Un buget total estimat de 500 milioane de euro în perioada 2023-2028, cu o medie anuală de 150 milioane de euro, va fi disponibil pentru a susține investițiile în surse regenerabile de energie făcute în sectorul agricol și industria alimentară. Apelul pentru cele 150 milioane de euro puse pe masă anul acesta dă startul depunerii proiectelor peste câteva zile, pe 20 noiembrie, urmând a se încheia pe 15 decembrie. Solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru a se califica.
Schema de ajutor de stat se numește „Sprijinirea investițiilor în producția și/sau stocarea de energie electrică din surse regenerabile, respectiv: solară și eoliană, pentru sectorul agricol, îmbunătățiri funciare și industria alimentară” și își propune să susțină fermierii și procesatorii să achiziționeze tehnologii mai prietenoase cu mediul, care să le asigure și o reducere a costurilor cu energia. O tranziție către sustenabilitate finanțată din bani europeni, prin Fondul pentru Modernizare, gestionat de Ministerul Energiei. Administrator al schemei va fi Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
“Din cele 150 de milioane alocate proiectelor care vor fi depuse anul acesta, cea mai mare parte, 100 milioane euro, este rezervată capacităților instalate de energie eoliană și solară mai mici de 1MW, iar restul de 50 milioane euro celor de peste 1MW”, arată Lucia Udreanu, expert Fonduri Europene la ING Bank Romania.
Un beneficiar poate obține maxim 20 milioane de euro, cu finanțarea nerambursabilă pe MW instalat de maxim 100%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sumele diferă în funcție de dimensiunea capacităților instalate și tipul energiei.
Astfel, pentru energie solară/ panouri fotovoltaice, finanțarea poate ajunge la 1 milion de euro /MW, la capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv, și la maxim 500.000 euro/MW pentru capacități mai mari de 1 MW.
În cazul energiei eoliene, capacitățile instalate mai mici de 1 MW inclusiv pot obține până în 1,4 milioane de euro/MW, iar cele mai mari de 1 MW cel mult 700.000 Euro/MW.
Cine poate obține finanțări și în ce condiții
Eligibile în apelul de proiecte sunt întreprinderile din sectorul agricol și al industriei alimentare (IMM-uri și întreprinderi mari, inclusiv PFA, II, IF, precum și cooperativele agricole ori societățile cooperative agricole care dețin active fizice de producție și/sau procesare produse agro alimentare), dar și organizații sau federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/FOUAI).
Întreprinderile trebuie să aibă ca activități principale sau secundare desfășurate în cadrul codurilor CAEN din clasele: 01 – Agricultura, vânătoare și servicii anexe; 10 – Industria alimentară și 11 – Fabricarea băuturilor.
La momentul depunerii proiectului trebuie să fie autorizați și pentru producerea de energie electrică (clasa CAEN 3511 – Producția de energie electrică).
Nu sunt eligibile întreprinderile aflate în dificultate, insolvență, faliment, lichidare sau incapacitate de plată, nici cele care au datorii la bugetul de stat. Pot obține finanțări întreprinderile care au capacitatea financiară de a asigura contribuția proprie și de a implementa proiectul.
“În proiectele depuse pentru finanțarea investițiilor în instalații fotovoltaice sau eoliene, solicitanții trebuie să prevadă un autoconsum de minimum 70% din energia electrică produsă. Trebuie, de asemenea, să dețină drepturi asupra imobilului (clădire și/sau teren), obiect al proiectului, care să îi confere dreptul de a realiza investiția începând cu data depunerii cererii de finanțare și să prezinte extras de carte funciară care să probeze că imobilele (teren și/sau clădiri) sunt libere de orice sarcini”, precizează Lucia Udreanu.
Solicitanții care vor folosi instalațiile pe clădiri sau terenuri grevate de ipoteci vor depune, la contractarea proiectului, scrisoare din partea instituției creditoare (banca), conform căreia aceasta își exprimă acordul cu privire la realizarea investiției pe imobilul grevat, mai arată expertul în Fonduri Europene al ING.
Ce poate fi finanțat prin schema de ajutor
Din finanțările nerambursabile acordate prin schema de ajutor, întreprinderile din sectorul agricol și din industria alimentară pot susține mai multe tipuri de cheltuieli și activități:
- Achiziționarea de instalații/echipamente pentru construirea de capacități noi de producție și/sau stocare a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară;
- Construcții care fac obiectul proiectului de investiție pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile (eoliană și solară);
- Cheltuielile cu montajul și punerea în funcțiune a instalațiilor/echipamentelor pentru construirea de capacități noi de producție și/sau stocare a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară.
- Cheltuieli pentru amenajarea terenului
- Cheltuieli pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului
- Cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică
- Active necorporale
“Antreprenorii trebuie să acorde o atenție sporită criteriilor de eligibilitate și metodologiei de acordare a punctajului, deoarece acest lucru poate influența substanțial șansele de obținere a ajutorului financiar nerambursabil”, explică Lucia Udreanu.
Evaluarea proiectelor se va face în ordinea punctajului obținut pe grila de evaluare, iar departajarea la punctaj egal se va face în funcție de valoarea eligibilă a proiectului, exprimată în euro, în ordine crescătoare.
Expertul în Fonduri Europene al ING Bank încurajează întreprinderile din sectorul agricol și din cel alimentar să aplice cu proiecte în următoarea perioadă la schema de ajutor, în condițiile în care investițiile în panouri fotovoltaice și sisteme eoliene le pot aduce mai multe avantaje. Astfel, vor putea utiliza mai eficient resursele de energie, cu un impact mai redus asupra mediului, ceea ce va contribui la atingerea obiectivelor de sustenabilitate urmărite în strategia de dezvoltare a afacerilor.
Mai multe detalii pot fi găsite pe blogul ING și secțiunea de fonduri europene din site-ul ing.ro.