Guvernul Cîțu alocă 3 miliarde de lei pentru primari, prin PNDL, invocând creșterea prețului la construcții

Guvernul Cîțu alocă 3 miliarde de lei pentru primari, prin PNDL, invocând creșterea prețului la construcții
scris 25 aug 2021

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care prevede o finanțare suplimentară de 3 miliarde de lei pentru proiectele aflate în derulare prin Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a. Bugetul aprobat va fi alocat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, susține că suplimentarea de buget este menită să acopere costurile majorării prețurilor materialelor de construcții și a salariilor. 

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Noi măsuri adoptate de Guvern pentru a stimula vaccinarea: Medicii de familie vor fi plătiți pentru a vaccina la domiciliu CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Noi măsuri adoptate de Guvern pentru a stimula vaccinarea: Medicii de familie vor fi plătiți pentru a vaccina la domiciliu

“Sprijinul financiar urmărește deblocarea acelor investiții care riscă să fie întrerupte din cauza cheltuielilor crescute. Avem în prezent 4.423 de investiții în diferite stadii de construcție. Sprijinim proiectele comunităților locale și am luat această măsură pentru a asigura finalizarea acestor investiții”, a declarat Cseke Attila.

Beneficiarii care doresc suplimentarea sumelor alocate prin contractele de finanțare prin PNDL etapa a II-a trebuie să depună o solicitare, însoțită de o notă justificativă, în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

ULTIMA ORĂ Guvernul a semnat - Plasticul pentru bețișoare de urechi, tacâmuri, farfurii - interzis CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a semnat - Plasticul pentru bețișoare de urechi, tacâmuri, farfurii - interzis

Profit.ro a relatat că, potrivit unei ordonanțe pregătite de Guvern în acest sens, autoritățile publice vor avea posibilitatea ajustării prețului contractelor de achiziție publică de lucrări aflate în derulare prin actualizarea prețurilor aferente materialelor, aplicând un coeficient de ajustare, pentru a ține seama de orice creștere sau diminuare a costului materialelor pe baza căruia a fost fundamentat prețul contractelor.

Alocarea suplimentară vine după ce premierul Cîțu a fost acuzat de rivali liberali că rectificarea bugetară prevede suplimentarea bugetului Ministerului Finanțelor Publice cu 3,16 miliarde lei, din care 3 miliarde sunt sub titlul ”acțiuni generale” și acești bani ar alimenta Fondul de Rezervă Bugetară, urmând a fi alocați direct autorităților locale.

Premierul Cîțu a negat aceste acuzații, arătând că din sumă nu va fi alimentat integral Fondul, aflat la dispoziția sa, ci vor fi alocați bani și pentru plata dobânzilor la împurmuturi de stat sau contribuției la bugetul Comisiei Europene, respectiv a aunor ajutoare de stat. 

Recent, Guvernul Cîțu a mai decis să împrumute primăriile cu peste o jumătate de miliard de lei, astfel că autoritățile locale vor putea solicita de la Ministerul Finanţelor, în cursul anului 2021, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita totală de 630 milioane lei.

DOCUMENTE Ajutor de peste 43 milioane euro, de la Guvern, pregătit pentru CFR Călători CITEȘTE ȘI DOCUMENTE Ajutor de peste 43 milioane euro, de la Guvern, pregătit pentru CFR Călători

Prin OUG nr. 6/2017 au fost instituite două etape pentru derularea Programului național de dezvoltare locală, respectiv etapa I, în care sunt incluse obiectivele de investiții aflate în finanțare la data de 31 decembrie 2016 și etapa a II-a, pentru programarea bugetară 2017-2020, în cadrul căreia se asigură finanțarea pentru un număr de până la 9.500 obiective de investiții noi introduse în program, din care cel mult 2.500 de creșe și grădinițe și cel mult 2.000 de unități de învățământ preuniversitar care necesită efectuarea de lucrări de realizare/extindere/reabilitare/modernizare/dotare în vederea obținerii autorizațiilor de funcționare și pentru desfășurarea în bune condiții a procesului educațional, pentru care se asigură finanțarea multianuală, conform prevederilor legale, până la finalizarea acestora.

Finanțarea Programului național de dezvoltare locală în perioada 2017-2020 se face în conformitate cu legile bugetare și de rectificare bugetară anuale, aferente perioadei de implementare, în limita creditelor de angajament de 30.000.000.000 lei aprobat prin art. IV alin.(1) din O.U.G. nr. 6/2017, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 250/2017, cu modificările ulterioare, și a creditelor bugetare aprobate prin legile bugetare anuale.

Prin Legea bugetului de stat pe anul 2020 nr. 5/2020, cu modificările și completările ulterioare, au fost aprobate credite bugetare în cuantum de 3.200.000 mii lei, care au fost repartizate astfel: - 460.000 mii lei pentru PNDL etapa I și 2.740.000 mii lei pentru PNDL etapa a II-a.

viewscnt
Afla mai multe despre
programul national de dezvoltare locala
pndl
buget pndl
alocari pndl