Peste 80% dintre români cred că democrația este importantă, însă doar jumătate din populație este convinsă că România este, în fapt, un stat suficient de democratic, relevă rezultatele unui sondaj în rândul locuitorilor din 53 de țări. Românii se tem de eventuale ingerențe străine la alegeri și cred că Guvernul și șefii de companii servesc doar interesele unor grupuri restrânse de persoane.
Indicele privind percepția asupra democrației (DPI) pentru 2020, calculat de firma germană de cercetare Dalia Research pe baza răspunsurilor a peste 120.000 de locuitori din 53 de state, sondaj prezentat ca fiind reprezentativ și cu o marjă de eroare de (+/-) 3,25%, relevă că 46% dintre români cred că nu trăiesc în democrație, peste media de 40% la nivelul statelor democratice analizate.
Un procent de 83% dintre români consideră că democrația este foarte importantă, față de o medie globală de 78%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deficitul democratic - și anume diferența dintre cât de importantă cred oamenii că este democrația și cât de democratică li se pare țara natală - se situează la 27% în România, comparativ cu deficite percepute la 48% și 42% în Polonia și, respectiv Ungaria.
Suedia și Danemarca stau cel mai bine la acest capitol în Europa, cu deficite democratice de 8% și, respectiv 9%, în timp ce deficitul mediu global este de 25%.
Pe primul loc în funcție de satisfacția populației privind gradul de democtrație se află Taiwan, cu un deficit democratic de 7%, ultima poziție revenind Venezuelei, cu un deficit de 50%.
Peste două treimi (66%) dintre respondenții români cred că Guvernul servește interesele unui grup restrâns de oameni, peste media globală de 43%. Procentul românilor care consideră că același lucru este valabil și în cazul directorilor de companii se ridică la 72%.
Un procent apropiat (70%) se teme de eventuale ingerențe externe în alegerile naționale, România fiind depășită la acest capitol doar de Indonezia (72%).
La nivel global, 55% din populație consideră că “este foarte probabil”, sau “oarecum probabil” ca o putere străină să influențeze rezultatele la următoarele alegeri, cei mai puțin îngrijorați fiind cetățenii chinezi și ruși.
Pe de altă parte, românii sunt destul de mulțumiți de măsurile luate de autorități în contextul pandemiei de coronavirus, spre deosebire de italieni, americani, spanioli sau francezi. Gradul de satisfacție în România se ridică la 63%, față de 53% în Italia și 46% în Franța.
Cei mai mulțumiți sunt, potrivit sondajului, cetățenii chinezi și vietnamezi (95%), urmați de locuitorii din Grecia și Malaysia (89%) și Irlanda și Taiwan (87%).