Guvernul a aprobat alocarea anul acesta, de la bugetul de stat și de la cel al Fondului pentru mediu, a sumei de 77,4 milioane lei pentru cofinanțarea de lucrări de investiții în modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea, extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică din mai multe orașe, în cadrul Programului Termoficare.
Este vorba despre lucrări la rețelele de termoficare din Bacău, Oradea, Giurgiu, Motru, Iași, Brașov, Brad, Sibiu, Vatra Dornei și Tulcea.
Alocarea a fost aprobată prin Ordin al ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.
CITEȘTE ȘI Coletaria.ro, parte a grupului Packeta din Cehia, transformă depozitul din București în hub regional pentru livrări directe către Bulgaria, Grecia și CipruPentru 2021, alocările totale pentru aceleași lucrări de investiții sunt estimate la peste 37 milioane lei.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis un număr de 35 de avize, dintre care 31 de avize în anul 2020, pentru proiecte depuse potrivit Programului multianual de finanțare a investițiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea și extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităților. Valoarea totală a investițiilor unităților administrativ-teritoriale care au optat pentru acest program este de 194,2 milioane lei.
Programul Termoficare a fost reluat și transformat în program multianual printr-o OUG de anul trecut a fostului Guvern Dăncilă. Necesarul total de finanțare era estimat la peste 3 miliarde euro, din care 1,8 miliarde euro doar pentru municipiul București. Banii provin din alocații de la bugetul de stat și din sumele încasate de România din vânzarea la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite de UE (85%), precum și din bugetele locale ale localităților participante la program (15%).