40% dintre participații unui sondaj realizat recent la un eveniment organizat de CFA România, la care au participat specialiști din domeniul financiar, se așteaptă ca Bursa de Valori București să înregistreze un randament de până la 10% cu tot cu dividende în 2023, prin intermediul BET-XT-TR. Alți 22% dintre participanți sunt de părere că indicele ar putea avea o creștere între 10% și 20%.
Alexandra Smedoiu, președinte al CFA România, pune aceste perspective pozitive pe seama inflației.
„Sunt industrii care pot să dea mai departe creșterea de costuri și astfel să aibă și o cifră de afaceri crescută. Deci, vorbim despre o evoluție în raport cu inflația. Practic, este un optimism, o încredere că societățile listate vor reuși să capitalizeze această inflație și să arate un randament care va acoperi inflația sau chiar îl va depăși ușor”, spune, la PROFIT NEWS TV, Alexandra Smedoiu, adăugând că sunt anumite segmente de piață care justifică optimismul investitorilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Este o perioadă în care au succes companiile care distribuie dividende. În alte perioade au mai mult succes companiile care investesc profiturile realizate în proiecte viitoare. Deci, este o schimbare de perspectivă. De asemenea, a fost o perioadă în care au performat foarte bine companiile din zona de utilități, având în vedere prețurile de la energie de pe diverse segmente ale pieței. Și domeniul financiar a performat destul de bine”, completează președintele.
Companiile din energie vor rămâne pe radarul investitorilor.
„Asta pentru că urmează o perioada de investiții, de tehnologizare pe această zonă, perioadă ale cărei beneficii și randamente se vor vedea pe termen mediu. Deci, este un domeniu care beneficiază de investiții, de fonduri nerambursabile, în care se investește foarte mult și atunci așteptările sunt că aceste investiții vor da randamente pe termen mediu sau chiar mai lung”, precizează Alexandra Smedoiu, care consideră că vor fi și alte companii care vor avea randamente similare cu cele din energie.
Cele mai interesante investiții, potrivit președintelui CFA România, rămân cele foarte lichide și cele mai tranzacționate pe piața de capital.
„Trebuie să fie industrii care să nu aibă probleme deosebite și trebuie să fie companii cu indicatori solizi din punct de vedere financiar. Plusul îl constituie acțiunea care distribuie dividendul în numerar investitorilor”, subliniază aceasta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Burnete, Concordia: Mi se pare că ne-am culcat un pic pe o ureche în energie. Stabilitatea și predictibilitatea e un bla bla pe care îl spun companiile și investitoriiInflația și costul de finanțare rămân principalele elemente de îngrijorare și în 2023.
„Vedem că inflația a intrat pe o pantă ușor descendentă, însă nu este clar cât de repede va scădea. Deci, inflația rămâne un factor de stres în sistem, mai ales pentru acele companii cărora le este greu să transmită această creștere în prețul final al produsului sau serviciului.
Un alt element de risc sau de îngrijorare care este derivat din inflație este costul finanțării. Cu cât este mai lungă perioada în care dobânzile rămân ridicate, cu atât va fi mai scăzut apetitul pentru investiții. Și efectul multiplicator nu se va vedea la fel de repede în economie”, spune Alexandra Smedoiu.
„Ce mai lipsește pe această piață sunt mai multe listări și mai multă lichiditate. Deci nu e suficient doar să acordăm un tratament fiscal sau administrativ ușor, este important să avem și produsul la raft, adică să fie acțiuni listate cât mai multe. Cu cât mai multe companii vor veni la bursă cu atât lichiditatea și interesul vor fi mai mari, iar asta va aduce beneficii tuturor actorilor din piață”, a mai spus președintele CFA România la PROFIT NEWS TV.