PSD, în frunte cu liderul interimar al partidului, Marcel Ciolacu, a întregistrat la Parlament un proiect legislativ prin care propune mai multe măsuri pentru stimularea activității și reducerea efectelor crizei Covid-19 în sectorul de turism, prin eșalonarea impozitului pe salarii, scutirea temporară de TVA, finanțarea de la buget a voucherelor de vacanță în cazul tuturor angajaților, respectiv amânarea returnării de agenții a sumelor încasate ca avans la pachete turistice. Social-democrații propun și un program de acordare a unui ajutor nerambursabil și de garantare de către stat a creditelor pentru investiții în domeniu.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Sectorul "Hoteluri și restaurante" (HORECA), cod CAEN nr. 55-56, a fost și va fi cel mai afectat de pandemia COVID-19, atât prin închiderea efectivă a hotelurilor și restaurantelor pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, cât și pe parcursul anului, când condițiile de distanțare socială vor reduce capacitățile de cazare și servire. Mai mult, criza economică din acest an va afecta veniturile multor categorii de populație, cu impact asupra diminuării cererii, cu deosebire pentru zonele turistice mai puțin solicitate, precum stațiunile balneare sau pentru perioadele de extrasezon. Ca urmare, multe societăți din acest domeniu vor avea grave probleme financiare, în absența unor măsuri de susținere și compensare a pierderilor înregistrate.
Potrivit datelor avansate de social-democrați, în primul trimestru, volumul cifrei de afaceri din "hoteluri si restaurante" s-a redus cu 7,15%, din cauză că în luna martie s-a înregistrat o scpdere de 42,5% față de luna martie 2019. În luna aprilie 2020, comparativ cu aprilie 2019, sosirile în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au scăzut cu 98,1%, ceea ce în fapt exprimă închiderea capacităților de cazare pe perioada stării de urgență, cu excepția celor utilizate pentru persoanele aflate în carantină. Astfel, indicele de utilizare a locurilor de cazare în luna aprilie 2020 a fost doar de 8,3% pe total structură de cazare turistică.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prin urmare, proiectul social-democraților propune o serie de măsuri pentru reducerea costurilor societăților comerciale prin amânare sau scutirea unor plății de impozite și taxe, stimularea cererii turistice și stimularea investițiilor.
O primă măsură propusă constă în eșalonarea plății impozitului aferent veniturilor din salarii pe o perioadă de 3 luni după încetarea stării excepționale. Pentru societățile care nu accesează facilitatea de eșalonare se acordă o bonificație de 10% din sumele plătite la termenul prevăzut de lege.
Măsura se aplică pentru cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inciusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping, și pentru serviclile de restaurant și catering:
Facilitățile se vor aplica numai contribuabililor care mențin locurile de muncă existente la începutul stării de urgență cel puțin încă 6 Iuni de la încetarea stării de alertă.
Totodată, pentru reducerea costurilor suportate de populație se propune ca până la sfârșitui anului 2020, serviciile de cazare, restaurant și transport în scopuri turistice să fie scutite de taxa pe valoarea adăugată brută.
CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Cum au susținut elevii astăzi examenul de Evaluare Națională. Măști, dezinfectare, distanțareDe asemenea, pentru anul 2020 și 2021 se propune ca statul să susțină contravaloarea tichetelor de vacanță acordate de oricare dintre angajatori, în cuantum de maxim 1450 lei/angajat.
PSD propune și sprijinirea agențiilor turistice care au emis pachete turistice până la instituirea stării de urgență pentru a amâna returnarea sumelor încasate de la clienți prin instituirea unui sistem de vouchere (sau vauchere - cum le denumesc social-democrații peste tot în proiect), prin care pachetele de servicii care nu au mai putut fi prestate să fie reprogramate.
Astfel, pentru pachetele de servicii de călătorie și serviciile asociate comercializate anterior și pe perioada stării de urgență și a stării de alertă pentru anul 2020, suma contractuală se poate transforma în voucher valoric pe care turistui îl va folosi pentru aceleași servicii contractate inițial, până la data de 31 decembrie 2021, sau servicii turistice echivalente, inclusiv prin schimbarea destinației inițiale, cu acordul scris al clientului.
Voucherele nefolosite vor fi compensate de către agenția organizatoare a pachetului de servicii turistice, după data de 31 decembrie 2021, prin returnarea sumelor avansate de client.
CITEȘTE ȘI LISTA Guvernul anunță pentru ce țări nu va mai impune izolarea la domiciliuÎn proiect mai este propusă și instituirea "Programului pentru modernizarea și dezvoltarea stațiunilor balneare”, prin care se reglementează susținerea financiară pentru astfel de investiții, constând într-un ajutor nerambursabil completat cu garantarea de către stat a unei părți din creditele pentru investiții.
Prin program vor fi transferate fonduri publice beneficiarilor unități administrativ-teritoriale pentru finantarea integrală a categoriilor de investițli și cheltuieli stabllite prin hotărâre de guvern.
Susținerea financiară a investițiilor efectuate de societățile comerciale va consta într-un ajutor nerambursabil acordat sub forma unei scheme de ajutor de stat de minimis, cât și în garantarea de către stat a maximum 50% din valoarea creditului contractat de investitor, excluzând dobânzile și comisioanele aferente.
Nu este pentru prima dată când PSD propune un astfel de program pentru dezvoltarea stațiunilor balneare, Guvernul Dăncilă stabilind anul trecut o schemă de minimis, cu un buget de 130 milioane euro anual și un număr estimat de 100 firme beneficiare, prin care investițiile în aceste stațiuni urmau să fie sprijinite, pentru doi ani, cu ajutor guvernamental nerambursabil de cel mult 200.000 euro/investiție.