Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului nu va putea depăşi 0,5% din totalul cheltuielilor bugetului de stat, iar criteriile de alocare a sumelor din acest fond vor trebui făcute publice, prevede un proiect inițiat de senatoarea USR Anca Dragu, actual președinte al Senatului și fost ministru de Finanțe în Guvernul Cioloș.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform propunerii formulate de Ministerul Dezvoltării și adoptate de Executiv, din suma de peste 1 miliard de lei, 177,15 milioane lei au fost alocate consiliilor județene și sunt destinate, în mare parte, pentru a acoperi costurile privind serviciile de asistență socială și protecție a copiilor.
Acum, președintele Senatului Anca Dragu a inițiat un proiect de lege prin care limitează sumele care pot fi distribuite prin Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.
”Fondul de rezervă bugetară nu poate depăşi 0,5% din totalul cheltuielilor bugetului de stat”, este una din prevederile proiectului USR.
CITEȘTE ȘI Acțiunile europene încep săptămâna în scădere, pe fondul îngrijorărilor legate de inflațiePotrivit proiectului, alocarea de sume din Fondul de rezervă se va face doar în urma unui proces de consultare publică, cu justificarea motivelor care au stat la baza alocării sumelor şi din care să reiasă caracterul urgent sau neprevăzut al cheltuielilor dinanţate din Fond.
De asmenea, vor trebui făcute publice: justificarea criteriilor de selecţie a ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, a modului în care au fost calculate sumele alocate, precum şi natura şi valoarea cheltuielilor ordonatorilor de credite care vor fi acoperite din sumele alocate.
CITEȘTE ȘI Spionii lui Vladimir Putin au furat formula vaccinului antiCovid AstraZeneca pentru a crea propriul vaccinAnca Dragu mai arată că în anul 2014, prin Ordonanța de urgență nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, s-a prevăzut că, prin derogare de la prevederile articolului 30 alin (2) și (3) din Legea finanțelor publice, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pot fi alocate sume ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale, prin majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru plata cheltuielilor curente și de capital.
OUG 83/2014 prevede că ordonatorii de credite sunt cei ce răspund de modul de utilizare a sumelor alocate, în conformitate cu dispozițiile legale, iar după intrarea sa în vigoare a, sumele alocate Fondului de rezervă au crescut, în timp ce repartizările din acest fond s-au făcut preponderent în afara cadrului legal creat prin Legea 500/2002, mai arată Dragu.
Prin urmare, inițiațiva sa legislativă mai prevede și abrogarea art. 29 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014.