PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - George Tuță, deputat PNL, inițiatorul legii Ziua educației financiare: Este un început de politică consistentă în zona incluziunii financiare, care are ca obiectiv creșterea bunăstării cetățenilor

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - George Tuță, deputat PNL, inițiatorul legii Ziua educației financiare: Este un început de politică consistentă în zona incluziunii financiare, care are ca obiectiv creșterea bunăstării cetățenilor
scris 11 apr 2023

11 aprilie a fost desemnată, începând cu anul trecut,ca fiind Ziua educației financiare, printr-o lege inițiată de către deputatul PNL George Tuță și care are ca scop creșterea gradului de incluziune financiară și a nivelului de educație financiară al românilor.

„Am găsit incluziunea financiară ca o soluție pentru cel puțin două probleme, și anume problema economică și problema de transformare digitală. Serviciile financiare sunt toate digitalizate și atunci e simplu să înveți să lucrezi pe o aplicație de internet banking, ca apoi să te descurci și pe un site al primăriei care îți oferă un serviciu public digital. Așa a plecat nevoia de a începe conversația despre educație financiară”, spune, la PROFIT NEWS TV, George Tuță.

El adaugă că această lege este „un început de politică consistentă în zona incluziunii financiare, care are ca obiectiv creșterea bunăstării cetățenilor”.

Urmărește-ne și pe Google News

„Cu toții cred că asta ne propunem, indiferent de partidele politice sau de structurile guvernamentale. Ne dorim ca cetățenii să aibă o viață mai bună. Iar serviciile financiare pot veni în ajutor”, afirmă acesta.

Primul pas în educația financiară este ca cetățenii României să învețe să economisească.

„Toată lumea vorbește că pune bani deoparte, dar să și facă lucrul ăsta cred că e cel mai dificil si cel mai ambițios pas, pentru că atunci iei și această atitudine de <<gata vreau să-mi schimb viața pe care am avut-o până acum, când trăiam de la un salariu la altul>>.

Știu că în România problemele sunt destul de mari și că nu toată lumea reușește să pună bani deoparte, dar asta trebuie să ne determine să ne întrebăm ce ar trebui să facem să avem mai mulți bani la final de lună?”, explică deputatul PNL.

PROFIT NEWS TV Bogdan Pană, Ovidius Clinical Hospital, primul spital multidisciplinar privat din Sud-Estul României și cea mai mare investiție privată în sănătate din Dobrogea, deschide o nouă unitate: Condiții ca în orice spital privat din Europa CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Bogdan Pană, Ovidius Clinical Hospital, primul spital multidisciplinar privat din Sud-Estul României și cea mai mare investiție privată în sănătate din Dobrogea, deschide o nouă unitate: Condiții ca în orice spital privat din Europa

El atrage atenția că e necesar ca românii să și practice regulile de educație financiară pe care le învață și să nu se oprească doar la teorie.

„Dacă nu intrăm în zona practică să vedem ce înseamnă un credit, o asigurare, nu o să beneficiem de educație financiară. De regulă, oamenii consideră că școala și durata ei e similară cu perioada de educare a noastră.

Dar vedem în toate statisticile că educația pe tot parcursul vieții e un indicator extrem de important, fie că vorbim de economia digitală, fie că vorbim de indexul de inovare. Acest indicator este măsurat și de asta de multe ori România are punctaje foarte proaste.

E o anomalie să ai cei mai mulți IT-iști pe cap de locuitor și să fii ultimul la o economie digitală, doar pentru că restul societății nu are o preocupare”, spune politicianul.

Prin această lege, toate școlile din România sunt obligate ca pe data de 11 aprilie sau în jurul acestei dăți să organizeze activități legate de educația financiară.

„Chestia asta s-a întâmplat. Săptămâna trecută, în toate județele, fiecare inspectorat județean a făcut astfel de activități. În legile educației găsim în zona preuniversitară obligativitatea de a avea domeniul educația financiară ca și curriculă obligatorie în școlile din România. Chestia asta nu face decât să mă bucure pentru că viitorul economic al copiilor noștri este foarte important, atât pentru noi ca politicieni, ca să le lăsăm o țară mai bună, dar și pentru ei, astfel încât să știe să gestioneze banii, nu doar să-i risipească”, afirmă oficialul.

PROFIT NEWS TV Andreea Nica, Vicepreședinte CFA România: Dacă inflația rămâne la acest nivel, va fi greu pentru companii să vină cu randamente bune. Investitorii sunt mai atenți, nu mai au răbdare ca o companie să iasă pe profit în 5 ani CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Andreea Nica, Vicepreședinte CFA România: Dacă inflația rămâne la acest nivel, va fi greu pentru companii să vină cu randamente bune. Investitorii sunt mai atenți, nu mai au răbdare ca o companie să iasă pe profit în 5 ani

După adoptarea legii Ziua educației financiară, deputatul PNL a anunțat un alt proiect pentru a spori gradul de incluziune financiară al cetățenilor, care are două direcții importante. O primă direcție vizează cetățenii, iar cea de-a doua direcție este legată de administrația publică. 

„Ne dorim ca fiecare român care-și primește comisionul într-un cont bancar să nu plătească niciun fel de comision, să nu-i fie diminuat venitul din muncă sub nicio formă. Și avem lucru ăsta în lege. Pe de altă parte, obligăm administrația publică să se transforme digital și să permită să plătești cu cardul.

În aceste 2 direcții este legea incluziunii financiare, care a trecut de comisia de buget, avem și acordul Ministerului de Finanțe și al companiilor bancare să renunțe la acele comisionare de administrare, de deschidere, de închidere a contului, de retragere a numerarului”, precizează acesta.

„Educația financiară e despre viață, despre cum putem atinge un grad de bunăstare mai mare și nu trebuie să se oprească niciodată. Am ieșit din logica industrială în care schimbai timpul pe bani. Acum putem pune banii să lucreze pentru noi odată cu dezvoltarea pieței de capital, cu aceste tehnologii noi”, adaugă George Tuță. 

viewscnt
Afla mai multe despre
george tuță
ziua educației financiare
educație financiară