ținte majorate dramatic pe regenerabile și electromobilitate, dividende mai mari, dar și reducere a ambițiilor pe biocombustibili CITEȘTE ȘI Revizuire de strategie la OMV Petrom: Ținte majorate dramatic pe regenerabile și electromobilitate, dividende mai mari, dar și reducere a ambițiilor pe biocombustibili

Munca alături de un grup de oameni extraordinari la transformarea unor docuri dărăpănate într-un district urban prosper a reprezentat onoarea și provocarea vieții mele. CWG este prima companie de pe planetă care a construit un întreg cartier central de business de la zero. Astăzi, Canary Wharf este căminul a mii de rezidenți și gâzduiește totodată firme mici și mari din numeroase sectoare, unul dintre cele mai accesate centre comerciale din UK, parcuri, grădini, magazine, restaurante și baruri. Este o comunitate înfloritoare în inima vechiului East End.

Sunt în special mândru de relația apropiată de muncă pe care am avut-o cu comunitatea locală și cu întreaga Londră, prin sprijinul acordat locurilor de muncă locale și prin faptul că am acționat ca o ancoră de regenerare a estului Londrei. Vreau să transmit imensa mea recunoștință tuturor colegilor pe care i-am avut de-a lungul atâtor ani, care au contribuit în egală măsură la succesul Canary Wharf. Sunt mulțumit că las compania în administrarea competentă a lui Sir Nigel Wilson (noul președinte de board – n.r.) și a lui Shobi Khan (CEO din 2019 – n.r.). Cariera lui Sir Nigel la cârma Legal and General este excepțională. Îi doresc lui, lui Shobi și întregii echipe de conducere a CWG tot succesul″, a declarat Sir George Iacobescu.

Timp de mai bine de 3 decenii, leadership-ul vizionar, măiestria de designer și flerul ingineresc ale lui Sir George au transformat Canary Wharf într-o mini-metropolă care concurează pe scena globală. Am avut privilegiul de a urmări contribuția sa ca forță a schimbării progresive a economiei britanice, care a generat joburi, a sprijinit companii de construcții și a oferit un impuls întregii comunități de business. Sunt onorat să preiau rolul său de președinte″, a spus noul chairman, Sir Nigel Wilson.

Comisia Europeană deschide calea unor proceduri privind deficite publice excesive împotriva a șapte state membre UE CITEȘTE ȘI Comisia Europeană deschide calea unor proceduri privind deficite publice excesive împotriva a șapte state membre UE

"Cu toții am crescut cu trupul în România, dar cu mintea în lumea occidentală", spunea Iacobescu în prima parte a anului, într-un interviu acordat Financial Times. El a povestit despre viața sa, mărturisind că uneori trebuie să se ciupească pentru a se convinge că nu visează.

Omul de afaceri le-a povestit jurnaliștilor britanici despre România comunistă. Condițiile erau atât de cumplite, încât, atunci când soacra sa a trebuit să facă o operație de cancer, familia a scos singurul bec mai puternic din casă și l-a trimis cu ea la spital, pentru ca chirurgii să aibă suficientă lumină pentru a opera.

Doi foști premieri, dușmani declarați, revendică fiecare victoria în alegerile din Pakistan, unul dintre ei din închisoare. Șeful armatei felicită țara pentru \ CITEȘTE ȘI Doi foști premieri, dușmani declarați, revendică fiecare victoria în alegerile din Pakistan, unul dintre ei din închisoare. Șeful armatei felicită țara pentru "succesul" scrutinului. Îngrijorate, SUA, Marea Britanie și UE solicită o anchetă

Iacobescu nu regretă greutățile pe care le-a avut în prima parte a vieții. Cândva plănuia să devină medic, ca și tatăl său. Dar, în ciuda faptului că era un specialist de frunte, tatăl său abia își câștiga existența. Iacobescu a povestit jurnaliștilor britanici că regimul comunist românesc recompensa locurile de muncă din "clasa muncitoare" mai mult decât pe cele ale intelectualilor, lucru care îi amintește de populismul de astăzi.

