VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Gabriel Aldea, Investimental: Lumea se așteaptă ca la bursă să câștige astăzi, mâine, peste o lună. E cea mai mare greșeală. Mai important pentru marea masă este să-i învățăm să pescuiască

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Gabriel Aldea, Investimental: Lumea se așteaptă ca la bursă să câștige astăzi, mâine, peste o lună. E cea mai mare greșeală. Mai important pentru marea masă este să-i învățăm să pescuiască
scris 5 nov 2024

Gabriel Aldea, Head of Brokerage Investimental, cel mai nou broker de pe piața de capital din România, observă o îmbunătățire semnificativă a nivelului de educație financiară în rândul populației, mai ales prin prisma creșterii numărului de investitori de retail de la Bursa de Valori București, care a ajuns la circa 200.000 de la 30-40.000 câți erau în urmă cu 5 ani.

„În urmă cu 10-15 ani, educația venea cumva numai din zona instituțională, adică de la brokeri, bursă, poate entitatea de reglementare. În ultimii ani însă, observ o nouă direcție, care vine din rândul investitorilor care deja au investit pe piața de capital, au obținut niște rezultate foarte bune și care o promovează. Cred că direcția asta este mult mai interesantă și atrage public mai numeros.

În același timp, este adevărat că genul de evenimente precum IPO-ul de la Hidroelectrica sau emisiunile de titluri de stat creează o publicitate și o promovare a pieței de capital, a bursei și cresc nivelul ăsta de diseminare informațiilor din lumea financiară în rândul publicului larg”, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la Profit.ro TV, Gabriel Aldea, Head of Brokerage Investimental, companie românească de brokeraj care și-a anunțat lansarea oficială pe piața de capital din România în vara anului 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Lucian Dumitru, Tax Partner Forvis Mazars: Guvernanța fiscală capătă o importanță strategică. Din 2026 ar putea există o schimbare totală a sistemului fiscal CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Lucian Dumitru, Tax Partner Forvis Mazars: Guvernanța fiscală capătă o importanță strategică. Din 2026 ar putea există o schimbare totală a sistemului fiscal
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Investimental oferă investitorilor oportunitatea de a tranzacționa pe Bursa de Valori București, precum și pe marile burse internaționale, având acces la o gamă largă de instrumente financiare.

„Sunt anumite mituri, niște teme reale ale celor care încă n-au investit la bursă, pe care le revăd practic permanent. Una dintre ele este că în momentul de față nu au bani sau au prea puțini bani să investească la bursă. Mie mi se pare o temere foarte greșită. Până la urmă, e o temă falsă, pentru că poți să începi să investești chiar și cu 100 lei.

Important este să o faci în mod consecvent, să o faci rațional și s-o permanentizezi pe termene lungi de timp, astfel încât peste câțiva ani, când și veniturile tale vor crește, să poți să faci investiții în cunoștință de cauză și să poți să administrezi sume semnificativ mai mari de bani decât ai făcut-o la început”, explică acesta.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Lucian Dumitru, Tax Partner Forvis Mazars: Digitalizarea ANAF a început cu lucruri de bun simț, precum adrese de e-mail oficiale. Din 8 puncte problemă, 6 sunt incorect evocate de ANAF CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Lucian Dumitru, Tax Partner Forvis Mazars: Digitalizarea ANAF a început cu lucruri de bun simț, precum adrese de e-mail oficiale. Din 8 puncte problemă, 6 sunt incorect evocate de ANAF

De asemenea, adaugă el, o altă temere în rândul celor care ar dori să investească, dar încă nu o fac este legată de nivelul redus de cunoștințe.

„Pare că bursa e o zonă în care au acces numai anumite persoane care au informații, cunoștințe și care, știind ce se întâmplă cu piețele, beneficiază de lucrul acesta. Iarăși mi se pare o temă falsă, pentru că educația e disponibilă oricui și trebuie să respecți niște reguli. Cred că prin intermediul investiției la bursă o persoană are șansa de a atinge un alt nivel de bunăstare.

Prima șansă pe care o are un individ să atingă un nivel de bunăstare este prin intermediul job-ului pe care îl are, dar nu toți au un venit din jobul pe care îl au suficient de mare. Și atunci bursa este a 2-a șansă pe care o are un individ de a atinge un anumit nivel de bunăstare și pe termen lung obiectivul unui investitor la bursă este acela de a atinge independența financiară. Deci practic să nu mai depinzi de un job, de un venit și investițiile de la bursă să genereze niște venituri pasive care să-ți permită să întreprinzi alte activități”, precizează Gabriel Aldea.

VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Vasile Alecsandru Strat, BBS: Educația trebuie să devină un sport național, unul de echipă / Adrian Negrescu, analist economic: România are o deficiență majoră în materie de leadership și de know-how economic CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Vasile Alecsandru Strat, BBS: Educația trebuie să devină un sport național, unul de echipă / Adrian Negrescu, analist economic: România are o deficiență majoră în materie de leadership și de know-how economic

El recomandă însă investitorilor aflați la început de drum să pornească cu sume mici.

