Dezbaterile PROFIT NEWS TV - Director Executiv FPPG: Cantitatea de gaz pe care o importăm poate fi contrabalansată chiar de anul acesta prin noile producții din Marea Neagră. Suntem foarte aproape de a reuși

Dezbaterile PROFIT NEWS TV - Director Executiv FPPG: Cantitatea de gaz pe care o importăm poate fi contrabalansată chiar de anul acesta prin noile producții din Marea Neagră. Suntem foarte aproape de a reuși
scris 10 mar 2022

Cu doar 30 de terawați de gaze naturale importați, un procent de 23% din consumul total de gaze, potrivit datelor raportate de ANRE la nivelul anului trecut, România este aproape independentă față de gazul rusesc și ar putea ajunge complet autonomă chiar de anul acesta, dacă va începe exploatarea resurselor de gaz din Marea Neagră, a transmis Cătălin Niță, director executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), la dezbaterea PROFIT NEWS TV "Maratonul energiei". Legea Offshore se apropie de un verdict final. 

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Enel, Transgaz, E-Distribuție, FPPG, Complexul Energetic Oltenia și Tinmar Energy

Cantitatea de gaz pe care România o importă, chiar de anul acesta poate fi contrabalansată prin noile producții din Marea Neagră. Cantitățile se vor vedea pe piață și vor începe să o echilibreze. 

Urmărește-ne și pe Google News

„Și noi am auzit de o variantă discutată în coaliție a legii offshore. Eu nu am văzut-o încă, dar simțim din ce în ce mai multă apetență pentru a dezbate această nouă lege și cred că de data aceasta, chiar într-un timp foarte scurt, vom vedea rezultate. Este nevoie să o modificăm pentru că, în varianta actuală, nu aduce beneficii statului român și nici investitorilor”, spune directorul FPPG.

Dezbaterile PROFIT NEWS TV - Nagy-Bege (ANRE): Prețul reglementat nu ar fi fost o soluție la actuala criză energetică. Prețuri de coșmar CITEȘTE ȘI Dezbaterile PROFIT NEWS TV - Nagy-Bege (ANRE): Prețul reglementat nu ar fi fost o soluție la actuala criză energetică. Prețuri de coșmar

El adaugă că, pe lângă locuri de muncă și bani la bugetul de stat, noua lege offshore va aduce și o siguranță la nivelul întregii țări. 

„Dacă până acum 2-3 săptămâni o vedeam ca pe un moft, acum ne dăm seama ce înseamnă să fii sigur pe resursele țării tale. Suntem foarte aproape de a reuși acest lucru, să aducem această cantitate suplimentară de gaze din Marea Neagră. Și, după ce vom deveni noi independenți energetic, vom putea oferi puțină siguranță energetică inclusiv în regiune. Câștigă și statul și investitorii, dar și cetățenii", arată Cătălin Niță.

Potrivit acestuia, zăcămintele de gaz sunt aproape epuizate, având în vedere că de 110 ani se tot exploatează resursele actuale, astfel că este necesară găsirea de noi locații pe teritoriul țării pentru exploatare. 

„Producătorii contracarează acest declin al zăcămintelor prin investiții masive. Dar nu sunt suficiente. Trebuie găsite noi zăcăminte. Gazul va fi combustibilul care ne va trece prin perioada de la cărbune la tehnologiile verzi. Știm ce avem de făcut, trebuie doar să trecem la implementare", adaugă directorul executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze. 

Dezbaterile PROFIT NEWS TV - Gabriela Bodron, director al Departamentului Juridic Tinmar Energy: Plafonarea prețurilor la energie de la 1 aprilie va afecta în mod nelimitat bugetul de stat. Stabilizarea implică o intervenție mai redusă a statului CITEȘTE ȘI Dezbaterile PROFIT NEWS TV - Gabriela Bodron, director al Departamentului Juridic Tinmar Energy: Plafonarea prețurilor la energie de la 1 aprilie va afecta în mod nelimitat bugetul de stat. Stabilizarea implică o intervenție mai redusă a statului

Temperarea prețurilor la gaze, consideră el, va fi posibilă în momentul în care vor apărea fie noi surse, fie noi declarații. Prețurile actuale de pe bursă nu sunt neapărat un etalon și nu se vor reflecta în perioada imediat următoare, în facturile consumatorilor. 

„Ceea ce vedem acum pe bursă este o reacție a piețelor de capital cu privire la situația din Ucraina. În funcție de declarații fluctuează prețurile atât la gaze, cât și la țiței. Nu vom rămâne fără stocuri, fără gaze. Este o industrie extrem de stabilă, funcționează de 110 ani la gaz și 160 de ani la petrol. A trecut prin războaie mondiale", subliniază acesta. 

viewscnt
Afla mai multe despre
legea offshore
gaz marea neagră
zacaminte de gaz
exploatare gaz marea neagra