VIDEO PROFIT NEWS TV – Maratonul Energiei. Președintele Asociației Prosumatorilor: Avem facturi de producție întârziate de 50 de milioane de euro la furnizorii de energie. Ce penalități sunt pregătite

VIDEO PROFIT NEWS TV – Maratonul Energiei. Președintele Asociației Prosumatorilor: Avem facturi de producție întârziate de 50 de milioane de euro la furnizorii de energie. Ce penalități sunt pregătite
scris 12 iun 2024

Facturarea prosumatorilor de energie electrică de către furnizori pentru electricitatea injectată în rețea este deficitară, făcându-se cu mare întârziere, iar Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) are în pregătire un proiect de normă ce stipulează penalități pentru furnizorii care nu emit la timp facturile a transmis, la Maratonul Energiei - Ediția a III-a, organizat de PROFIT NEWS TV, președintele Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE), Dan Pîrșan.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ACUE, Hidroelectrica și Transgaz

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

Urmărește-ne și pe Google News

″Suntem pe cale de a rezolva problema facturării prosumatorilor, care este deficitară. Foarte mulți prosumatori întâmpină probleme în a primi facturi. Acestea întârzie în unele cazuri și 2 ani. Acum au apărut probleme la decontare, în sensul că facturi scadente, de 2 ani, conform ordinelor ANRE, nu se plătesc. În ordinul ANRE nr. 95/2022 este o prevedere care spune că facturile sunt plătite prosumatorilor la 24 de luni de la data emiterii facturii. Neemițându-se și netrimițându-se factură, nu se plătește.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Parlamentul elvețian șochează și respinge decizia istorică a CEDO care obligă Țara Cantoanelor să combată schimbările climatice CITEȘTE ȘI Parlamentul elvețian șochează și respinge decizia istorică a CEDO care obligă Țara Cantoanelor să combată schimbările climatice

Noi am atacat acest lucru și am spus că aceste 24 de luni reprezintă de fapt o creditare gratuită, fără dobândă, pe care noi o dăm furnizorilor de energie și de care ei se folosesc. Am și cuantificat-o în bani și aș putea spune că suma se ridică undeva la 50 de milioane de euro. Furnizorii au spus că suma e derizorie și pentru ei nu înseamnă nimic, dar pentru noi înseamnă″, a arătat Pîrșan. 

Potrivit președintelui APCE, ANRE are în pregătire un proiect de normă ce stipulează penalități de 0,2% pe zi de întârziere pentru furnizorii care nu emit la timp facturile pentru prosumatori.

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană a anunțat că taxele vamale impuse mașinilor electrice din China vor ajunge și la 38% CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Comisia Europeană a anunțat că taxele vamale impuse mașinilor electrice din China vor ajunge și la 38%

Cele mai recente date ale ANRE arată că, la nivelul lunii aprilie, numărul de prosumatori din România ajunsese la circa 130.000, iar puterea instalată însumată a unităților lor de producție – la 1.700 MW.

Dan Pîrșan s-a referit și la criticile care li se aduc prosumatorilor care își instalează sisteme de producție cu putere uneori semnificativ mai mare decât consumul propriu.

VIDEO În America există un sat numit Romania, în care casele costă 1 dolar. Cum arată localitatea fantomă CITEȘTE ȘI VIDEO În America există un sat numit Romania, în care casele costă 1 dolar. Cum arată localitatea fantomă

″Criticile sunt nefondate. Prosumatorii primesc un certificat de racordare din partea operatorului de distribuție, cu o anumită putere, de 24 kW pe trifazic, să zicem, sau 8 kW, sau 6 kW monofazic. Poate că autoconsumul lor este mai mic decât puterea de producție instalată. Dar citește cineva în stele care va fi consumul energetic al unei gospodării sau al unei firme peste 2, 5, 7 sau 20 de ani?

Un sistem fotovoltaic este o investiție pe termen lung. Panourile solare, după 25 de ani, dau 80% din cantitatea de energie pe care o generau în prima zi de funcționare. Deci nu e vorba doar de ziua de astăzi. Noi, peste 10 ani, va trebui să ne încălzim electric. Poate vom avea una, două sau mai multe mașini electrice care vor trebui încărcate. Așa că dacă un prosumator își maximizează excesul de energie produsă, pe care nu îl folosește, acel exces va fi folosit la un moment dat″, a punctat șeful APCE.

viewscnt
Afla mai multe despre
dan pîrșan
asociația prosumatorilor
prosumatori facturi furnizori