PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Daniel Apostol (ASF) avertizează populația: Credulitatea este un atribut vizat de escroci. Genul de marketing extrem de agresiv ne poate lua ochii, ne fură mințile și uităm să mai fim raționali

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Daniel Apostol (ASF) avertizează populația: Credulitatea este un atribut vizat de escroci. Genul de marketing extrem de agresiv ne poate lua ochii, ne fură mințile și uităm să mai fim raționali
scris 28 feb 2023

Fraudele au teren fertil în orice societate, dar mai ales acolo unde oamenii sunt mai creduli, mai lipsiți de educație financiară și unde sărăcia își spune cuvântul, pentru că îi împinge la soluții extreme când au nevoie să-și întregească venituri cu care să reușească să acopere poveri financiare, anumite cheltuieli sau să iasă din unele situații mai dificile din perspectivă economica și financiară, explică, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Daniel Apostol director de comunicare și educație financiară în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

„Dacă ne uităm la parcursul unui an întreg, sunt perioade în care noi, în mod firesc, suntem mai predispuși la a cheltui bani, la a prinde norocul de un picior, și escrocii profită de momentele astea. Noi am văzut, de exemplu, sporirea incidenței plângerilor înainte de Sărbători, în toamna anului trecut și la finalul anului, în contextul unui an cu inflație galopantă care ne-a secătuit, ne-a diminuat puterea veniturilor.

Mulți oameni, probabil, că au avut nevoie să-și rezolve niște probleme, să închidă un an poate fără niște datorii acumulate sau au considerat că au prins cumva un mare pont, s-au gândit să-și multiplice banii pe care i-au avut în casă. Din păcate s-a dovedit în situațiile astea că, departe de a multiplica vreun leu pus la saltea în casă, au pierdut toate economiile”, spune acesta.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Daniel Apostol, director de comunicare și educație financiară ASF: Avem un teren fertil unde putem să dezvoltăm și să ajutăm să crească nivelul de educație financiară CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Daniel Apostol, director de comunicare și educație financiară ASF: Avem un teren fertil unde putem să dezvoltăm și să ajutăm să crească nivelul de educație financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară a avut înregistrate multiple sesizări de la oameni care au fost păcăliți prin intermediul unor platforme de social media, în special cei de vârsta a treia.

„Au fost păcăliți mai ales prin intermediul unor platforme de social media care îi convingeau apoi să intre într-o pseudo-platformă de servicii financiare, investiții, prin care și-au înregistrat un cont, și-au plasat o parte din economii, în unele cazuri chiar toate, după care au luat praful de pe tobă”, explică Daniel Apostol.

Ce s-a întâmplat în semestrul doi al anului trecut a fost o „avalanșă de propuneri sexi, apetisante”, mai ales pe canalele de social media, unde oamenii sunt direcționați către anumite platforme care le promit multiplicare banilor într-un timp foarte scurt.

„Dar există un dicton care spune că dacă sună sau arată mult prea bine ca să fie adevărat, atunci sigur nu e adevărat. Doar că genul ăsta de marketing extrem de agresiv ne poate lua ochii, ne fură mințile și uităm să mai fim raționali, devenim doar emoționali. Mulți s-au regăsit în astfel de situații, conduși către o platformă de investiții care arată impecabil.

Mulți au fost mai reticenți, dar s-au găsit creduli și credulitatea este un atribuit pe care îl vizează escrocii respectivi”, atrage atenția Daniel Apostol.

PROFIT NEWS TV Daniela Șerban, președinte ARIR, despre indicatorul Vektor: Anul acesta accentul se va pune pe raportarea rezultatelor financiare și calitatea acestora / Adrian Tănase, BVB: Piața noastră are potențial CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Daniela Șerban, președinte ARIR, despre indicatorul Vektor: Anul acesta accentul se va pune pe raportarea rezultatelor financiare și calitatea acestora / Adrian Tănase, BVB: Piața noastră are potențial

El atenționează și asupra riscurilor criptomonedelor, un domeniu care nu este reglementat în UE.

„În UE se pune problema cum anume să fie reglementate. Deocamdată nu sunt. Și atunci, cei care se orientează spre această zonă trebuie să deschidă bine ochii și urechile. Noi nu putem să facem altceva decât să venim cu astfel de avertizări în lipsa unui cadrul de reglementare.

Toți cei care sunt tentați să investească în criptoactive ar trebui să fie conștienți că orice investiție are un risc asumat asociat, iar în cazul criptoactivelor riscurile specifice trebuie analizate dacă devin acceptabile pentru cel care este predispus la a-și plasa economiile în astfel de active”, precizează acesta, adăugând că există un risc major ca cei care-și plasează economiile în criptomonede să piardă toți banii investiți, dar și să devină victimele unor escroci.

Din păcate, continuă Apostol, cei care operează astfel de platforme false de servicii financiare nu sunt înregistrați în state ale UE, ci, de cele mai multe ori, în offshore-uri, state la mare depărate, nu neapărat geografică, cât legislativă.

„În astfel de țări nu trebuie să raporteze absolut nimic pentru construcția unui site. Și mulți fazani cu penajul românesc au picat în astfel de capcane. Deci nu avem o reglementare. Nu ai cum să-i tragi la răspundere”, avertizează directorul din cadrul ASF.

PROFIT NEWS TV Alexandru Cristescu, membru în CA Norofert, mesaj către antreprenori: Vă rog considerați piața AeRO să va listați companiile. Sunt bani aici pentru dezvoltare și nu e greu să faci o guvernanță corporativă bună CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Alexandru Cristescu, membru în CA Norofert, mesaj către antreprenori: Vă rog considerați piața AeRO să va listați companiile. Sunt bani aici pentru dezvoltare și nu e greu să faci o guvernanță corporativă bună

Cei care vor totuși să-și plaseze economiile în anumite active pot verifica care entități sunt în legalitate consultând lista acestora de pe site-ul ASF.

„Pe site-ul ASF există o listă cu toate entitățile autorizate să furnizeze produse și servicii de investiții financiare. Dacă nu am găsit în lista ceea ce mi-a atras atenția deja am un mare semn de întrebare cu privire la furnizorul acestor servicii. Tot pe site-ul ASF am construit și o listă roșie. Ori de câte ori aflăm astfel de intermedieri semnalăm. Nu avem cum să-i știm pe toți, dar, de fiecare data când aflăm de o entitate nouă care operează și pe piața românească, o postăm acolo tocmai ca avertizare”, spune Apostol.

De asemenea, el le recomandă celor care vor să facă investiții să „fugă de spațiul în care lipsește protecția”.

„Lipsa protecției apare acolo unde cel care îmi oferă niște servicii se joacă cu mine dintr-un spațiu pe care eu n-am cum să-l controlez, să-l pedepsesc, să-l trag la răspundere pentru înșelăciuni. Lipsa protecției e un risc major. Apoi tot ce ține de emitenții înregistrați la noi, de la nemulțumiri, neplăceri create și până la anumite încălcări pot fi reclamate”, precizează Daniel Apostol. 

viewscnt
Afla mai multe despre
daniel apostol
asf
fraude