HARTA bacșișului: Dobrogenii, cei mai generoși. Cât lasă românii bacșiș și în funcție de ce

HARTA bacșișului: Dobrogenii, cei mai generoși. Cât lasă românii bacșiș și în funcție de ce
scris 12 oct 2021

Bacșișul este probabil unul dintre cele mai controversate subiecte când vine vorba de răsplătirea serviciilor de care avem nevoie. Cât se lasă bacșiș? Ce anume determină valoarea bacșișului? Care sunt motivele care influențează lăsarea unui bacșiș? Trebuie să lași bacșiș? 

Studiul, realizat de bookingham.ro, se concentrează pe obiceiurile românilor când vine vorba de răsplătirea serviciilor din cadrul restaurantelor și bistro-urilor, pub-urilor și barurilor, cafenelelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Atacul USR, prin Anca Dragu, după ce Guvernul Cîțu a trimis peste 1 miliard de lei primarilor: \ CITEȘTE ȘI Atacul USR, prin Anca Dragu, după ce Guvernul Cîțu a trimis peste 1 miliard de lei primarilor: "Servirea" din Fondul de rezervă, pregătit să fie limitată

Istoria ne spune că ciubucul, peșcheșul sau bacșișul s-a răspândit în spațiul românesc în secolul al XVIII-lea. Acesta simboliza o mică recompensă în bani, oferită pentru calitatea unui serviciu deja plătit sau datorat de drept. Cum s-a schimbat conotația bacșișului 3 secole mai târziu? Care e abordarea românilor când vine vorba de lăsarea unui bacșiș în spațiul HoReCa? 

Cât lasă românii bacșiș pentru serviciile din cadrul HoReCa

Cifrele arată că majoritatea românilor (respondenți 55%) sunt generoși, lăsând bacșiș 10% din valoarea consumației. 30% dintre participanții la studiu au afirmat că lasă 5% sau mai puțin din valoarea notei finale, 9% răsplătesc serviciile HoReCa oferind bacșișuri de 15% sau mai mult, în timp ce 6% dintre români au declarat că nu lasă bacșiș deloc. Toate acestea demonstrează că românii sunt binevoitori când trebuie să-și arate aprecierea pentru ospătari, barmani sau bucătari, precum și pentru calitatea serviciilor din localurile pe care le frecventează. 

Indiferent de vârstă sau venit, 84% dintre români lasă frecvent un bacșiș – mai mic sau mai mare – la restaurant

În continuare, a fost analizată valoarea bacșișului lăsat de români și prin prisma venitului lunar și al grupei de vârstă.

HARTA bacșișului: Dobrogenii, cei mai generoși. Cât lasă românii bacșiș și în funcție de ce

Dintre cei care lasă 5% bacșiș, majoritari sunt cei mai tineri – cu vârste sub 18 ani (60%) – și cei cu venituri sub 1.500 lei pe lună (40%). La cealaltă extremă, printre cei care lasă 15% sau mai mult, se găsesc majoritar persoanele între 18-25 ani și cei cu venituri lunare între 2.500-3.000 lei. Cifrele arată că 60% dintre cei cu venit de peste 5.000 lei lunar lasă bacșiș de fiecare dată la restaurant, în timp ce doar 25% dintre cei cu venituri sub 1.500 lei fac asta. 

Pe de o parte, 75% dintre respondenții cu venituri lunare mai mici de 1.500 lei spun că cea mai mare contribuție individuală la un bacșiș nu depășește 20 lei. Pe de altă parte,  47% dintre cei cu venituri lunare mai mari de 5.000 lei declară că cea mai mare sumă pusă la un bacșiș a fost de minimum 40 lei.