"Fii om de construcții", l-a sfătuit tatăl său. "Pentru că lumea nu se va opri niciodată din construit", i-a spus el. Ceea ce s-a și întâmplat.

După ce o rudă din Canada a plătit pentru a-l ajuta să se mute acolo, a găsit rapid un loc de muncă ca inginer. El numește acești ani "anii de vis, anii entuziaști". Dar a fost, de asemenea, o perioadă de luptă și a durat ani de zile până când soția a putut să i se alăture.

Grupul grec Mytilineos continuă investițiile în proiecte regenerabile românești CITEȘTE ȘI Grupul grec Mytilineos continuă investițiile în proiecte regenerabile românești

În Canada, a fost liber să se bucure de o altă mare dragoste a vieții sale: muzica. În tinerețe, în România, Iacobescu asculta muzică occidentală la Radio Europa Liberă. "Cu toții am crescut cu trupul în România, dar cu mintea în lumea occidentală", spune el. La Montreal, l-a descoperit pe Leonard Cohen. "Pentru mine, nu există nimic mai bun pe lume. El vorbește despre misterele vieții", spune Iacobescu. "Multe dintre cântece sunt sumbre și triste. Dar în momentul în care ajungi la final, te simți bine, te simți pozitiv", spune el.

Acum, la 78 de ani, George Iacobescu are acea bucurie de a trăi a cuiva care și-a câștigat luxul cu greu. Și-a înlocuit recent Maserati-ul cu un Audi electric ecologic, notează Financial Times.

VIDEO Rușii au atacat cu drone porturile ucrainene de pe Dunăre. UPDATE MApN: România a fost în pre-alertă aeriană și a ridicat F-16 CITEȘTE ȘI VIDEO Rușii au atacat cu drone porturile ucrainene de pe Dunăre. UPDATE MApN: România a fost în pre-alertă aeriană și a ridicat F-16

INGINER ZIUA, MUNCITOR NOAPTEA

După ce a studiat ingineria și a fugit din România în Canada la vârsta de 30 de ani, a lucrat ca inginer în construcții ziua și ca muncitor noaptea demolând clădiri afectate de incendii.

De atunci, realizările sale au fost - la propriu - monumentale. La dezvoltatorul Olympia & York, a supravegheat construcția unor clădiri precum World Financial Center din New York, în prezent Brookfield Place. Dar Londra este locul unde se află opera vieții sale.

Timp de peste trei decenii, el a fost forța motrice din spatele Canary Wharf. Din fostele docuri dezolante pe care le-a vizitat pentru prima dată în 1987, Iacobescu a creat un cartier strălucitor cu zeci de zgârie-nori, mare parte construiți pe apă. Puțini indivizi, de la Christopher Wren în secolul al XVII-lea sau John Nash la începutul secolului al XIX-lea, au lăsat o amprentă atât de personală pe harta Londrei, notează Financial Times.

Reamenajarea fostelor docuri a fost emblema transformării economice a Regatului Unit în anii 1980 și 1990 - lansată de "Big Bang"-ul de sub conducerea lui Margaret Thatcher, care a dereglementat piețele financiare din Regatul Unit și a anunțat internaționalizarea industriei serviciilor financiare din Londra.

FOTO Nicușor Dan anunță startul contractării lucrărilor de refacere a Podului Calicilor CITEȘTE ȘI FOTO Nicușor Dan anunță startul contractării lucrărilor de refacere a Podului Calicilor

"NOI NU AM CONSTRUIT CLĂDIRI, AM CONSTRUIT UN ORAȘ"

"Noi nu am construit clădiri. Am construit un oraș", spune el.

Iacobescu susține că The Canary Wharf și legăturile feroviare au fost "catalizatorul" unor schimbări majore în estul Londrei, amintind de dezvoltările din zonă - Millennium Dome, City Airport, centrul de conferințe ExCel și locul unde s-au desfășurat Jocurile Olimpice din 2012.

Deși statul britanic a fost un partener nesigur în proiect, Canary Wharf a devenit, în cele din urmă, una dintre cele mai de succes întreprinderi public-privat din țară.

