Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că Metrorex va da în judecată sindicatul USLM și solicită despăgubiri de 2,8 milioane lei pentru blocarea circulației la metrou vinerea trecută.
”Ca să fie foarte clar, acțiunea de despăgubire este îndreptată împotriva sindicatului USLM. Pe românește, vom cere banii de la Rădoi și de la sindicatul pe care îl conduce”, a declarat Drulă.
Acesta a arătat că sindicaliștii au semnat un proces verbal în care admit că acțiunea a fost o oprire voluntară a lucrului, o formă de grevă ilegală în prezent.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul Transporturilor a precizat, însă, că pe lângă acțiunea recuperare a prejudiciului pentru aceste pagube, vor continua celelalte căi de tragere la răspundere a celor vinovați, organele de anchetă identificând până acum 350 de persoane care au participat la blocarea metroului.
Drulă a mai avertizat că nu există resurse pentru creșterile salariale de la metrou, iar în lipsa acceptării unor restructurări, Metrorex poate ajunge în insolvență, situație în care astfel de restructurări se pot realiza mult mai ușor.
"Există doar variante matematice simple: ori se acceptă de către angajați și de către sindicat o renegociere și eventual acea creștere de 18% de anul trecut să nu mai aibă loc sau să aibă loc cândva în viitor, eșalonat, ori se ajunge la disponibilizări sau mai există și varianta a treia, care e cel mai puțină fericită, dar dacă nu există înțelepciune se va ajunge acolo, și anume insolvența, iar o companie care intră în insolvența are libertăți mari de a face și concedieri și scăderi de salarii. Nu sunt un scop în sine aceste concedieri sau scădere de salarii, este vorba doar de sănătatea economică a unei companii căreia îi lipsesc veniturile pentru a acoperi acele salarii, iar ca urmare a unei creșteri de salarii iresponsabile nebazată de date economice, de anul trecut din septembrie, de 18%, aceste salarii sau aceasta masă salariala a crescut cu 200 de milioane de lei, deci pur și simplu s-a adâncit", a afirmat Drulă.
Ministrul a mai arătat că în curând va începe și eliberarea spațiilor comerciale de la metrou, subînchiriate până acum de sindicat.
"Se pare că de acolo a pornit accest așa-zis conflict de muncă, din notificările care au fost trimise joi pentru eliberarea acestor spații care se află pe domeniul public fără acte", a spus Drulă, care a adăugat că există o somație care expiră în 2 aprilie, după care se va merge înainte cu căile legale: evacuare și demolarea spațiilor fără forme legale.
CITEȘTE ȘI Mega-proiectul imobiliar de la Romexpo, blocaj. Iohannis cere Parlamentului reexaminarea proiectului de lege prin care terenurile Romexpo sunt transferate în proprietatea Camerei de Comerț a României. USR și UDMR au acuzat un ”tun imobiliar”Discuțiile cu sindicatul USLM s-au finalizat marți, 30 martie, cu aceleași concluzii precum cele stipulate în procesul verbal de vineri, ziua acțiunii ilegale, care a dus la blocarea metroului. În cadrul discuțiilor, directorul general al Metrorex, Ștefan Paraschiv, a reiterat că, la acest moment nu se vor opera disponibilizări. Situația economică a companiei va fi pe agenda unei discuții viitoare, însă ea rămâne neschimbată. Metrorex trebuie să își asaneze problemele financiare”, a transmis, marți seară, Metorx, într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului, ”matematica nu este subiect de negociere, iar dezechilibrele dintre venituri și cheltuieli trebuie aduse în parametrii bugetari stabiliți prin lege”.
”De asemenea, legea nu este subiect de negociere. Pe perioada discuțiilor cu sindicatul, acțiunea disciplinară internă la adresa participanților la acțiunea ilegală de blocare a metroului este suspendată, conform procesului verbal semnat la Prefectura București. Acesta stipulează că perioada de discuții are termen data de 05 aprilie. Celelalte acțiuni de natură penală și cele menite să recupereze prejudiciul cauzat companiei înaintează firesc”, a mai transmis compania.
CITEȘTE ȘI Legea, inițiată de PSD și admisă de CCR, prin care închisoarea pentru evaziune fiscală este evitată la achitarea prejudiciului - promulgată de președinteSăptămâna trecută, Ministerul Transporturilor a depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili de blocarea metroului bucureștean vineri dimineață, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, abuz în serviciu, trafic de influență, șantaj, infracțiuni contra siguranței circulației pe căile ferate și folosirea de către liderii sindicali a influenței și autorității în scopul obținerii de bani, bunuri și foloase necuvenite. Poliția Capitalei a anunțat la rândul său că a fost sesizată de către conducerea Metrorex cu privire la încălcarea Legii 535/2004, privind prevenirea și combaterea terorismului, iar plângerea a fost înaintată DIICOT.
Cerem procurorilor să identifice persoanele către care să ne îndreptăm pentru a recupera banii în instanță civilă. Prejudiciul este în curs de cuantificare.
Circulația metrourilor a fost blocată vineri dimineață din cauza unui protest spontan al sindicaliștilor, care au coborât în tunel, la stația PiațaUnirii, pe calea de rulare, și au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, anunță Metrorex, care precizează că din cauza acestei acțiunii, liniile de metrou nu pot fi puse sub tensiune.
Prefectul Capitalei Alin Stoica a anunțat că la 13.30 a convocat un dialog social cu reprezentanții sindicatelor Metrorex și CNSLR Frăția și a fost invitat și directorul Metrorex la întâlnire. În schimb protestatarii au refuzat să dialogheze și au transmis că vor să discute doar cu directorul Metrorex.