Muntenia, Dobrogea, Moldova și Bucovina sunt regiunile în care cei mai mulți români lasă bacșiș de fiecare dată

Întrebați cât de des lasă bacșiș atunci când ies în oraș, 61% dintre respondenții din Muntenia au răspuns că de fiecare dată. 60% dintre dobrogeni obișnuiesc același lucru și foarte aproape se situează și moldovenii, alături de bucovineni, care, în proporție de 59%, au afirmat că de fiecare dată răsplătesc extra serviciile localurilor pe care le frecventează. Oltenia se află la polul opus. Doar 36% dintre respondenții din această regiune au declarat ca lasă bacșiș de fiecare dată când ies în oraș. Alături de olteni, sub media pe țară a românilor care lasă bacșiș de fiecare dată (53%), se află și Banat, Crișana (47%) și Transilvania (50%).

Când vine vorba de cât de des ies românii în oraș, am aflat că 42% dintre maramureșeni ies de cel puțin 8 ori pe lună în oraș, în timp ce 30% dintre dobrogeni  ies o dată pe lună sau mai rar.

Muntenii sunt mai generoși decât transilvănenii în ceea ce privește valoarea unui bacșiș

Dobrogenii (70%) sunt cei mai mulți care lasă bacșiș 10% din valoarea notei finale. Sub media pe țară a românilor din această categorie, se află regiunile Banat, Crișana (46%) și Transilvania (53%).

Cifrele arată încă o dată cât de generoși sunt dobrogenii: 20% dintre respondenții la studiu afirmă că lasă bacșiș 15% sau mai mult din valoare consumației. Spre deosebire de transilvăneni (7%), muntenii (14%) sunt mult mai generoși când vine vorba de lăsarea unui bacșiș de 15% sau mai mare. Încă un lucru care atestă că transilvănenii sunt mai strânși la pungă e faptul că 40% dintre ei lasă un bacșiș de 5% sau mai mic, în timp ce numai 27% dintre munteni fac asta.

Același lucru se confirmă și dacă ne uităm la cea mai mare contribuție individuală la un bacșiș. Dintre participanții la studiu, cei mai mulți care au afirmat că lasă peste 50 lei la un bacșiș, sunt muntenii. Cifrele arată că numai 16% transilvăneni au spus că cea mai mare contribuție individuală la un bacșiș a depășit 50 lei, spre deosebire de cei 24% munteni.

Top 3 motive care influențează valoarea bacșișului: atitudinea chelnerilor, rapiditatea serviciilor și calitatea mâncării și a băuturilor

94% dintre respondenții la studiu sunt influențați de atitudinea chelnerilor, 57% mizează pe rapiditatea serviciilor, adică pe cât de repede au fost serviți, iar 52% pun accent pe calitatea mâncării și a băuturilor. Alte aspecte care mai contează în lăsarea unui bacșiș sunt oamenii alături de care stau la masă, prețurile preparatelor, dar și renumele localului și al chef-ului.

Întrebați de ce nu lasă bacșiș, cele 3 motive principale invocate de români au fost: calitatea serviciilor din local (60%), faptul că nu au cash la ei și nu pot să lase bacșiș cu cardul (48%), sau consideră că nu e nevoie (33%).

Un rezultat interesant a arătat că 17% dintre românii chestionați au spus că, dacă nu au suficient cash, preferă să nu lase bacșiș deloc, decât să lase 1-2 lei.

Dacă ar avea posibilitatea să lase bacșiș cu cardul, 1 din 2 români ar face-o mai des

Studiul arată că unul dintre principalele motive pentru care românii nu lasă bacșiș la restaurant este pentru că nu au cash la ei. Probabil, un rol extrem de important l-a jucat și pandemia în acest context, deoarece tot mai mulți dintre noi am renunțat la a mai purta cash la noi și am preferat să facem plățile la restaurant cu cardul. 

Întrebați dacă ar vrea să aibă posibilitatea să lase bacșiș cu cardul, 60% dintre respondenții la chestionar au răspuns afirmativ. În plus, 42% din respondenți au spus că în mod sigur ar lăsa bacșiș mai des, dacă ar avea această opțiune. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bacsis
dobrogea