Theresa May recunoaște ”realități dure” în al treilea discurs despre Brexit

Theresa May recunoaște ”realități dure” în al treilea discurs despre Brexit
scris 3 mar 2018

Premierul britanic Theresa May a recunoscut vineri că țara sa nu va obține tot ceea ce vrea în negocierile cu privire la ieșirea din Uniunea Europeană (UE), pledând totodată în favoarea unui acord de liber-schimb ”cât mai larg posibil”, relatează AFP.

”Trebuie să recunoaștem că sunt niște negocieri și că niciunul dintre noi nu va primi exact ceea ce vrea”, a declarat May într-un discurs susținut la Londra, în care ea a evocat pentru prima oară consecințele economice concrete ale plecării din UE și câteva ”realități dure”, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Ea a spus că vrea un ”acord cât mai larg posibil”, ”care să acopere cât mai multe sectoare și o cooperare mai mare decât orice alt acord de liber-schimb care există în lume azi”. Însă a recunoscut că după părăsirea pieței unice ”viața va fi diferită”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
CNN: FBI investighează afacerile fiicei lui Donald Trump, Ivanka CITEȘTE ȘI CNN: FBI investighează afacerile fiicei lui Donald Trump, Ivanka

”Ea a recunoscut că abordarea sa va reduce accesul pe care-l avem pe piețele europene”, a reacționat liderul opoziției laburiste Jeremy Corbyn.

La rândul său, negociatorul șef al Comisiei Europene (CE) Michel Barnier a salutat ”claritatea” discursului lui May, în care observă ”recunoașterea compromisului” ce ”va clarifica liniile directoare” ale negocierilor pregătite de către Cei 27.

Însă liderul europarlamentarilor conservatori din cadrul PPE Manfred Weber s-a declarat ”și mai îngrijorat”.

”Nu văd cum vom putea să încheiem un acord asupra Brexitului, dacă Guvernul britanic continuă să facă pe struțul în acest fel”, a comentat pe Twitter Weber, care face parte din aceeași familie politică cu președinții Comisiei și Consiliului europene Jean-Claude Juncker și Donald Tusk.

Șefa Guvernului britanic apără ieșirea din piața unică și din uniunea vamală și vrea un acord de liber-schimb diferit de cele existente între UE și Canada sau Norvegia - membră a pieței unice, fără să facă parte din Cei 27.

Ea a dat asigurări că ”normele britanice vor rămâne cel puțin la fel de sus ca cele ale UE”.

Regatul va continua să se plieze autorității Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pe timpul perioadei de tranzișie ”limitate”, dar apoi Londra vrea un ”arbitraj independent”, a declarat ea, recunoscând totodată că justiția britanică ar putea să continue să ia în considerare deciziile CJUE în viitor.

FĂRĂ FRONTIERĂ ”DURĂ”

May a precizat că ea nu caută să păstreze ”pașaportul financiar” care le permite băncilor britanice să-și propună serviciile peste tot în UE.

Ministrul ei al Finanțelor urmează să prezinte mai multe detalii în acest sens săptămâna viitoare.

În legătură cu problema sensibilă a Irlandei, Theresa May și-a reiterat opoziția față de o frontieră ”dură” între Republica Irlanda, membră UE, și Irlanda de Nord, provincia britanică ce va părăsi UE după Brexit, și a recunoscut că regatul ar trebui ”să ajute la găsirea unei soluții”, subliniind însă că ”noi nu o putem face singuri”.

Theresa May vrea să păstreze Acordul din Vinerea mare din 1998, care a pus capăt celor trei decenii de înfruntări sângeroase între naționaliști și unioniști nord-cirlandezi, consolidând legăturile între cele două teritorii, un angajament salutat de premierul irlandez Leo Varadkar.

Însă Leo Varadkar rămâne ”îngrijorat de faptul că unele dintre constrângerile legate de ieșirea din uniunea vamală și piața unică nu sunt în continuare recunoscute deplin”.

”Mai multe detalii, dar mai puțin progrese”, a comentat, la rândul ei, pe twitter, premierul scoțian Nicola Sturgeon.

Theresa May, care a susținut la Mansion House al treilea său discurs important pe tema Brexitului de când a preluat puterea, în iulie 2016, este supusă în mod permanent unor presiuni, din cauza disensiunilor din interiorul Partidului său Conservator pe tema Brexitului, un subiect care împarte totodată țara.

viewscnt
Afla mai multe despre
theresa may
brexit