Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Eugeniu Țurlea ar fi primit în 2002 o mită în valoare 5.000 de dolari de la compania farmaceutică Hoffman La Roche, scrie jurnalistul Victor Ilie pe medium.com. În documentele interne ale firmei, mita era consemnată ca atare și trecută ca "promovare instituțională, existând și un contract în acest sens.
Jurnalistul relatează că, în 2000. Hoffmann La Roche, cel mai mare producător european de medicamente, abia venit în România, își căuta locul în piață și prezintă un mail provenit de la Departamentul Vânzări al companiei în care se spunea că CNAS a deblocat fonduri, scrie News.ro.
"Este vital să știm din timp despre organizarea licitațiilor mai ales pentru nefrologie și oncologie, dacă ținem cont că putem schimba soarta acestora în favoarea noastră", se spunea în mailul prezentat de medium.com.
Un protocol intern al companiei din 2001 citat de medium.com, le cerea angajaților să afle informații pentru a putea întelege modul în care Caietul de Sarcini este conceput și care sunt nevoile specifice ale acelui client. Datele căutate erau: prețuri competiție, ofertanți competiție și acțiunile acestora, discuție cu distribuitorul nostru și ce s-a angajat acesta să facă.
Într-un document Excel atașat unui astfel de mail, la poziția 19, jurnalistul relatează că a găsit un înalt funcționar al statului, șeful de-atunci al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), menționat cu o mită de 5.000 de dolari "indexată ca plătită".
CNAS a fost înființată în 1999, iar al treilea șef pe care l-a avut a fost profesorul Eugeniu Țurlea. A lucrat din 2001 până în 2008 în Sănătate. A fost, pe rând, șeful Casei, Secretar de Stat și consilier ministerial.
În dreptul funcționarului scrie: „bribe NHIH — institutional promotion”. în traducere „mită CNAS — promovare insituțională”.
Conform medium.com, a fost semnat și un contract pentru acști bani, înregistrat intern cu numărul 248/2002.
Întrebat ce a prestat pentru Hoffmann - La Roche în schimbul acestei sume, Țurlea nu a răspuns. Nici întrebării și nici unei solicitări de interviu.
Infracțiunea s-a prescris, astfel că nici fostul șef CNAS și nici reprezentanții Hoffmann - La Roche nu mai pot fi trași la răspundere de magistrați.