Proiectul Bursei de Valori București Made in România, din care se selectează companiile cu potențial de listare, a adunat la edițiile sale aproximativ 1.000 de firme din care 13 deja s-au listat, a spus Ileana Botez, șef admitere la tranzacționare la BVB în cadrul Maratonul de Educație Financiară - ediția a III-a, organizat de PROFIT NEWS TV.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul 123Credit, Banca Transilvania, Bursa de Valori București, CITR, UNSAR, XTB, Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR)
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
„Ceea ce constatăm în ultimii ani este un interes din ce în ce mai mare față de piața de capital”, spune cea care activează în cadrul Bursei de peste 25 de ani. Nu toate companiile vin repede. În general este nevoie de 1-3 ani pentru a pregăti compania pentru listare, depinzând de nivelul de dezvoltare al acesteia.
Spre exemplu, pentru o compnie care a funcționat ca SRL, după ce devine societate pe acțiuni este nevoie de câțiva ani pentru a activa ca SA. „Este un proces de așezare pentru ca să devii o societate pregătită să te listezi. Transparența este cel mai important aspect și una din caracteristicile de bază ale guvernanței corporative”, spune Ileana Botez de la BVB.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV - Maratonul Afacerilor Germane în România. Leoni: Efectele modificărilor fiscale vor fi mai grave decât putem înțelege acum. Compania a depășit toate crizele ultimilor ani fără să-și oprească activitateaDin perspectiva cererii, piața de capital atrage tot mai mulți investitori. Numai la oferta Hidroelectrica au fost peste 50.000 de persoane care au introdus ordin de cumpărare. Statisticile Băncii Naționale a României spun că sunt resurse. În bănci, persoanele fizice au 62 miliarde euro, din care aproape 50% sunt la vedere și puțin mai mult de jumătate sunt în depozite la termen. „Bani există”, rezumă Botez. „Avem o creștere importantă în ultimul an și jumătate al numărului de investitori în piețe și datorită obligațiunilor de stat Fidelis.”
Bursa a oferit sprijin în mai multe programe de educație financiară. „Suntem aproape de tot ce înseamnă zona de educație a tineretzului, a studenților și a persoanelor fizice”, spune șefa de departament de la BVB, adăugând că acțiunile pe această linie s-au intensificat începând cu anul 2015, când a fost promovat proiectul Fluent în Finanțe. „Suntem oriunde suntem chemați, de la universități la școli. Am mers până la clasa a VII-a, ba mai mult, am avut și clase I-III la Bursă.”