CONFIRMARE Finanțele majorează puternic necesarul de împrumut pentru acest an, sumă record

CONFIRMARE Finanțele majorează puternic necesarul de împrumut pentru acest an, sumă record
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 9 oct 2023

Ministerul Finanțelor a calculat un necesar de împrumuturi de 180 de miliarde de lei pentru acest an, în creștere de la 160 de miliarde de lei anunțat la începutul anului, ceea ce înseamnă că împrumuturile aferente deficitului bugetar urcă de la circa 68 miliarde de lei (4,4% din PIB) la circa 88 miliarde lei (aproxiamtiv 5,5% din PIB). Profit.ro a anunțat din iulie că necesarul brut de finanțare al Guvernului - suma pe care statul trebuie să o împrumute pentru a acoperi deficitul bugetar, dar și rostogolirea datoriei vechi ce vine la plată - poate ajunge pentru acest an la un nivel record, posibil aproape de 180 de miliarde de lei, în contextul în care deficitul urma să fie majorat la 5,5% din PIB.

PROFIT NEWS TV - Maratonul de Educație Financiară - ediția a III-a CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV - Maratonul de Educație Financiară - ediția a III-a
Urmărește-ne și pe Google News

Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat anunțat inițial pentru anul 2023 este îndeplinit în proporție de circa 99% până la 30 septembrie 2023. Astfel, de pe piața internă a fost atrasă suma de 105 miliarde lei prin licitații de titluri de stat pe piața interbancară și prin programele de titluri de stat dedicate persoanelor fizice, iar de pe piața externă a fost atras echivalentul a 10,7 miliarde euro prin emisiuni de euroobligațiuni, trageri de la instituții financiare internaționale și din tranșa a-II-a de împrumut din cadrul PNRR.

"Programul indicativ pentru anul 2023 se revizuiește la suma de aproximativ 180 miliarde lei (în creștere cu 20 miliarde lei), urmând să acopere deficitul bugetar aferent anului 2023, volumul datoriei de refinanțat în anul 2023 precum și să prefinanțeze necesarul de finanțare aferent anului 2024 în conformitate cu Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2023-2025. Ținând cont de obiectivul limitării riscului valutar și de cel al dezvoltării pieței titlurilor de stat, în condițiile unor necesități de finanțare mai ridicate, finanțarea netă suplimentară pentru anul 2023 este estimată a se realiza preponderent din surse interne prin emisiuni de titluri de stat pe piața interbancară și prin programele de titluri de stat destinate populației", potrivit Ministerului Finanțelor.

CONFIRMARE PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, vine în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia, vine în România

Suma de 180 de miliarde de lei ar acoperi suma de 92 miliarde de lei pentru rostogolirea datoriilor mai vechi, astfel că pentru deficitul bugetar ar rămâne suma de 88 miliarde de lei, echivalentul a circa 5,5% din PIB.

Finanțele menționeză că suma de 180 de miliarde de lei ar putea acoperi și prefinanțări pentru anul 2024, însă nu este clar dacă va exista spațiu pentru acestea.

Într-un interviu acordat Bloomberg astăzi, ministurl Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat că rectificarea bugetară va avea loc, probabil, în noiembrie, cu un deficit bugetar de 5,5%, urmând ca obiectivul pentru anul următor să fie 4,5% din PIB. De asemenea, ministrul a afirmat pentru Bloomberg că la final de septembrie s-a depășit pragul de 3% din PIB. Datele pentru primele nouă luni nu au fost publicate încă de Ministerul Finanțelor, dar, la finalul primelor opt luni, deficitul era la 2,65% din PIB.

Precedentul program de împrumuturi este disponibil aici

Cum arată necesarul de împrumuturi din anii trecuți

(sumele împrumutate efectiv nu sunt neapărat egale cu necesarul anunțat)

 

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
ministerul finantelor
imprumuturi
program de imprumuturi