„În investiții se cunoaște faptul că prin investirea banilor, aceștia se multiplică. Profitul obținut din investiții îl reinvestești an de an și atunci apare un factor de multiplicare al investițiilor și o curbă hiperbolică a valorii portofoliului. Deci, cu cât începi mai devreme să investești, chiar cu sume mai mici sau sume foarte mici, cu atât șansa ta să atingi această independență financiară sau un nivel de bunăstare este mai mare”, subliniază acesta

„Lumea se așteaptă ca la bursă să câștige astăzi, mâine, peste o lună. E cea mai mare greșeală. La bursă investițiile trebuie abordate pe termene foarte lungi”, adaugă Gabriel Aldea.

Așadar, cei care investesc rațional, pe termen lung, diversificat, au șansa ca în 15-20 de ani să ajungă la acel nivel de bunăstare care să le permită chiar un nivel de independență financiară, ceea ce se și întâmplă în România în momentul de față.

„E chiar un risc să începi să investești cu o sumă mare. E bine să investești gradual. În felul ăsta reușești să îți crești nivelul de cunoștințe și experiență și asta te ajută să îți crești portofoliu în timp semnificativ”, mai spune acesta.

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Fondator Marketing Deck: Cei mai mulți antreprenori nu înțeleg că, în social media, zona cea mai negativă e cea neutră. Afacerile ar fi bine să creeze conținut de tip video vertical CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Fondator Marketing Deck: Cei mai mulți antreprenori nu înțeleg că, în social media, zona cea mai negativă e cea neutră. Afacerile ar fi bine să creeze conținut de tip video vertical

Gabriel Aldea recomandă titlurile de stat pentru investitorii aflați la început de drum, în acest mod devenind familiari cu piața de capital.

„Un portofoliu este suma instrumentelor financiare pe care le ai tu, adică titluri de stat, obligațiuni, acțiuni, ETF-uri sau, pentru specialiști, pentru cei care se pricep, mai sunt structurate, derivative etc.. Deci, practic, este valoarea investițiilor tale pe care le ai la bursă. Și investițiile este bine să fie făcute ținând cont de profilul tău de investitor și de ce risc îți asumi”, explică acesta.

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Fondator Digital Nation: Digitalizarea e ca și cum ai merge cu o trăsură versus cu o mașină. Cei care nu folosesc tehnologia vor rămâne în urmă CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Fondator Digital Nation: Digitalizarea e ca și cum ai merge cu o trăsură versus cu o mașină. Cei care nu folosesc tehnologia vor rămâne în urmă

Persoanele care beneficiază de sume mari de bani pot să se adreseze unui asset manager sau unui broker care oferă servicii de tranzacționare discreționară a portofoliului. Însă, pentru marea masă a populației, o abordare mai potrivită ar fi să învețe ei să tranzacționeze.

„Până la urmă sunt banii tăi, îți asumi riscuri pe banii tăi. E diferența între a-i da omului peștele sau a-i da undița ca să-l și înveți să pescuiască. Cred că mai important pentru marea masă este să-i învățăm să pescuiască. Adică să le spunem ce este bine să facă și cum este bine să abordeze investițiile la bursă în așa fel încât să aibă succes pe termen lung.

Deci în funcție de toleranța la risc îmi construiesc portofoliu și portofoliu trebuie structurat pe instrumentele mari, titluri de stat, acțiuni, ETF-uri. Dacă am o toleranță mai mare la risc, mă duc puțin mai mult sau din ce în ce mai mult pe zona de acțiuni și ETF-uri”, mai spune Gabriel Aldea.

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Oana Năstase, coach: Dacă crezi în ceva, atunci nu mai ești un lucrător într-o companie pentru un salariu, ci un creator de valoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Oana Năstase, coach: Dacă crezi în ceva, atunci nu mai ești un lucrător într-o companie pentru un salariu, ci un creator de valoare

„Acțiunile cele mai populare sunt acțiunile cele mai mari, companiile cele mai mari întotdeauna, sunt cele mai lichide, ele sunt în lumina reflectoarelor. Și la noi este absolut același lucru. Avem cele trei companii mari care sunt pilonii din indicele BET, adică vorbim de Banca Transilvania, Hidroelectrica, Romgaz, Petrom. Sunt câteva companii care concentrează, să zic, atenția investitorilor, dar dacă e să mă uit așa, să fac o radiografie a investițiilor clienților, văd că ele sunt foarte diversificate, se duc și în zona de IT, medicală și în zona de utilități. Iar dacă vorbim de piețele de pe afară, se duc în zona de tehnologie foarte mult. Acolo sunt cele mai multe sume investite și e normal să întâmple lucrul ăsta”, completează el.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriel aldea
investimental