Lipsa de educație financiară a românilor se resimte și la nivelul industriei de asigurări. Doar 20% dintre locuințele din România au o poliță de asigurare a locuințelor obligatorie și circa 16-17% au o asigurare facultativă. Astfel că există mult loc de îmbunătățire a nivelului de educație financiară al românilor, ceea ce va duce, implicit, la creșterea numărului de asigurări.
„În orice criză găsești o oportunitate. Și dacă considerăm că suntem într-o stare de criză pentru faptul că doar 20% din populația României are educație financiară, o să transformăm asta într-o mare oportunitate. Deci avem un teren fertil unde putem să dezvoltăm și să ajutăm să crească nivelul de educație financiară”, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Daniel Apostol, director de comunicare și educație financiară în cadrul ASF România.
El indică trei piloni care pot duce la o creștere a pieței de asigurări, dar și la protejarea populației și anume: frica, încrederea și buna înțelegere a produselor și serviciilor oferite de companiile din domeniu.
„Frica este naturală. Se formează pe fondul unei temeri generată de oameni sau de natură. Și, de obicei, încercăm să temperăm fricile pe care le trăim conștientizând cauza acestora. Altfel spus, conștientizând la ce riscuri sunt expus și încercând să găsesc soluții să-mi diminuez aceste frici, să înlătur teama inițială, să am încredere că umbrela pe care am luat-o mă va proteja când vine o vijelie”, afirmă Daniel Apostol.
În ceea ce privește încredere în industria de asigurări, directorul de comunicare al ASF precizează că recentele tragedii din Turcia și Siria au dus la o creștere a acesteia.
„Imensa tragedie prin care trece Turcia și Siria, ne-a trezit la realitate pe toți cei din proximitatea geografică a evenimentelor produse acolo și ne-a făcut mai atenți. În plus, s-a mai produs și o secvență de mici cutremure într-o zonă care era considerată cu riscuri minime, ceea ce i-a făcut pe oameni să ducă niște frici latente la nivelul de panică și să se întrebe ce au de făcut.
Ei bine, am văzut o avalanșă de întrebări cu privire la asigurări, în special la asigurarea casei. Surprinzător nu am văzut aceeași avalanșă și cu privire la asigurarea vieții. Dar, în cazul de față, direcția imediată a fost spre acest produs, polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Daniela Șerban, președinte ARIR, despre indicatorul Vektor: Anul acesta accentul se va pune pe raportarea rezultatelor financiare și calitatea acestora / Adrian Tănase, BVB: Piața noastră are potențial„Iar buna înțelegere poate să ducă la succesul acestui triunghi. Lipsa de înțelegere duce, de obicei, la decizii financiare eronate și la decizii de viață eronate. Și aici vine educația financiară să conducă spre o bună înțelegere. Dacă înțelegem mai bine riscul, conceptul de asigurare, ce înseamnă PAD, voi știi ce așteptări să am”, adaugă Apostol.
Proprietarii de locuințe sunt obligați prin lege să aibă o poliță de asigurare a locuințelor împotriva dezastrelor naturale (PAD), adică împotriva alunecărilor de teren cauzate naturale, inundațiilor naturale și cutremurelor. În cadrul acestei polițe există două plafoane de asigurare: pentru casele construite din materiale mai șubrede polița are o valoare de 10 euro pe an și poate despăgubi o valoare maximă de daune de până la 10.000 de euro, iar pentru locuințele realizate din materiale mai rezistente, polița este de 20 de euro pe an, cu o valoare maximă a despăgubirii de până la 20.000 de euro.
„PAD ne asigură doar împotriva unor evenimente create pe cale naturală. Dar sunt foarte multe alte evenimente care se pot produce. Și am această poliță facultativă unde pot să-mi asigur locuința și în fața altor tipuri de evenimente.
Important însă este să citesc cu atenție ce opțiuni am, să înțeleg foarte bine ce riscuri doresc să definesc ca fiind în atenția mea și, împreună cu expertul de asigurări, să vad care e cea mai bună ofertă care mi se potrivește și din punct de vedere al acoperirii la risc și din punct de vedere al siguranței pe care vreau să o dau bunurilor și locuinței mele și mai ales și din perspectiva efortului financiar pe care vreau să îl fac”, mai spune Daniel Apostol.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Daniela Șerban, președinte ARIR: La nivel de percepție și de piață s-a văzut o creștere generalizată a calității comunicării cu investitorii. Proiectul VEKTOR - unul de referințăDin nefericire, doar până în 20% din locuințele din România sunt asigurate cu PAD și numai 16-17% au o asigurare facultativă.
„Majoritatea celor care sunt asigurați, sunt asigurați pentru că se conformează legii, pentru că au luat o finanțare din sistemul bancar, iar banca îți cere automat ca protecție a banilor să vii cu o asigurare completă. O asigurare de locuință facultativă conform legii nu poți să faci daca nu vii cu prima componentă, asigurarea obligatorie. De aia în statistici exista o înlănțuire firească între numărul de finanțări pentru locuințe și numărul de polițe PAD. Asta e și nefericirea.
De ce trebuie să ne conformăm legii forțat când ar trebui să ne asumăm că trăim într-o societate firească, cu niște reguli firești, creată ca să conviețuim, să funcționăm normal și să ne și protejeze. Dacă înțelegi bine ce se poate întâmpla și cum se pot evita niște evenimente nefericite sau cum se pot contracara efectele unor evenimente nefericite, vei înțelege atunci și de ce trebuie să ai o conlucrare cu piața asigurărilor”, precizează acesta.
El adaugă că oamenii nu se conformează legii în primul rând pentru că au un sentiment de neîmplinire al nerecuperării serviciilor sociale de la stat.
„Și, probabil că în mintea unora, o poliță obligatorie de asigurare cum e PAD e identificată cu taxa la stat, ceea ce nu e. De aia ai nevoie de educație financiară, pentru înțelegerea conceptului”, subliniază Daniel Apostol.