Dicționarul Le Robert propune în ediția 2022 ca termenul "covid" să fie scris cu litere mici

Dicționarul Le Robert propune în ediția 2022 ca termenul "covid" să fie scris cu litere mici
scris 10 mai 2021

Le Robert, unul dintre cele două mari dicționare comerciale din Franța, scrie în ediția 2022 termenul "covid" cu litere mici și precizează că este mai degrabă de genul masculin, potrivit AFP.

Pentru a desemna boala virală care s-a răspândit în lume, dictionarul Le Robert distinge termenul generic de "covid", ca în exemplul "suspect de covid", și cel specific de "Covid-19" cu o majusculă, arată News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

Definiția dată este: "Boală infecțioasă și contagioasă cauzată de un coronavirus".               

Concurentul său, Larousse, pune o majusculă, oferind ca grafie "COVID-19 sau Covid-19".      

Covid-19 este un acronim, ce provine din limba engleză, dat de Comitetul Internațional pentru Taxonomia Virusurilor (ICTV) și adoptat de Organizația Mondială a Sănătății în februarie 2020. Înseamnă boală provocată de coronavirus din 2019. 

Genul său gramatical face obiectul unor ezitări în franceză.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Pentru Le Robert, el este "masculin sau feminin", deci mai frecvent masculin, în timp ce pentru Larousse este "feminin sau masculin": mai corect la fenimin, dar masculin pentru numeroși vorbitori.

În prezentarea dicționarului 2022, Le Robert indică faptul că "folosirea lui face legea. Dacă femininul este adoptat în Canada francofonă, masculinul este pentru moment majoritar în Franța.     

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
covid