Înființată în 2011, Professional Women’s Network România (PWN), parte din PWN Global, este o asociația non-guvernamentală a cărei misiune este de a sprijini ascensiunii femeilor în poziții de leadership. În ultimul an, asociația și-a dublat numărul de membre, ajung în prezent la aproape 300.
PWN Global acoperă 24 de orașe și are aproximativ 3.000 de membre.
„Ca și structură cam 80% dintre membre vin din zona corporate, doamne din afaceri care lucrează în societăți locale sau multinaționale și restul de 20% o reprezintă antreprenoare. Misiunea noastră este să sprijinim doamnele, să le dăm curaj prin toate programele și evenimentele pe care le facem, să acceadă la poziții de conducere”, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Ileana Botez, președinte Professional Women’s Network România.
Activitatea asociației se bazează pe trei piloni principali – antreprenoriat, mentorat și femei în consilii de administrație. Toate programele PWN România încep în toamnă și se termină la finalul lunii iunie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Programul Antreprenoriat de anul trecut este structurat pe două direcții – startup și scale up, în cadrul căruia am atras și echipe de studenți, ei având burse. Ne dorim să construim pepiniera viitoare a tinerelor și tinerilor. Ei au ocazia să se întâlnească cu antreprenoare și antreprenori, mentori, care să-i ajute să-și dezvolte businessurile pe care deja le-au construit și sunt la început de drum cu ele. Aici avem peste 40 de businessuri pe startup și scale up. Le dăm și posibilitatea să se întâlnească cu investitori”, spune aceasta.
Programul Mentorat este cel mai vechi al asociației și cel mai extins, având 67 de mentori.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Alexandra Bontaș, specialist educație financiară, ASF: În momentul în care ai promisiuni că te fac miliardar peste noapte sau în termeni de o lună, hai să ne gândim puțin, că așa am fi o țară de miliardariWomen on Boards Academy a demarat în 2016, fiind primul program dedicat pregătirii femeilor pentru a ajunge să ocupe funcții în cadrul consiliilor de administrație.
„Deja de 2 ani avem cohorte de 23 de persoane care au ajuns în acest program. Știm foarte bine că sunt domenii de activitate care sunt în mare parte conduse de domni. Deci, nu este ușor să ajungi în funcții de conducere, tocmai de aceea trebuie luate lucrurile etapizat.
Statisticile ne arată că, în România, zona de middle management este dominată de doamne.
În schimb, în momentul în care vrem să urcăm spre zona de conducere și zona consiliilor de administrație, acolo numărul doamnelor este mult mai mic.
Anul trecut am lansat al doilea studiu pe care l-am realizat împreună cu Deloitte România în care am vrut să facem o comparație față de primul studiu din 2015. Sunt niște rezultate, am sesizat o îmbunătățire dar este foarte mult loc. Creșterile sunt nesemnificative, de 2-3%”, precizează Ileana Botez.
Până la finalul anului 2024, România va transpune o directivă europeană prin care companiile vor fi obligate ca în cadrul consiliilor de administrație să aibă 30% dintre membri femei.
„Se referă în mod special la societățile mari și la cele listate. Deci este o nișă în acest moment, dar consider că este un pas înainte. Alte țări au ajuns să aibă procente foarte ridicate pentru că au avut o legislație implementată de ani buni”, explică Ileana Botez.