Și este clar că Iacobescu încă o admiră pe Thatcher. El s-a întâlnit cu fiecare prim-ministru de atunci. A fost ea cea mai impresionantă? Da, spune el. În anii '90, când Thatcher nu mai era în funcție, Iacobescu își amintește de un telefon de la secretara ei. Ea a spus: O să vă citesc doar ceea ce a dictat doamna Thatcher. De ce nu mă invită acești oameni drăguți de la Canary Wharf? Iacobescu a înțeles aluzia și a organizat rapid o vizită.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se reunește în ședință pe 29 februarie, când Teodosie va fi judecat pentru răzvrătire și presiune publică CITEȘTE ȘI Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se reunește în ședință pe 29 februarie, când Teodosie va fi judecat pentru răzvrătire și presiune publică

ÎN CE SE TRANSFORMĂ CANARY WHARF

Însă astăzi, această moștenire este amenințată. Brexitul a pus în pericol locul Londrei de capitală financiară a Europei. Iar pandemia de Covid-19 și creșterea numărului de persoane care lucrează de acasă au făcut ca etajele vaste de birouri din turnurile Canary Wharf să pară pentru unii la fel de vetuste ca vechile docuri de marfă pe care le-au înlocuit. The Wharf este vârful unei crize pe piața globală a investițiilor în birouri, care se ridică la 4,65 miliarde de dolari, și a unei regândiri generaționale cu privire la locul de muncă al oamenilor.

Anul trecut, când ministrul de Finanțe Jeremy Hunt a promis că va construi 12 potențiale noi turnuri pentru afaceri, i-a cerut sfatul lui George Iacobescu, dar nu a ținut neapărat cont de el. "Știți câte au făcut?", spune el malițios, făcând din degete numărul zero.

Iacobescu spune că nu este îngrijorat de viitorul Canary Wharf. Dacă pe vremuri însemna o mână de turnuri de birouri izolate, închiriate marilor bănci, acum îl vede ca pe un cartier de sine stătător al Londrei, în care se amestecă birouri, locuințe, magazine și restaurante. Zona va continua să își schimbe destinația, dar, având în vedere presiunea creșterii populației urbane, Iacobescu susține că nu riscă să devină mai puțin dorită decât City.

Iacobescu subliniază că încă de dinainte de Covid-19, și-a diversificat clienții pentru birouri și a adăugat mii de unități de locuințe, alături de mai multe restaurante și magazine. El îl vede acum ca pe un cartier, nu ca pe un sediu pentru angajații din domeniul financiar.

Lucrul de acasă, spune el, "nu este o utopie, ci o distopie".

Percheziții la birourile Huawei din Franța, țară în care compania chineză își va deschide prima fabrică din afara Europei CITEȘTE ȘI Percheziții la birourile Huawei din Franța, țară în care compania chineză își va deschide prima fabrică din afara Europei

PENSIA, O PROVOCARE

"Sincer, trebuie să alegi între modestia ipocrită și mândrie", spune el. "Iar eu aș alege mândria. Pentru că nimeni nu a creat în Londra ceva asemănător", spune Iacobescu.

În ciuda faptului că a renunțat la funcția de director executiv al Canary Wharf Group pentru a deveni președintele acestuia, Iacobescu are și alte proiecte de dezvoltare și nu se simte un pensionar. Relaxat și deschis, el glumește cu toată lumea. Ca șef, are reputația de a fi atât popular, cât și exigent.

Pentru Iacobescu, pensionarea pare să fie o provocare. El spune că încă lucrează șase zile și jumătate pe săptămână, uneori până la miezul nopții - apoi fumează adesea un trabuc în grădina casei sale din Mayfair, citind și ascultând jazz până în jurul orei 1 dimineața. "Este foarte dificil să tragi o linie și să spui: Asta a fost munca, asta e pensionarea", spune el. "Canary Wharf nu se oprește astăzi pentru că mă pensionez. Este ca și fiica ta. S-a căsătorit, dar este tot fiica ta", explică el.

viewscnt
Afla mai multe despre
sir george iacobescu
george iacobescu canary wharf