Cei care vor să acceseze un credit ipotecar o pot face fie mergând la bancă, fie apelând la un broker de credite, cea din urmă variantă fiind însă mai avantajoasă, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Anca Luca, General Manager Property Cloud - Partener 123Credit.ro.
„Din păcate, unii clienți aleg să meargă la bancă fără să obțină mai multă ofertă. O altă variantă este cea brokerului de credit. De exemplu, dacă mergem să ne cumpărăm o cravată albastră și vânzătorul ne spune că nu are o cravată albastră, dar are una cu buline albastre, poate vreau să iau acea cravata poate nu.
La fel și cu creditul. Mergem la bancă și poate se potrivește acel credit pentru noi acordat de banca respectivă sau poate nu. În momentul în care mă duc la un broker e ca și cum aș merge la un magazin care are 10 cravate albastre din care pot să aleg care mi se potrivește mie cel mai bine”, spune aceasta.
Important de știut pentru clienți, continuă ea, este că brokerii de credite nu percep niciun comision, serviciile prestate de aceștia fiind 100% gratuite.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Putem să identificăm brokerii de credite care nu percep comision pe site-ul ANPC-ului. Putem să ne uităm și pe experiența lor profesională atunci când alegem un broker. La fel de mult contează și comunicarea pe care o avem cu acel broker și conexiunea pe care reușim să o facem cu el, astfel încât să înțeleagă nevoile noastre ca să ne poată oferi cea mai bună soluție”, adaugă Anca Luca.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Duncan McGinley, co-fondator 123credit.ro: Vrem să obținem o a doua rundă de finanțare anul viitor și să ne extindem către toate colțurile RomânieiEa afirmă și că există anumite percepții eronate despre ce înseamnă creditul ipotecar și componența acestuia. Una dintre percepții este că întotdeauna dobânda fixă este mai bună decât dobânda variabilă.
„Nu este cazul acesta. Totul depinde de perioada, de profilul clientului, de ce vrea să facă în continuare ca și investiții, vânzări etc.. Mulți clienți de exemplu nu știu că se pot achiziționa imobile cu un avans zero. Clienții știu că avansul la Prima Casă de 5% este cel mai mic avans cerut în piață. Există însă posibilitatea la unele bănci, cu imobile suplimentare în garanție, să accesăm chiar un credit cu 0% avans.
La fel, sunt clienți care nu știu că pot lua un credit în altă monedă decât în cea în care încasează veniturile. Se pot lua într-adevăr cu grade diferite de îndatorare. Dacă moneda creditului nu corespunde cu moneda venitului atunci vom avea un grad de îndatorare diminuat, maxim 20%.
Există clienți, mai ales la multinaționale, care au veniturile plafonate în funcție de un curs valutar dintr-un an anterior sau din anumită zi din lună, iar acestea sunt legate de un curs valutar și atunci putem să mergem pe un grad de îndatorare de 40% chiar dacă merg pe o monedă precum euro”, mai spune aceasta.
De asemenea, există clienți care nu știu dacă pot obține cu credit ipotecar fără să aibă un scor FICO. Anca Luca precizează că pentru accesarea creditului ipotecar nu contează neapărat scorul FICO, fiind foarte puține bănci pe piață care țin cont de acesta.
„Iar o altă componentă principală pe care mulți clienți nu o cunosc este că pot să-și modifice scadența când vor. Adică, dacă eu am un credit cu scadență în data de 15 și mi-am schimbat angajatorul și încasez salariul pe data de 10, eu pot să solicit băncii să-mi modifice scadența ca să nu ajung pe întârziere. Pot să fac rambursări anticipate cu comision zero la creditele ipotecare.
Niciun credit ipotecar nu are un comision de rambursare anticipată chiar dacă am dobândă fixă sau dobândă variabilă. Și dacă ajungem într-o situație mai nefavorabilă, precum pierderea locului de muncă sau o problemă medicală, se pot face restructurări. Recomandarea mea este să nu se ajungă la acumularea de restanțe pentru că este mult mai greu de a găsi o soluție împreună cu banca sau chiar cu brokerul de a ne consolida datoria sau să ne facem restructurări de credite”, explică Anca Luca.
În ceea ce privește achizițiile de apartamente în Cluj, ea afirmă că în prima perioadă a anului a existat o scădere cu peste 20%, fiind și cererea de credite ipotecare afectată. Prețurile însă au crescut.
„La numărul de tranzacții am scăzut, dar suntem totuși peste nivelul din 2019. Anul trecut și 2021 au fost cei mai buni ani pentru vânzările de imobile și de credite. Nu este o perioadă proastă de a investi. Dobânzile sunt în scădere față de începutul anului și mai ales față de anul trecut. O să urmăm tot trendul național și nu văd în următoarea perioadă niște riscuri majore”, mai precizează aceasta.