George Butunoiu, specialist resurse umane, a lansat în urmă cu un an Quality Property Index, un sistem de evaluare a calității și de clasificare a proprietăților imobiliare, pe baza unui set de 70 de criterii.
„Căutând tot felul de proprietăți, în special rezidențiale, am văzut că nu există deloc informații pe piață. Toate informațiile existente pe piață sunt date exclusiv de către proprietari.
Neexistând nicio informație credibilă ca să ai o părere obiectivă trebuie să mergi acolo întotdeauna. Despre orice proprietate imobiliară era vorba, până nu o vedeai cu ochii tăi nu înțelegeai nimic. Asta și pentru că foarte puțini agenți imobiliari au exclusivitate și, prin urmare, nu pot să pună poză să vezi pe unde e proprietatea, pe ce stradă, cum arată clădirea cum arată vecinii.
Și trebuie să te sui în mașină și să te duci până acolo să vezi. Uneori ajungeai și îți dădeai seama că ai mai văzut proprietatea respectivă, însă, agentul nespunându-ți adresa, nu știai că acolo o să ajungi. Și, am zis că dacă tot nu există astfel de informații pe piață să le fac eu, pentru că tot cunoșteam aproape fiecare bloc și fiecare vilă din partea de nord a Bucureștiului. Și m-am apucat să le fac. Am luat niște sisteme de evaluare care sunt folosite în străinătate făcute de independenți. Deci, de cineva care nu e nici vânzător și nici cumpărător”, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, George Butunoiu, specialist resurse umane.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Duncan McGinley, co-fondator 123credit.ro: Vrem să obținem o a doua rundă de finanțare anul viitor și să ne extindem către toate colțurile RomânieiQuality Property Index se adresează atât cumpărătorilor, cât și vânzătorilor de proprietăți de lux.
„Cei care vor să cumpere își fac o imagine mult mai exactă, nu numai despre clădirea în sine, ci și despre zonă, vecini, ce s-a mai întâmplat în blocul respectiv, iar cei care vând au un sistem de referință foarte precis cu ajutorul căruia pot să-și compare și ei proprietatea cu una dintr-un bloc alăturat și să vadă cam care sunt prețurile și ce zice lumea despre zona respectivă”, precizează acesta.
Sistemul evaluează proprietăți precum clădiri de birouri, clădiri rezidențiale, apartamente în clădiri de tip rezidențial și unități individuale (case, vile).
„Sunt vreo 70 de criterii de evaluare grupate în 4 grupe - o grupa legată de amplasament, valoarea zonei, cât de verde este, trafic, zgomot, o altă grupă legată de estetica exterioară, arhitectură, zonă proprie, o altă grupă este legată de estetica interioară și cea de-a patra grupă e legată de funcționalitate, adică parcări, număr de lifturi, lărgimea scărilor.
Și se face un scor total pe fiecare clădire. Doar blocurile sunt evaluate, nu și apartamentele.Sistemul ăsta e un fel de cazier al fiecărei clădiri în parte. Orice e legat de clădirea respectivă se înregistrează acolo și nu se șterge niciodată. Totul rămâne acolo chiar dacă se și dărâmă clădirea”, afirmă George Butunoiu.
Pe site, cei interesați pot vedea și un top al proprietăților listate, în funcție de scorul obținut în urma evaluării.