Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, spune că măsura, propusă de USR și inclusă în programul de guvernare, privind aplicarea impozitului zero pentru plafonul reprezentat de salariul minim în venituri - fie și ca proiect pilot într-un domeniu, precum HoReCa sau agricultură -, nu a fost discutată în coliția de guvernare, ar conduce la o gravă problemă bugetară și ar constitui un motiv ca și în alte domenii să fie solicitată această scutire.
Mai este important: După cum a anunțat în exclusivitate Profit.ro, programul de guvernare al coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR a inclus scutirea de taxe și impozite pentru plafonul reprezentat de salariul minim din veniturile persoanelor doar în sistem de pilot și doar în agricultură, începând cu 2022.
CITEȘTE ȘI Năsui anunță că desființează administratorii speciali care ar trebui să pregătească pentru privatizare companiile de stat. "O găselniță a guvernului Năstase prin care a creat sinecuri bine plătite pentru activul de partid."Acum, noul ministrul al Finanțelor arată că o astfel de măsură nu a fost discutată în coaliție, cu atât mai puțin să fie aplicată de anul viitor.
”E o măsură pe care mi-e foarte greu să cred că o putem aplica la acest moment. (...) Dacă venim cu această măsură, o să avem o mare și o gravă problemă bugetară”, a arătat Vîlceanu.
Ministrul a susțint că, și în cazul în care ar fi aplicată ca proiect pilot într-un domeniu, măsura ar reprezenta o adevărată ”cutie a Pandorei”.
”Fie și proiect pilot, mi-e greu să cred că, odată ce deschidem cutia Pandorei, vom mai putea opri după aceea generalizarea unui asemenea proiect, pentru că odată ce ai creat o categorie care nu plătește taxe, și celalalte categorii vor dori să fie în aceeași situație”, a mai susținut ministrul Finanțelor.
CITEȘTE ȘI Loterie specială pentru cei care se vaccinează. Prima extragere, deja pregătităLa Ora de Profit.ro, ministrul Năsui a arătat că, în locul agriculturii, domeniul HoReCa este un candidat foarte bun în discuțiile din coaliție pentru stabilirea domeniului în care să fie aplicat impozitul zero pe salariul minim.
”Noi am împins inițial pentru agricultură, când am fost la discuțiile din ianuarie de la Vila Lac (locul ședințelor coaliției de guvernare - n.r.), dar acum, având în vedere toate caracteristicile sectorului HoReCa (...), un sector care a suferit enorm de mult în pandemie, cel mai afectat sector de pandemie, este un sector foarte bun în care putem face asta”, a declarat Claudiu Năsui, care a subliniat însă că măsura va fi decisă în coaliție.
Potrivit lui Năsui, nivelul de salarizare din HoReCa reprezintă un argument important pentru aplicarea măsurii în acest domeniu.
”Nivelul salarial este destul de jos în HoReCa, ceea ce înseamnă că, iarăși, este un sector bun în care să facem această pilotare și, iarăși, e un sector afectat și de munca la negru, de acea faimoasă muncă la gri, care există în România tocmai din cauza acestei poveri fiscale foarte mari pe care statul o pune pe muncă și, iarăși, care ar putea să albească foarte mult din această industrie”, a susținut ministrul Economiei.
Mai mult, acesta apreciază că impactul măsurii ar fi chiar mai mic decât ajutorul acordat industriei drept compensare pentru pandemie.
”Impactul bugetar pentru această măsură în HoReCa, dacă ar fi s-o facem în HoReCa, este poate chiar mai mic decât ajutorul de stat pentru HoReCa, pe care-l dăm anul acesta”, a arătat ministrul.
CITEȘTE ȘI Ludovic Orban vrea să fie din nou premier: Asta e cea mai probabilă evoluție după Congresul din 25 septembrieÎntrebat dacă premierul Florin Cîțu și toate partidele din coaliție susțin o astfel de scutire de impozit pe salariul minim, ministrul Năsui a arătat că măsura este inclusă în programul de guvernare, votat în Parlament, și mai trebuie stabilit doar sectorul în care se va pilota această măsură.
”Este o măsură în programul de guvernare, iar programul de guvernare trebuie respectat de către absolut toată lumea, pentru că a trecut deja printr-un vot al Parlamentului”, explică Năsui.
”Unul dintre motivele pentru care e importantă această măsură este și ca să activăm forța de muncă. HoReCa suferă în momentul actual nu doar din cauza pandemiei și a penuriei de forță de muncă, nu mai găsesc oameni pentru ce au nevoie, și atunci ce trebuie făcut? Să crești salariile. Să crești salariile, ei nu pot peste un anumit nivel și atunci trebuie statul român să spună: hai, că poate îți iau prea mult din salariul mai mic, mai ales din salariul mic”, a mai arătat Claudiu Năsui.