Planul Guvernului privind reintroducerea contribuției la sănătate în construcții va avea ca efect reducerea numărului de angajați, printr-o migrare către “piața neagră, gri” internă sau continuarea exodului în străinătate, unde anul trecut a fost atins un record și deja lucrează de două ori mai mulți salariați români în comparație cu numărul celor care au ales să rămână în țară. În plus, încasările suplimentare obținute vor fi mult mai mici față de cele estimate de autorități, a declarat, la Maratonul Fiscalității, organizat de PROFIT NEWS TV, Cristian Erbașu, Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul CITR
“Mai mult ca sigur o parte din lucrători vor avea tendința să meargă spre piața neagră, gri, din România. Ea încă există, să recunoaștem, statul nu are capacitatea să lupte cu această zonă, dacă ar fi avut-o probabil ar fi putut să încaseze mult mai mulți bani, nu numai din construcții, ci și din alte multe domenii. De fapt, aceasta ar fi fost una dintre principalele surse cu impact major la buget. O altă sursă este scăderea costurilor cu corpurile administrative ale statului. Sunt cele două măsuri majore cu impact și care ar fi creat un buget sustenabil, fără să afecteze mediul privat, mediul privat care duce greul”, a spus Erbașu.
Patronatele din construcții au propus, la cele trei întâlniri pe care le-au avut la nivel de coaliție și premier – atât cu fostul premier Nicolae Ciucă, cât și cu actualul șef al Executivului, Marcel Ciolacu, o eliminare în două etape a facilității, din care prima (pentru o cotă de 5-7%) imediat și restul până la 10% în primăvara anului viitor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Ne-au prezentat situația grea prin care trec bugetul, țara, statul și că se vor lua măsuri pe toate palierele și domeniile și ne-am dat seama că nu putem fi noi o excepție. Dar noi credem că vor încasa mult mai puțin decât se așteaptă Ministerul Finanțelor”, a afirmat Erbașu.
El anticipează că, în urma acestei măsuri, din acest domeniu vor pleca mai mulți oameni față de anul trecut, când au fost raportate 60.000 de plecări, și că fiecare salariat din sectorul construcțiilor “produce” circa 70.000 de euro pe an.
În prezent, România are circa 450.000 de salariați în construcții și încă circa 100.000 în sectorul materialelor de construcții, acoperind aproximativ 10% din numărul de salariați din economie și producând 8% din PIB.
CITEȘTE ȘI VIDEO - PROFIT NEWS TV Maratonul Made in Romania - Ministrul Economiei anunță: Guvernul va lansa o campanie serioasă ”Cumpără românește!”. Schemă nouă pentru procesatorii de alimente - ajutoare de 150 milioane euro“Am putea produce mai mult dacă investițiile ar merge mai bine. Din păcate, deși avem fonduri – mai ales fonduri externe – există destul de multă birocrație, iar altă frână este că nu avem suficientă forță de muncă. În străinătate avem între 700.000 și un milion de angajați români care lucrează în construcții sau în domenii auxiliare. Avem de 2 ori mai mult în afara țării, aceștia contribuind la PIB-ul altor țări. De foarte multe ori aceștia sunt mult mai calificați decât cei care au rămas în țară. Încercăm să îi calificăm pe cei care sunt în țară, pe cei tineri, pe cei care vin din alte domenii, dar mulți după ce se califică pleacă în străinătate”, spune Erbașu.
O dată cu introducerea facilităților din domeniul construcțiilor, la începutul anului 2019, migrația angajaților din construcții spre vestul Europei s-a estompat, iar unii salariați chiar au revenit în România, astfel că de la 320.000 de lucrători în construcții în 2019 numărul a crescut la peste 450.000, în condițiile în care s-a redus și fenomenul muncii la negru.
Anul trecut însă, cererea foarte mare pentru angajații din construcții pe piețe ca Germania, Marea Britanie Anglia și țările nordice a dus la un record al ultimilor 10 ani în privința exodului privind forța de muncă din România.
Guvernul a decis o serie nouă de modificări în ceea ce privește măsurile fiscale aflate în lucru. În ceea ce privește reducerea unor facilități fiscale pentru construcții, agricultură și industria alimentară, propunerile inițiale au fost păstrate, astfel că pentru angajații din aceste categorii va fi reintrodusă contribuția la sănătate, dar vor rămâne scutirile de impozit pe venit și contribuția la Pilonul II.
Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) este o organizație patronală fără scop lucrativ, neguvernamentală și apolitică, înființată conform Legii patronatelor 356/ 2001.
CITEȘTE ȘI Profit.ro Piața de Capital.forum – Horia Gustă, președinte Consiliul Director AAF, despre listarea Hidroelectrica: Este un succes necesar pentru piața de capital românească. Investitorii să pregătească baniiFPSC are ca scop asigurarea reprezentării unitare a societăților din construcții, susținerea și apărarea intereselor economice, juridice și sociale ale membrilor săi în relație cu terți, îmbunătățirea cadrului legislativ aplicabil, realizarea de schimburi de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.
FPSC reunește 5 patronate: Patronatul Societăților din Construcții, Patronatul Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă, Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice, Asociația Română a Distribuitorilor de Metale și Patronatul Drumarilor din România.