Grupul Electrica, un jucător-cheie pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, dar și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice, este una dintre cele 18 companii care au obținut notă maximă (10) la evaluarea realizată anual de Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR) în ceea ce privește comunicarea cu investitorii a companiilor listate la Bursa de Valori București.
„Ne bucurăm pentru rezultatele foarte bune obținute de Electrica nu doar acum, ci încă de la debutul evaluării VEKTOR pe piața românească - 10 în 2021 și 2022, și 9,5 în 2019 și 2020. Punctajele cred că vorbesc de la sine și arată în mod clar interesul deosebit pe care îl avem pentru o comunicare cât mai eficientă și transparentă cu investitorii noștri”, spune, la PROFIT NEWS TV, Alexandru Chiriță, CEO Electrica.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Grupul Electrica furnizează servicii către aproximativ 3,85 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională - cu organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru furnizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.
„Toate acțiunile întreprinse de Electrica pe parcursul anului 2022, precum și planurile pentru anii următori, au ca obiective principale implementarea celui mai bun program privind investitorii, creșterea transparenței și calității comunicării cu aceștia și cu analiștii, în paralel cu o preocupare constantă pentru retenția, atragerea și satisfacția acționarilor și investitorilor.
Punctajul maxim obținut ne onorează, dar ne și responsabilizează să menținem relaționarea cu piețele de capital la standarde înalte și să aplicăm cele mai bune practici de guvernanță corporativă. În acest fel, ne dorim să rămânem un model în piața de capital românească”, mai spune acesta.
Compania a îndeplinit cele 12 criterii care răspund așteptărilor investitorilor și, mai mult decât atât, îndeplinește deja 3 din cele 4 recomandări pentru metodologia de evaluare a anului 2023.
„Avem deja, începând cu ianuarie 2023, un parteneriat cu 2 furnizori de servicii de market maker, pentru implementarea unor măsuri care să impulsioneze interesul investitorilor și lichiditatea acțiunilor Electrica. Această măsură are ca scop atingerea criteriilor de includere în seria de indici internaționali FTSE Russell, cu impact pozitiv asupra valorii de piață a Electrica”, precizează Alexandru Chiriță, adăugând că un alt criteriu pe care compania îl îndeplinește deja se referă la faptul că, din iunie 2022, acționarii Electrica pot participa și vota și prin mijloace electronice la Adunarea Generală.
„Încă din noiembrie 2019 îndeplinim recomandarea de a publica indicatori operaționali anterior rezultatelor financiare”, completează el.
Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este și singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice.
„Listarea duală pe bursele de la București și Londra, din iulie 2014, este cea mai de succes din istoria României. Acest lucru ne-a onorat și ne-a responsabilizat încă de la început să atingem cele mai înalte standarde în ceea ce privește relaționarea cu piețele de capital. Încă de la acel moment, Electrica a implementat cele mai bune practici de guvernanță corporativă, reprezentând un model în piața de capital românească”, afirmă CEO-ul Electrica.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Fondatorul Zitec, critică proiectul de cloud guvernamental: Se dorește eliminarea firmelor românești. Va distruge piațaListarea companiei, continuă el, a avut un impact semnificativ asupra capitalizării și lichidității BVB, acest proces atrăgând un portofoliu divers de investitori internaționali.
„Electrica are în acest moment peste 11.000 de acționari din peste 25 de țări, din toate colțurile lumii, inclusiv din SUA, Canada, UK, Israel.
Totodată, Electrica este compania cu cel mai stabil randament al dividendului de la BVB, cuprins între 5,2% și 7,3% în perioada 2015-2022, distribuind în total dividende de circa 2 miliarde de lei”, mai spune acesta.
În prezent, unul dintre obiectivele strategice ale Grupului este de creștere a valorii de piață. În acest sens, Electrica are ca ținte un randament al acțiunii cu 10% mai bun în 2022-2026 decât cel livrat în perioada 2014-2021 (ca. 7%), precum și o evoluție a prețului acțiunii cu 5% peste Grup, comparabil în perioada 2022-2025.
„În același timp, după cum se poate vedea în evoluția pe piață din ultimele luni, Electrica începe să revină în atenția investitorilor, demonstrând o îmbunătățire a performanței Grupului, în pofida condițiilor dificile de pe piața energiei. Aceste rezultate ne încurajează să continuăm eforturile noastre strategice pentru a menține o poziție de vârf în sectorul energetic”, precizează Alexandru Chiriță.
„Întotdeauna am dovedit că suntem o companie responsabilă față de angajații, clienții, acționarii și partenerii noștri și, pe lângă asigurarea unor perspective solide pentru dezvoltarea continuă a Grupului, am reușit să răspundem rapid și să ne adaptăm provocărilor care au apărut. Credem că aici este cheia succesului nostru la bursă”, adaugă CEO-ul Electrica.