Instanța anulează o amendă de 7 milioane de lei dată de Concurență producătorului de armament Sig Sauer

Instanța anulează o amendă de 7 milioane de lei dată de Concurență producătorului de armament Sig Sauer

Pistolul semiautomat SIG SP2022

scris 6 dec 2016

Curtea de Apel București a anulat o amendă de peste 7 milioane de lei dată de Consiliul Concurenței producătorului de armament helveto-german Sig Sauer pentru practici concertate într-o licitație a Ministerului Apărării Naționale. Decizia poate fi atacată cu recurs de către Concurență.

Sig Sauer, San Swiss Arms, Brugger & Thomet (B&T) și Transcarpat Sportours International au primit amenzi cumulate de 12,5 milioane de lei în octombrie 2013 pentru că s-ar fi înțeles în privința a trei licitații organizate de MApN în perioada 2005-2007 prin care a cumpărat câteva sute de puști de diferite tipuri, pistoale mitralieră, pistoale, lansatoare, optică militară și altele.

Urmărește-ne și pe Google News

Cele patru firme ar fi dezvăluit între ele prețurile la care urmau să liciteze și ar fi ales să liciteze pentru produse diferite, astfel încât să nu concureze direct, trucând astfel licitația, potrivit raportului Consiliului Concurenței, care poate fi consultat aici.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
UE vrea un acord comercial cu Marea Britanie înainte să ofere o perioadă de tranziție pentru bănci CITEȘTE ȘI UE vrea un acord comercial cu Marea Britanie înainte să ofere o perioadă de tranziție pentru bănci

Curtea de Apel a admis în parte acțiunea Sig Sauer și a anulat sancțiunea de 7 milioane de lei, însă nu a anulat și ordinul de declanșare a anchetei emis de președintelui Consiliului în 2009.

„Problematica foarte diversă dedusă judecății, incluzând aspecte de procedură, intereferențele dreptului comunitar al concurenței cu cel românesc, aspecte de maximă noutate în dreptul concurenței precum înțelegerile de tip „hub-and-spoke” și standardul probator asociat acestui tip de fapte dar și revizitarea unor instituții „clasice” ale dreptului concurenței precum distincția între înțelegerile restrictive prin obiect și cele prin efect și modalitatea de individualizare a sancțiunii, au făcut din acest litigiu unul plin de substanță dar și foarte solicitant, mai ales pentru instanța de judecată, aceasta din urmă trebuind să evalueze întreaga gamă de probleme, aplicate la un domeniu prin excelență tehnic, în paralel cu judecarea a multor alte dosare”, spune Paul Buta, Partener Mușat & Asociații, firmă care a reprezentat producătorul cu sediul în Germania.

Sig Sauer reprezintă un parteneriat pornit în 1976 între nemții de la J. P. Sauer & Sohn (companie fondată în 1751) și elvețienii de la  Schweizerische Industrie Gesellschaft – SIG -(fondată 1860). Compania este cunoscută mai ales pentru linia de pistoale semi automate cu care sunt dotate numeroase forțe de poliție din lume.

Și celelalte firme sancționate de Concurență cu câte 6% din cifra de afaceri au contestat amenzile.

Transcarpat Sportours International, firmă controlată de Dinu Solojan și sancționată cu 142.000 de lei a obținut anularea sancțiunii în luna iunie la Curtea de Apel București. Decizia a fost atacată de Concurență cu recurs și este pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Transcarpat a fost reprezentată de avocații de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

SAN Swiss Arms, companie sub care acționează SIG în Elveția începând cu 2009 și cunoscută pentru pușca de asalt SG550, nu a obținut anularea amenzii de 2,8 milioane de lei în faza de fond la aceeași Curte de Apel. Pe site-ul ÎCCJ nu apare nicio cerere de recurs în această speță. Consiliul Concurenței a apreciat că Sig Sauer și Swiss Arms, deși fac parte din același grup, au acționat ca entități individuale în cadrul licitațiilor, astfel că au fost amendate separat.

În cazul B&T, Curtea de Apel a anulat pentru 7 octombrie cererea de anulare a amenzii de 2,4 milioane de lei.

Amenzile Concurenței, care pot merge până la 10% din cifra de afaceri, sunt executorii, astlfel că firmele trebuie să obțină în instanță suspendarea plății sumelor și ulterior să ceară anularea sancțiunilor. Președintele Bogdan Chirițoiu declara, în primăvară, că rata de succes la Curtea Supremă este de 100% iar la Curtea de Apel de 85%. În unele cazuri firmele obțin o reducere a amenzilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
amenda consiliul concurentei
producatori armament
sig sauer
transcarpat sportours international
san swiss arms